fbpx
Таг: вработувања

таг: вработувања

Инспекторатот за животна средина вработува тројца нови инспектори, двајца водостопански и еден за природа

Тројца нови инспектори, двајца водостопански и еден за природа ќе бидат вработени во Државниот инспакторат за животна средина. Двајцата водостопански инспектори ќе имаат седиште во Скопје, но ќе работат во источниот и западниот регион. Инспекторот за природа, пак, ќе биде лоциран во Охрид. Со трите нови вработувања, бројот на активни инспектори во оваа институција, која треба да се бори...

Инспекторите за животна средина се селат во странство, директорот Стојковски бара да му одобрат нови вработувања

Само 21 инспектор има Државниот инспекторат за животна средина, иако според систематизацијата треба да има 53 вработени. Тоа е една од причините што во првите шест месеци од годината редовните инспекциски надзори се намалени за 47, во однос на претходниот шестмесечен период. До крајот на годината Инспекторатот треба да вработи тројца нови инспектори, двајца водостопански и еден за природа, кои...

МИОА го одби ЈКП „Тетово“ за зголемување на бројот на вработени, велат ја надминува законски предвидената бројка

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) не го прифати барањето на Јавното комунално претпријатие (ЈКП) „Тетово“ за зголемување на бројот на вработени. Според министерството, ЈКП предвидува поголем број систематизирани вработувања од законски дозволениот минимум, па затоа не дале согласност, пишува Порталб.мк. Еден од долгорочните проблеми што и понатаму останува нерешен за жителите на Општина Тетово е наталожениот отпад низ...

Пет милиони евра се одлеале од институциите за склучување авторски договори во последниве 4 години

Генералниот секретаријат на Владата исплатил најмалку 2,4 милиони евра, од 2017 година, до крајот на 2021 година за авторски договори. Парите им се исплатувале на лица за да присуствуваат на владини седници и да креираат записници, да учествуваат на состаноци, да креираат содржини за веб-страницата или да даваат редовни консултации. Антикорупциската комисија смета дека е прекршен законот, односно за...

Пет нови инспектори за животна средина ќе се вработат во Државниот инспекторат

Пет нови инспектори добива Државниот инспекторат за животна средина. Со нив ќе се пополнат празните места во Велес, Штип и Куманово, а двајца ќе работат во Скопје. Нивното вработување доби зелено светло дури со ребалансот на средствата од државната каса, иако беше побарано уште минатата година додека се кроеше годинешниот буџет. Оваа институција има хроничен недостаток на кадар и...

Нема пари за вработување на нови инспектори за животна средина, ќе се чека ребаланс на буџетот [инфографик]

Вработувањето на нови инспектори во Државниот инспекторат за животна средина ќе треба да почека ребаланс на буџетот. Инспекторатот многу долго време кубури со кадар и работи на границите на можностите со само 50 отсто од бројот на вработени кои навистина му требаат. Еден цел регион во земјава, североисточниот, нема ниту еден инспектор, а општините и сите еколошки ризици кои...

Турски „Пурпласт“ инвестира 5,1 милиони евра во нова фабрика во ТИРЗ Скопје 2

Турската компанија „Пурпласт“, која има 40-годишно искуство во автомобилската индустрија и своите производи ги извезува во 36 земји во светот, во втората половина на 2021 година, ќе ја отвори својата нова фабрика во ТИРЗ Скопје 2, во која реализира инвестиции од 5,1 милиони евра, а каде иницијално ќе се вработат од 40 до 50 лица. Ова денеска беше соопштено на...

Општина Штип вработува советник за возен парк со завршен Рударски факултет

Преку јавно објавен оглас, Општина Штип бара шест нови извршители, меѓу кои и замената за пензионираниот раководител на финансии, но и советник за водење на антикорупциска политика и политика на интегритет. Сепак, најголемо внимание во јавноста привлече работното место советник за возен парк, каде за плата од 26.700 денари месечно, се бара некој со завршен Рударски факултет. „Условите се наместени...

Истражување на ЦГK: Најголемо зголемување на вработените во полицијата, а најголемо намалување во одбраната

Од 2017 до 2020 година, вкупниот број на вработени во министерствата пораснал за три проценти (односно за 540 луѓе), а во општините за два проценти (односно за 154 луѓе), покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) и базата на податоци на вработувањата во министерствата и општините во последните три години по сите основи – редовен работен однос, привремени...

Антикорупциска бара да се дефинира кои се „итни и неодложни“ вработувања во предизборие

Прецизно да се дефинира во кои „случаи на итни и неoдложни работи“  може да се огласуваат нови вработувања во јавниот сектор за време на избори, но и да се именуваат нови функционери, бара Државната комисија за спречување корупција (ДКСК), која укажа дека масовните огласи за вработување, особено во јануари, „ оставаат простор за сомневање дека се врши влијание врз...

Нема нови вработувања на Институтот за хемија на ПМФ

Вработените на Институтот по хемија на Природно-математичкиот факултет, кои пред неколку месеци протестираа заради лошите услови за работа, сѐ уште не добиле никаква информација дека ќе има нови вработувања за да може институцијата да функционира. - Официјално немаме никаква информација, не ни кажуваат конкретно дали ќе одобрат вработувања на двајца асистенти и четворица виши лаборанти. Не знаеме што ќе правиме...

1.000 административци работат на по две, три, а некој дури и на шест работни места

Во јавниот сектор има повеќе работни места отколку вработени, а има вработени кои пополнуваат работни места во две или повеќе институции. Оваа напомена стои во три од четирите досега објавени годишни извештаи за бројот на вработени во јавниот сектор, но само во еден, во оној кога првпат се споменува, е даден број на повеќекратно вработените. Бројот на лица кои пополнуваат...

За политиката да не се меша во државните вработувања треба – политичка воља

државна комисуја за спречување на корупција
Силно политичко влијание во јавниот сектор, неказнивост на коруптивното однесување, дупки во законите, склоноста кон корупција на вработените во јавниот сектор, односно „проблеми со интегритетот на човечкиот фактор“ и слаб надзор и контрола се главните причини за корупција при вработувањата во јавниот сектор, утврдила анализата на Државната комисија за спречување корупција (ДКСК), подготвена за потребите на идната стратегија за...

Многу повеќе пари за патни трошоци, договорни услуги и привремени вработувања во буџетот за 2020 година

Владата во предлог-буџетот за 2020 година предвидела 924 милиони денари или околу 15 милиони евра за патни и дневни расходи што е зголемување за 5,3 милиони евра во однос на годинашниот буџет во кој за оваа намена се одвоени 599 милиони денари (9,7 милиони евра), утврди „Мета.мк“ во второто продолжение од анализата на новиот предлог-буџет. Освен патните и дневните расходи,...

Вработување во јавниот сектор: Колку понепрецизни норми, толку поголем простор за самоволие

Постои сериозна неконзистентност во легислативата за вработување во јавниот сектор, што остава голем простор за дискрециско одлучување, предупредуваат невладината „Транспаренси интернешнл - Македонија“ и Државната комисија за спречување корупција (ДКСК), кои спроведуваат проект за проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките за вработување во јавниот сектор. Само во прелиминарната анализа на 19 закони, двете институции откриле 46...

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ доделува 42 нови стипендии за студенти

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ по 12. пат доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава се доделени 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и 20 студенти на Медицинскиот факултет. Фондацијата доделува и еднократна парична награда на првенците на генерации во висина од 1200 евра во денарска противвредност. Наградени се Марио...

Тасева: Регулативата за вработување во јавниот сектор се крои по мерка

„Правилниците се прават по потреба. Ако тој што треба да го вработат е стоматолог, ќе го сменат правилникот за да го вработат“, вели Слаѓана Тасева, претседателка на „Транспаренси интернешнел - Македонија“, која денеска ги објави резултатите на прелиминарната анализа на легислативата за вработување во јавниот сектор. Во 19 анализирани закони и два подзаконски акта, „Транспаренси“ и Државната комисија за...

Нов бран државни вработувања

Агенцијата за администрација во изминативе неколку дена објави огласи за вработување на четириесетина лица во неколку државни институции. Објавен е оглас за вработување на 10 државни службеници во Министерство за труд и социјална политика - Државен инспекторат за труд. Се бараат кандидати за советници, помлади инспектори, помошници инспектори, соработници, помлади соработници, а платите се движат до 26.253 денари. Агенцијата за администрација...

Сезонските вработувања во странство се „главоболка“ за домашниот бизнис (инфографик)

Хотелиерскиот и угостителскиот сектор, транспорт и другите услужни дејности, градежништвото – ова се дел од секторите кои нудат најголем број на слободни работни места. Имајќи предвид дека официјалните статистики регистрираат зголемување на вработеноста, а намалување на неврабтеноста во текот на оваа економска година, познавачите коментираат дека на пазарот на труд се случува поврзување на понудата на работа сила со побарувачката,...

Здравствен дом Охрид подновен со две нови возила и медицинска опрема

Здравствен дом Охрид со сопствени средства набави ново возило за Итната медицинска помош. Како што информираат од Министерството за здравство, амбулантното возило е со комплетна медицинска опрема и вкупната вредност на возилото изнесува 4,6 милиони денари. Медицинските екипи од Охрид се подновени и со ново возило за патронажна служба. За вработените се набавени работни униформи и обувки, а Здравствениот дом...

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...