Земјите-членки на Европската Унија (ЕУ) денеска постигнаа договор за механизмот кој треба да овозможи брза суспензија на визната либерализација одобрена за трети земји. Оваа одлука, како што јавуваат медиумите, е донесена поради загриженоста на дел од земјите- членки поради планираната визна либерализација за Турција и други држави.

„Брзиот повратен механизам“, треба да им овозможи на членките на ЕУ да го укинат безвизниот режим доколку голем број на турски државјани останат илегално во Унијата или ако нагло се зголеми бројот на баратели на азил од Турција.

„Задоволство ми е што постигнавме договор за механизмот кој треба да ни овозможи полесно да одговориме на злоупотребите“, изјавил Клас Дијкхоф, министер за миграција на Кралството Холандија, земја-членка која во моментов претседава со шестмесечното ротирачко претседателство на ЕУ.

За „заштитната клаузула“ сега треба да расправа и да се преговара со Европскиот парламент.