Манчевски: Централниот електронски регистар на население и порталот е-услуги се при крај


Скопје, 26 октомври, 2018 - 11:47 (META) 

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, зборуваше на првата конференција за е-трговија што денеска се одржува во Скопје, осврнувајќи се на важноста од обезбедувањето на е-услуги, како основа за дигитализација на Македонија.

– Во тек се завршните активности за лансирање на нов национален портал е-услуги, како и централен електронски регистар на население. Порталот ќе обезбеди побрзи и поедноставни услуги и ќе биде единствена точка на контакт на државата со граѓаните и бизнисите. Она што е особено важно да се знае е дека обезбедивме законска можност за пристап и на приватните компании до електронскиот регистар на население. Во Македонија нема повеќе да постојат различни бази на податоци, туку една и единствена база за сите граѓани, која ќе биде основата на нивниот електронски идентитет. Очекувам дека новиот портал и регистарот, значително ќе влијаат на свеста, но и на довербата на граѓаните за добивање на услиги, но и за трговија по електронски пат – рече Манчевски.

Тој додаде дека граѓаните мора да имаат доверба дека нивните податоци ќе бидат безбедни и затоа Владата и МИОА имаат обврска да обезбедат сигурен интернет простор.

– Во тој контекст посветено работевме на Стратегијата за сајбер безбедност, а веќе сме во завршна фаза на финализирање на Акцискиот план за сајбер безбедност. Се наоѓаме во завршна на изработка на Националниот план за широкопојасен интернет. Го завршивме мапирањето на државните електронските комуникациски мрежи, при што точно ги определивме т.н. „белите” зони, односно зоните каде нема инфраструктура – додаде Манчевски.

Конференцијата е организирана од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија.


Манчевски: За сајбер-безбедноста соработката помеѓу јавниот и приватен сектор е важна


Скопје, 9 октомври, 2018 - 13:15 (META) 

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска се обрати на отворањето на регионалната конференција на тема: „Сајбер безбедност: Соработка и размена на информации“, во организација на АЕК и Канцеларијата на ОБСЕ во Македонија.

„Сајбер-безбедноста не е само ИТ-тема. Од тука, за гарантирање на безбедноста соработката е клучна. Во наредниот период особено внимание ќе посветиме и на зајакнување на соработката помеѓу приватниот и јавниот сектор со подигнување на едно ново, партнерско ниво. Соработката со приватниот сектор ќе овозможи безбедна средина за размена на информации, истражување и развој. Обезбедувањето на безбедна инфраструктура за размена на информации ќе го стимулира претприемништвото, а со тоа ќе ја поддржи конкурентноста на сите домашни компании и ќе ги заштити нивните инвестиции“, заклучи министерот Манчевски.

Tим составен од стручни лица од МИОА, Министерството за одбрана и Министерството за внaтрешни работи, ја изработија Националната стратегијата за сajбер-безбедност 2018-2021.


Бугарија и НАТО ќе потпишат меморандум за сајбер-безбедност


Брисел, 26 октомври, 2016 - 14:48 (META) 

За време на денешниот состанок на министрите за одбрана на НАТО, кој се одржа во Брисел, бугарскиот министер за одбрана, Николај Ненчев, ќе потпише меморандум за сајбер-безбедноста помеѓу Бугарија и НАТО.

Документот се однесува на приоритетот за градење заштита на националните мрежи од сајбер-напади. Главната цел на договорот е да се креира механизам за соработка со НАТО, како и да се обезбеди експертска и методолошка асистенција од НАТО доколку е потребно.

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, пред состанокот рече дека треба се зајакне соработката со ЕУ за прашања како сајбер-безбедноста и хибридните закани.

– Гледаме како Русија поддржува одредени групи кои се обидуваат да влијаат на внатрешните политички дебати во неколку земји во Европа, но НАТО нема да се бори против пропаганда со пропаганда. Најдобриот одговор се фактите и отворените демократски дискусии. Во оваа област соработуваме со ЕУ за да размениме информации – рече генералниот секретар на НАТО.

САД, Канада, Германија и Велика Британија ќе ги презентираат деталите од состанокот за четирите баталјони кои ќе бидат испратени во Источна Европа како дел од санкциите против Русија.

– Исто така, ќе одлучиме и што е потребно за да се зајакне присуството на НАТО во Црното Море – додаде Столтенберг.