fbpx
Таг: јавна администрација

таг: јавна администрација

Презентирана новата Стратегија за реформа на јавната администрација

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во соработка со СИГМА денеска го организираше настанот „Современа, ефикасна и дигитализирана јавна администрација: Визија 2030. Испорака на поквалитетни јавни услуги за граѓаните и приватниот сектор“, на кој беше презентирана новата Стратегија за реформа на јавната администрација (2023-2030). Претставен беше и процесот на изработка и механизмите за имплементирање и следење, како и клучните...

Министерот Алиу се пофали со дигиталните јавни услуги во првите 100 дена

Дигитализацијата, реформите во администрацијата и слободата на медиумите ги посочи министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу како клучни достигнувања во неговите први 100 дена откако дошол на функцијата. Тој рече дека во овие 100 дена била презентирана најновата иницијатива на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА), а тоа е „DigitalEra“ - програма за која рече дека драстично...

Партиите не сакаат да им се расипе „колачот“ на власта, законот за стручни директори со години блокиран

Во последните пет години, Азир Алиу е четвртиот министер на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА), по Дамјан Манчевски, Јетон Шаќири и Адмирим Алити, од кого се очекува да продолжи со заложбите за донесување на Законот за високата раководна служба или за именување на директори според стручните услови, а не според партиската припадност. Меѓутоа, овој закон и понатаму...

АНАЛИЗА: Етничката структура на администрацијата во 2022 година [инфографик]

Различни институции имаат различна процентуална застапеност на етничките заедници меѓу своите вработени. Етничките Македонци доминираат во ресорите одбрана, финансии, земјоделство, а етничките Албанци во Министерствата за политички систем и за економија, пишува Порталб.мк. Според податоците, речиси во сите министерства процентот на етничките Албанци е над 25 отсто. Во четири ресори застапеноста е помала од 20 отсто, но има министерства каде...

Алиу: Со дигитализација на јавната администрација нема веќе да се бараат врски за да се дојде до документ

Со дигитализацијата на услугите што ги нуди јавната администрација ќе се подобрат услугите кон граѓаните и ќе се намали т.н. ниска корупција, рече министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу на денешниот брифинг со новинарите, додавајќи дека лично за него, дигитализацијата е еден од клучните приоритети во неговиот мандат. Алиу признава дека дигитализацијата бара многу пари и дека државата...

Дигиталната трансформација ќе овозможи граѓаните на едно место да добиваат многу услуги

Владата планира да воспостави Интегрирани сервисни центри (One point of service), кои го нудат концептот на едношалтерски систем и кои ќе бидат достапни за сите граѓани на 333 пунктови на државно ниво. Со ова, граѓаните ќе можат да добијат многу услуги на само една локација и ќе бидат дел од инфраструктурата на АД Пошта на Северна Македонија. Ова е...

АНАЛИЗА: Администрацијата брои 129.374 луѓе

Во јавниот сектор во државата во 2022 година биле вработени 129.374 луѓе. Во споредба со 2021, бројот се намалил за 1.809, пишува Порталб.мк. Но, вкупниот број на вработените во јавниот сектор не соодветствува со вкупниот број пополнети работни места, од причина што има вработени пред сѐ во областа на образованието и во здравството, коишто пополнуваат работни места во две или...

Владата усвои итни мерки, јавната администрација ќе оди на обуки за сајбер-безбедност

Владата на денешната седница, на предлог на вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска усвои сет мерки за подобрување на безбедноста на информациските системи во институциите кои ќе се имплементираат во најкраток рок во секоја институција во јавниот сектор, информираат од владината прес-служба. „Овие мерки следуваат по серијата активности за координација со донаторите и чинителите во областа на...

Порталб: Именувањата на високи позиции се партиски и без постапка за одредување на квалитетот, проблемот нема решение

Институциите во Северна Македонија речиси секогаш се раководени од партиски имиња со непозната стручна подготовка, на грбот на квалификуваните компетентни и заслужни професионалци. Неопределената актуелна законска рамка ја дозволува злоупотребата и распределбата на позициите преку нетранспарентни постапки врз основа на пријателски врски, проценува документот на ИДСЦС – за јавни политики „Висока раководна служба: Дистинкција меѓу политичкото и професионалното“. Законот...

Ковачевски: Реформа во јавната администрација не само како услов за ЕУ, туку поради граѓаните

Реформата на јавната администрација останува еден од клучните приоритети на Владата, но сега се издигнува како прашање од исклучителна важност и за процесот на преговори со Европската унија (ЕУ), со фактот дека е една од клучните области од Кластерот „Основи“, рече премиерот Димитар Ковачевски во своето обраќање на седницата на Советот за реформа на јавната администрација. Реформата во јавната администрација...

Меркочи од „Доста е“: Дигитализацијата на јавните услуги во Албанија го зголеми нивниот квалитет

Современиот предизвик со кој се соочуваат земјите на Западен Балкан е дигитализацијата на јавните услуги. Албанија во споредба со другите земји од регионот води во овој процес. Дигиталната револуција на Албанија што започна во 2013 година, тогаш вклучуваше само 14 електронски услуги, додека денес опфаќа 1.225. Преведено во проценти, ова покажува дека Албанија има дигитализирано 95 отсто од јавните...

Алити: Процесот на реорганизација на државната администрација се очекува да заврши во 2024 година

Во интервју за Порталб.мк, министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, зборува за процесот на реорганизација на јавната администрација во Северна Македонија, за неодамнешните сајбер напади на веб-страниците на министерствата, дигиталната агенција и дигиталниот идентитет. Според него, процесот на реорганизација на администрацијата се очекува да заврши во 2024 година. Алити вели дека работат на стратегијата за дигитализација на...

Реформите во јавната администрација заглавија во законски измени

Законите што ја регулираат работата на јавната администрација се коригираат со години и сè уште се предмет на делумни измени, дополнувања или целосни промени. Овие унапредувања на законските решенија одат побавно од очекуваното, се наведува во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите во јавната администрација, пишува Вистиномер. Самиот факт што толку долго се носат и никако да се донесат новите...

„Рамковни административци“ сè уште чекаат трансфер, некои се преселиле во странство, а дел дале откази

Откако многу години седеа дома и земаа плата, власта лани се обиде да го заокружи процесот на распределба на вработените според програмата за правична и соодветна застапеност, надвор од критериумите за мерит-систем. Сепак, податоците што ги обезбедивме покажуваат дека овој процес уште не е комплетиран, бидејќи за 137 службеници процедурата сè уште е во тек, а работниот однос им...

Анализа на Порталб: Во однос на министерствата – повисоки плати има во агенции, комисии, инспекторати…

Во најава е предупредувачки протест на ССМ – се бараат повисоки плати во јавниот сектор, но и за вработените во државните и општинските фирми. Најава за протест и на вработени во дел од јавните претпријатија. Во меѓувреме – ребалансот на Буџетот е во Собрание, власта најавува дека ќе ја преиспитува продуктивноста на буџетарите пред да посегне по зголемување на...

Ќе се забрза ли процесот на е-услугите ?

Преку платформата за интероперабилност веќе се поврзани судовите со МВР, Јавното обвинителство, Царинската управа, Централниот регистер, ДИК, Управата за финансиска полиција, Управата за финансиско разузнавање, ДКСК и МНАВ – Агенцијата за цивилно воздухопловство. На Платформата за интероперабилност се приклучени 39 институции, со тенденција да се приклучат уште 15 институции. Ова, меѓу другото, се вели во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите...

Тројца министри на МИОА последователно зборуваат за Законот за висока раководна служба, четири години истиот не е готов

Граѓанскиот сектор е скептичен за донесувањето на Законот за висока раководна служба со кој при изборот на раководители на институциите ќе треба да се воспостави систем на меритократија. Предизвик за РСМ останува враќањето на довербата на граѓаните кои сметаат дека на чело на институциите се поставуваат партиски луѓе и без соодветни квалификации. За ова, меѓу другото, стана збор и на...

Законот за висока раководна служба се подготвува веќе три години

Воведувањето на принципот мерит систем или вработување и напредување во службата исклучиво според системот на заслуги, зависи од решенијата вградени во законите и во измените што се тема во институциите на системот пред да стапат во сила. Воедно со новите законски решенија треба да се стави брана и на партизацијата, на непотизмот и кронизмот, особено во високата раководна служба,...

Реформите во администрацијата недоволни: Потребни се квалитетен кадар и дигитални услуги

„Администрирањето“ на реформите на јавната администрација е главниот проблем, бидејќи реформите се спроведуваат, но не се на посакуваното ниво. Има стратегии, акциони планови, но техничките прашања и волјата се мали. Имаме кадар, но поважно е да имаме квалитет, кој недостасува, особено во областа на информатичката технологија, што секако би помогнало да се унапреди дигитализацијата на услугите, кои граѓаните на...

Носењето на клучните закони за администрацијата се влече со години

Најважен услов за напредок во секторот јавна служба и управување со човекови ресурси се основните закони од областа: Закон за административни службеници, Закон за вработени во јавен сектор и законот што допрва првпат треба да биде ставен во легислативата, Законот за високата раководна служба. Станува збор за законски решенија што треба да овозможат професионализација на администрацијата, подобар интегритет и...

Уставен суд ја отфрли иницијативата за „Треска“, од „Шанса за Центар“ предупредуваат за преизграденост

Откако вчера Уставниот суд ја отфрли иницијативата на адвокатката Сузана Јошевска и Граѓанската иницијатива „Шанса за Центар“ да се оцени уставноста на одлуката со која е изменет ДУП Буњаковец...