Спин: „Во изминативе два месеци се откажани дури три предвидени аукции на државниот пазар. Нето-задолжувањето по однос на државни записи се приближува кон нула.“ [Извор: Министерство за финансии, датум: 27 јули 2016 г.]

Контраспин: Овој дел од соопштението на Министерството за финансии претставува спин. Како и да се обидувате да го протолкувате, ова единствено може да се сфати дека задолжувањето преку државни записи на државата „се приближува кон нула“, односно дека државата повеќе речиси и да нема долгови направени преку овој финансиски инструмент – државните записи, пишува „Вистиномер“.

Во секој случај, ваквото соопштение на Министерството за финансии, во најмала рака, предизвикува чудење. Како е можно нето-задолжувањето по однос на државни записи да приближува до нула кога на крајот на јуни задолжувањето со овој финансиски инструмент изнесуваше 621,75 милиони евра (37,95 милијарди денари)?

(Целиот текст од „Вистиномер“ можете да го прочитате и да го преземете ТУКА)