fbpx
Таг: Министерство За Финансии

таг: Министерство За Финансии

ЕБОР ги обезбеди средствата за изградба на регионалните депонии во земјава

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) обезбеди поволни средства во вредност од над 200 милиони евра за реализација на регионалните проекти за управување со отпад и проектот за изградба на делница од автопатот Скопје-Блаце. Станува збор за клучни проекти кои државните власти две децении бараат средства за нивна реализација. „Предлог законите за обезбедување на средствата од оваа меѓународна финансиска...

Агенцијата „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на „ББ+“ со негативен изглед

Министерството за финансии денеска информираше дека Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на „ББ+“ со негативен изглед. Агенцијата нотирала добро владеење, како и кредибилна и кохерентна макрофинансиска политика, конзистентна со долгоодржуваниот фиксен девизен курс. „Задржувањето на кредитниот рејтинг е особно значајно за државата во услови на глобална криза, а негативниот изглед ги рефлектира ризиците со...

Владата одлучи цената за приватизација на градежното државно земјиште да ја зголеми и до 30 пати

Наместо по почетна цена од 61 денари за метар квадратен, приватизацијата на градежното државно земјиште кај комерцијалните градби ќе се одвива за 13.140 денари за метар квадратен, доколку се реализира во услови на стекнато корисничко право и се спроведува преку Управата за имотно-правни работи, одлучи владата на вчерашната седница на предлог на Министерството за финансии. Од Министерството за финансии информираат...

Владата засега не добила информација од Град Скопје за прекинување на тендерот за БРТ-то, став допрва ќе гради

Владата на РСМ и Министерството за финансии засега немаат добиено информација од Градот Скопје дека планираат да ја прекинат реализацијата на проектот за воведување Бас рапид транзит - БРТ во Скопје, односно дека се откажуваат од автобуското метро. „Доколку Владата и Министерството за финансии добијат официјално известување од страна на Град Скопје, дополнително ќе се произнесат за истото и воедно...

АНАЛИЗА: Бруто надворешниот долг близу до 10 милијарди евра, каква е состојбата со јавниот долг?

Раст на бруто-надворешниот долг и на јавниот долг, но и намалување на државниот долг на крајот од август. Новите податоци покажуваат дека задолженоста на државата сепак се зголемила во првото економско полугодие. Овој тренд е очекуван, економијата уште се бори со ковид-рестрикции кои Владата треба да ги “амортизира“ преку директна помош и поддршка, велат економистите, пишува „Порталб“.  Според прогнозите задолженоста...

МФ: Од ЕИБ Нови 100 милиони евра кредити за мали и средни фирми како поддршка за пандемијата

Договор за нови 100 милиони евра евтини кредити од Европската инвестициска банка (ЕИБ) со кои ќе се поддржат најмалку 300 проекти на домашни мали и средни компании, денеска беше потпишан од министерот за финансии Фатмир Бесими, потпретседателката на ЕИБ Лилјана Павлова и директорот на Развојната банка на Северна Македонија, Кире Наумов, во присуство на евроамбасадорот Дејвид Гир, соопштија од...

Нова оптимистичка Фискална стратегија со прогнози за 5,4 отсто раст и невработеност од 8,6 отсто

Новата Фискална стратегија за периодот 2022 - 2024 година со проекции до 2026 година покажува навистина оптимистички прогнози за развојот на домашната економија. Така, се предвидуваат стапки на економски раст повисоки од 5 отсто, а невработеност од само 8,6 отсто. Исто така се предвидува дека просечната плата ќе расте со просечна стапка од околу 4 отсто, бруто-инвестициите ќе се...

Анализа на Порталб.мк: Долговите на државни фирми, претпријатија, болници, општини и министерства достигна 312 милиони евра

Растот на долговите на државните институции, општини, јавни претпријатија, министерства, здравствени установи, училишта, на крајот од првиот квартал од годинава достигнаа скоро 312 милиони евра, пишува во анализата на „Порталб.мк“. Новите податоци, и на квартално и на годишно ниво, покажуваат дека дел од општините го зголемиле долгот како и дека растат долговите кон приватниот сектор, во јавниот сектор и...

Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на „ББ +“

Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на РС Македонија на „ББ +“, со негативен изглед, информираат од Министерството за финансии. Како што нотира агенцијата, рејтингот на земјава е поддржан од доброто владеење, позитивната бизнис клима, како и кредибилната и кохерентната макроекономска и финансиска политика конзистентна со долготрајниот фиксен девизен курс. Aгенцијата предвидува годинава да се постигне економски раст од...

Јавниот долг во првото тримесечје достигна 62,5 отсто, а државниот 54,1 отсто од БДП

Во првото тримесечје од годинава, јавниот и државниот долг се во рамки на проекциите и по повлекување на средствата од осмата еврообврзница забележуваат благ раст од 2,3 и 2,9 процентни поени. Притоа, јавниот долг изнесува 62,5 отсто, додека државниот е 54,1 отсто од БДП, соопшти Министерството за финансии. Издавањето на осмата еврообврзница од 700 милиони евра, со историски најниска каматна...

Започнува реформата во даночниот систем за поправедно оданочување и намалување на даночната евазија

Фатмир Бесими фото: МФ
Оваа година започнува процесот на даночна реформа преку 13 поставени цели, 40-тина активности и бројни подактивности дадени во Акцискиот план за 2021 година, за спроведување на Стратегијата за реформа на даночниот систем 2021-2025. Мерките предвидуваат анализи, примена на модели и искуства, а ќе бидат проследени со јавни расправи и консултации, соопшти Министерството за финансии. Конкретните цели Акцискиот план се: подобрување...

На „Денот на буџетот“, средба на Бесими со поранешните министри за финансии: буџетот е во добра кондиција

фото: Мин за финансии
Економската состојба во државата е подобрена, макроекономските движења се во позитивна насока, а во услови на фискална консолидација треба да се одржи развојната компонента на високо ниво, односно да се инвестира во капитални инвестиции кои ќе донесат принос на долг рок. Ова беше потенцирано на денешната средба меѓу министерот за финансии Фатмир Бесими и поранешните министри за финансии, по...

МФ: „Стандард енд Пурс“ го потврдија кредитниот рејтинг на земјава ББ – со стабилен изглед

Кредитната агенција „Стандард енд Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава - ББ - со стабилен изглед. Нивните очекувања се дека македонската економија годинава ќе се врати на патеката на економски раст и ќе ги надмине шоковите предизвикани од кризата предизвикана од пандемијата на ковид-19, соопшти Министерството за финансии (МФ). Агенцијата посочува на одреден пораст на економијата, се вели во...

Владата ги задолжи министерствата да обезбедат средства за регионалните системи за управување со отпад

Владата на вчерашната седница ги задолжи Министерството за финансии во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање да започнат постапка за обезбедување на заем од меѓународни финансиски организации за воспоставување на регионални системи за управување со отпад во Југоисточниот, Вардарскиот, Пелагонискиот, Југозападниот и Полошкиот регион, информираат од владината прес-служба. На владината седница била разгледана и усвоена Информацијата за...

МФ: На фирмите вратени 397,4 милиони евра од ДДВ во 2020 година

Минатата година во стопанството се слеале 397,4 милиони евра врз основа на враќање на данок на додадена вредност (ДДВ) кон фирмите. „И покрај тоа што 2020 беше кризна година, минатата година има најголем поврат на ДДВ како процент од бруто наплатениот данок во споредба со изминатите години, додека исплатата се одвиваше редовно и без застои“, соопшти Министерството за финансии (МФ). Според...

Во четвртиот квартал на 2020 година има благо намалување на јавниот и државниот долг

Министерство за финансии информира дека има благо намалување на јавниот и на државниот долг во четвртиот квартал од 2020 година. „На крајот од 2020 година државниот долг изнесува 51 проценти, што е за 0,5 процентни поени пониско во однос на претходниот квартал, додека јавниот долг изнесува 59,9 проценти и е за 0,8 процентни поени понизок во однос на претходното тримесечје....

И годинава може да се аплицира за субвенции за „Купи куќа, купи стан“

Министерство за финансии информира дека граѓаните и годинава ќе можат да аплицираат за субвенција за станбен кредит од државата, преку проектот „Купи куќа, купи стан“. Од таму додаваат дека објавен е јавен повик согласно кој, граѓаните ќе можат да поднесат барање заклучно 31 декември 2021 година за државна субвенција на учеството или месечната рата за купување на стан или на...

Со законски измени игрите на среќа ќе се оддалечат на 500 метри од училиштата и факултетите

Министерство за финансии подготвува измени на Законот за игрите на среќа и за забавните игри кои предвидуваат просториите во кои се приредуваат игри на среќа да бидат оддалечени на половина километар од училиштата и факултетите. Во најавата за законските измени, објавена на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР), се вели дека со постојниот закон не е уредена оддалеченоста на...

МФ: Јавниот долг на земјава заклучно со 2025 година ќе се намали на 58,8 отсто

Министерството за финансии информира дека со изработената Стратегија за управување со јавен долг се дефинираат лимити за висината на трите нивоа на долг: државниот, гарантираниот како и на вкупниот јавен долг во следните пет години, како и за структурата на долгот. Согласно истата, заклучно 2025 година јавниот долг треба да се сведе под Мастришкиот критериум, односно да се намали на...

Експертската јавност се вклучува со анализи и предлози за „чистење“ на непрецизните делови од Предлог-законот за буџети

Во текстот на Предлог Законот за буџети кој го регулира целокупниот систем на управување со јавните финансии во државава, постигнат е голем напредок во однос на сегашните законски одредби, но следува период во кој треба да се дефинираат некои нецелосни одредби и делови, некои треба да се надминат, а некои да се избегнат. Во спроведената досегашна анализа на Законот...

Вистиномер: Не е точно дека во 2021 година смртноста во американската армија се зголемила за 1.100 проценти

Откако во 2021 година се појави ненадеен раст на смртноста и медицински состојби како канцер, Питер Грејвс, портпарол на одделот за набљудување во Агенцијата за здравје на армиските припадници...