Обидот на хрватската европратеничка Маријана Петир да формира неформална група „Пријатели на Македонија“ во Европарламентот предизвика лавина реакции од грчките европратеници. Остро протестираа европратениците од СИРИЗА и од ПАСОК, реагирајќи бурно против користењето на името Македонија, со барање да се употребува меѓународно договореното привремено име поранешна југословенска Република Македонија.

Според европратениците, чекорот на хрватската пратеничка оди против сите одлуки на Европската унија и на Обединетите Нации за тоа како треба да се именува Македонија. Во своето писмо европратениците на СИРИЗА, Димитрис Пападимулис, Стелиос Кулоглу, Константина Кунева и Костас Хрисогонос, коментираат дека иницијативата за група со името „Пријатели на Македонија“ ги поткопува преговорите за спорот за името во ОН и им штети на актуелните разговори меѓу Македонија и Грција за спроведување мерки за градење доверба.

„Обидите на европратениците во Европарламентот треба да се фокусираат на иницијативи да се поттикне забрзување на неопходните реформи во оваа држава, како што постојано истакнуваат европските органи, со почит кон одлуките на ОН и на ЕУ“, посочуваат европратеници и бараат Европарламентот кој ниту го признава ниту користи името на Македонија внимателно да се справи со оваа иницијатива на хрватската пратеничка.

Пападимулис испрати директна реакција и до претседателот на Европарламентот, Мартин Шулц, во која отворено говори за несогласувањето на Петир, европратеничката која припаѓа на Европската народна партија, оценувајќи го нејзиниот потег како провокација кон Грција.

„Името на оваа неформална група не само што нема правна основа, туку ги става под знак прашалник одлуките на ЕУ и на ОН. Формирањето на оваа група треба да се запре за да се избегнат недоразбирања“, пишува Пападимулис, забележувајќи дека Европарламентот треба да се фокусира и да поттикнува Македонија да ги спроведува реформите и забелешките од Европската комисија како Договорот од Пржино, враќање на слободата на печатот, владеење на правото и развивање на добрососедски врски со соседи.

Шулц слична реакција доби и од европратениците на ПАСОК, Ева Каили и Никос Андрулакис, кои, исто така, го потсетуваат дека ЕУ официјално го користи привременото име ПЈРМ, а не уставното име Македонија.

Според Каили и Андрулакис, креирањето ваква група се коси со сè што ЕУ го има кажано и поставено како услов за Македонија.

Според нив, спорно е воопшто дали треба да се даде простор на оваа група во рамки на Европарламентот за средби, од моментот кога користи име кое не е признаено од ЕУ.

„Ваквите чекори испраќаат погрешна порака, особено кога се потегнати од европски функционери. Обврзани сме да го зачуваме интегритетот на европските правила и принципи кои треба да важат за сите“, му посочуваат Каили и Андрулакис на Шулц.