Анѓушев: Ќе се гради далекувод до Албанија и гасовод до Грција


Софија, 18 мај, 2018 - 14:10 (META) 

Добивме позитивни сигнали од меѓународните финансиски институции за поддршка во реализацијата на инфраструктурни проекти, рече денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на „Стратешкиот дијалог за Западен Балкан“, настан во организација на Светскиот економски форум и на „Виенскиот економски форум“, настани во рамките на Самитот ЕУ-Западен Балкан кој се организира во Софија.

Тој додаде дека средствата ќе бидат наменети за изградба на патишта, железница, како и за изградба на гасоводна мрежа и конектирање со Транс Јадранскиот гасовод (TAP) и терминалите за природен гас во Грција, за да се обезбеди конкурентност и во снабдувањето со природен гас.

„Работиме и на зацврстување на инфраструктурата во електро-енергетскиот пренос и во таа насока се инвестира во изградба на 400 кило-волтен далекувод кој ќе ги поврзе Македонија и Албанија“,  посочи Анѓушев.

Денеска се потпиша и Меморандумот за разбирање за спојување на ден-однапред пазарите со електрична енергија помеѓу министрите за економија Крешник Бектеши и министерката за енергетика на Бугарија, Теменушка Петкова.

„Покрај приклучувањето на нашата земја на внатрешниот пазар на електрична енергија во Југоисточна Европа, операторите на системот за пренос ќе ги зголемат капацитетите за прекуграничен пренос во регионот со изградба на нови водови, а националните регулаторни органи ќе ја хармонизираат регулаторната рамка за интеграција на пазарот. Како резултат на сето ова ќе се зголеми сигурноста во снабдувањето со електрична енергија, како клучно прашање за успешното функционирање на електричната мрежа во случај на оперативни ситуации кои тешко може да се предвидат“, рече Бектеши за придобивките од спојувањето.


Бектеши на самит во Дубаи ги претставил можностите за инвестирање


Дубаи, 10 април, 2018 - 15:10 (META) 

Министерот за економија, Крешник Бектеши во текот на официјалната посета на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), остварил средба со министерот за економија на ОАЕ, Султан бин Саед Ал Мансури.

Средбата на Бектеши со Ал Мансури се одржала на маргините на осмото издание на Годишниот инвестициски самит во Дубаи.

„Бектеши и Ал Мансури ја потенцирале потребата од потпишување на меморандум за соработка во сферата на туризмот, со кој би се дефинирале чекорите на понатамошното интензивирање на соработката во овој значаен економски сектор, имајќи предвид дека Македонија има листа на дестинации кои би биле атрактивни за туристи од ОАЕ“, информираат од Министерство за економија.

Со цел поттикнување на инвестициите од ОАЕ, двајцата министри предложиле потпишување на договор за заштита на инвестициите меѓу двете земји.

„Во рамки на официјалната посета на ОАЕ, каде деновиве се одржува осмото издание на Годишниот инвестициски самит во Дубаи, министерот Бектеши оствари средби и со повеќе заинтересирани инвеститори, а во рамки на инвестицискиот самит ги претстави можностите за инвестирање и економската состојба на земјата“, додаваат од Министерство за економија.


Бектеши ги презентираше условите за инвестирање пред словенечките бизнисмени


Скопје, 4 април, 2018 - 15:57 (META) 

Министерот за економија, Крешник Бектеши заедно со министерот за економија и технологија на Словенија, Здравко Почивалшек учествуваа на македонско-словенечкиот бизнис форум на кој присуствуваа над 100 компании од двете земји, организиран во рамки на официјалната посета на нашата земја од страна на владината делегација од Словенија, предводена од премиерот Миро Церар.

Бектеши пред бизнисмените од Словенија ги презентираше условите и поволностите кои ги нуди Македонија за сите заинтересирани компании за инвестирање.

„Владата дава поддршка за нови вработувања, за воспоставување и унапредување на соработка со добавувачи од тука, за технолошки развој и истражување, за инвестициски проекти од значаен економски интерес, за зголемување на конкурентноста на пазарот, за освојување на пазари и пораст на продажба. На располагање се и технолошките и индустриските зони кои нудат бројни даночни и царински или надвор од нив“, изјави Бектеши.

Со Почивалшек денеска се сретна и вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. На средбата тие разговарале за можностите за соработка во туризмот.

Почивалшек истакнал дека туризмот во Словенија изнесува околу 2,7 милијарди евра, односно околу 13 отсто од домашниот бруто-производ (БДП). Тој посочил дека бањскиот туризам учествува со дури 40 отсто во вкупните приходи од туризам и нагласил дека словенечки компании се заинтересирани за инвестирање во оваа гранка кај нас.

Во поглед на соработката во земјоделскиот сектор, Почивалшек потенцирал дека македонските земјоделски производи во Словенија се препознаваат како врвен квалитет и дека Македонија треба да ги искористи природните услови за да ги максимизира ефектите од земјоделието.

Во 2017 година Словенија беше петнаесетти трговски партнер на Македонија со вкупна вредност од околу 390 милиони евра и пораст во трговската размена од 11 отсто во однос на 2016 година, со што е позиционирана на петтото место во однос на странските директни инвестиции во државата.


Со новиот закон за енегетика нема да се зголеми цената на струјата на домаќинствата


Скопје, 3 април, 2018 - 14:11 (META) 

Цената на струјата за домаќинствата нема да се зголеми со новиот предлог-закон за енергетика кој помина на владина седница, тврди вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев.

Тој рече дека домашното производство на електрична енергија ќе биде насочено кон граѓаните, за да тие, особено од најранливите групи, бидат заштитени од покачување на цените на струјата.

– Цената на електрична енергија на домаќинствата е загарантирана со две работи, првата работа е дека ќе се воведе универзален снабдувач кој на ЕЛЕМ ќе има обврска да му дава 80 проценти од сопственото производство до 2019 година, а второ со воведување на категоријата енергетска сиромаштија која на најранливата категорија на граѓани ќе им помогне во справување со плаќањето на цената на енергенсите. Универзалниот снабдувач, ќе биде избран на тендерска постапка, по донесување на Законот. Низ годините, процентот што ЕЛЕМ ќе му го дава на универзалниот снабдувач ќе се намалува, за во 2025 година, да изнесува 30 отсто – додаде Анѓушев.

Со новиот закон, ќе се разграничи и државната сопственост на енергетските компании, па така,  ЕЛЕМ останува под ингеренции на Владата, МЕПСО од Министерство за економија поминува под Министерството за транспорт и врски, додека Македонски енергетски ресурси (МЕР) е под надлежност на Министерството за економија.

Анѓушев рече дека на тој начин се децентрализира надлежноста на Владата и се дисперзираат надлежностите над енергетските компании на повеќе државни органи.

Прашан во однос на конфликтот на интереси во овој закон, од една страна тој како член на Владата кој го предлага и од друга страна како бизнесмен, сопственик на хидроцентрали кој треба да го применува, Анѓушев рече дека неговото 20-годишно знаење во делот на енергетиката само придонело овој закон подобро да биде направен и да биде поквалитетен.

– Ценам дека личносто искуство од 20 години даде и придонесе да се реши овој проблем конечно. Јас, согласно законот за конфликт на интереси не менаџирам со компаниите. Компанијата за трговија со електрична енергија е веќе скоро продадена. Излезе решението од Комисијата за заштита на конкурентноста, а малите хидроелектрани се добиени пред 10 години и тоа по јасно одредени правила. Законот за енергетика го правеа работни групи кои беа потпомогнати од УСАИД за што ја користам приликата да се заблагодарам. Во Владата апсолутно не можете да влијаете на целиот текст на законот, ниту да направите какви било отстапки во таа насока – појасни Анѓушев.

Министерот за економија, Крешник Бектеши истакна дека Законот за енергетика ќе има позитивни економски и социјални влијанија.

– Донесувањето на овој закон означува крај на монополот и дава избор на потрошувачите. Малите и средни претпријатија имаат можност да купуваат електрична енергија и гас по сопствен избор. Се зголемува конкурентноста, преку воведување на премиум тарифите . Ќе донесеме годишна програма, со мерки за намалување на енергетска сиромаштија, преку субвенции за стечајните работници, пензионерите со ниски примања и други ранливи категории – нагласи Бектеши.


Анѓушев и Бектеши на разговор со бизнисмените за економските мерки


Скопје, 5 март, 2018 - 10:23 (META) 

Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев и министерот за економија, Крешник Бектеши денеска ќе се сретнат со компаниите членки на Стопанска комора на Македонија, во 12 часот.

На средбата, како што информираат од Комората, ќе се дискутира за предложените мерки кои треба да условат подобрување на конкурентноста и зголемување на инвестициите, со цел поттикнување на економскиот раст на македонската економија.


Промовирана програмата за поддршка на малите и средни претпријатија


Скопје, 1 март, 2018 - 15:52 (META) 

Микро, малите и средните претпријатија ќе бидат најсилно поддржани преку мерките од Планот за економски раст, најавија денеска вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за економија, Крешник Бектеши и директорот на фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски.

Анѓушев потенцираше дека микро, малите и средни претпријатија се во привилегирана положба, затоа што ќе можат да ги користат мерките од сите три столба на Планот за економски раст кои ќе се спроведуваат преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, преку спроведување на среднорочната Програма за поддршка на мали и средни претпријатија на Фондот за иновации и технолошки развој, како и мерки кои ќе се спроведуваат преку Министерството за економија.

– Малите и средни компании ќе имаат можност да добијат 30 отсто поврат на средства направени во инвестиции за градење на нови хали, купување машини и други основни средства, а доколку прават инвестиции за развивање на нови производи, Владата ќе изврши поврат од 70 отсто од направените инвестиции за развивање на новите производи – потенцираше Анѓушев.

Деспотовски рече дека преку Програмата за поддршка на малите и средни претпријатија на Фондот, државата станува инвеститор и партнер на компаниите. Тој информираше дека во 2018 година за програмата се наменети 645 милиони денари и даде детално објаснување за секоја од петте мерки со која ќе се овозможи помош за компаниите.

Министерот за економија Бектеши објасни дека министерството ќе ја спроведува и Програмата за конкурентност, претприемништво и иновации каде што се наменети околу 38 милиони денари.

– Министерството за економија ќе спроведе 13 мерки преку оваа Програма, кои не се преклопуваат, туку се надополнуваат со мерките од Планот за економски раст. Со годинешниот буџет од 38 милиони и 390 илјади денари, само за делот на Поддршка на развојот на мали и средни претпријатија, и дополнителни 9 милиони за мерки на индустриска политика и кластери, усвоена е програма која е збогатена со нови мерки, креирани на барање и во корист на претприемачите – рече Бектеши.


Бектеши – Бечај: Инвестициите се важни за економската соработка со Косово


Скопје, 14 февруари, 2018 - 15:58 (META) 

Министерот за економија, Крешник Бектеши денеска се сретна со министерот за иновации и претприемништво на Република Косово, Бесим Бечај. На средбата, министрите разговарале за економската соработка помеѓу двете земји, трговската размена и соработката на полето на инвестициите.

„Со мерките од Планот за економски раст на Владата, за соработката со Косово посебно очекуваме ефекти во делот на инвестиции што ќе биде од корист за двете земји“, изјави министерот Бектеши по средбата.

Тој го информираше својот косовски колега за проектот за изградба на автопатот Скопје – Блаце, за кој на последната владина седница бил презентиран Акционен план со утврдени термини за реализација.

Според проекциите активностите на оваа делница долга 12 километри треба да започнат во 2019 година, а да бидат финализирани до крајот на 2022 година. Бектеши додаде дека билатералната трговска соработка со Косово, минатата година била зголемена за 11,4 отсто.


Бектеши: Финансиска поддршка за малите претпријатија ќе има и догодина


Скопје, 19 декември, 2017 - 14:58 (META) 

Министерството за економија, во рамки на годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво, годинава поддржало 89 претпријатија, 23 занаетчии и 30 проекти на фондации, кои ги исполниле условите.

На манифестацијата „Претприемач на годината“, министерот за економија Крешник Бектеши информираше дека и догодина претприемачите ќе може да добијат поголем финансиски стимул за реализација на своите бизнис активности.

– Значењето на малите и средните претпријатија (МСП) и нивната значајна улога во генерирањето на економски раст и креирањето на нови работни места е широко препознаена и призната, па во ЕУ-стратегијата за пораст „Европа 2020“, како посебна иницијатива се издвојува поддршката на претприемништвото – рече Бектеши.

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Северозападна Македонија, Неби Хоџа во своето обраќање истакна дека, младите во земјава се соочуваат со административни и професионални бариери при регистирањето на компании.

– Тоа резултира со помал број барања за отворање биниси. Затоа треба да се промени перцепцијата дека бизнисот е тежок и проблематичен –  рече Хоџа.

Помеѓу наградените компании на манифестацијата „Претприемач на годината“ која се одржува по 11. пат, се  „Линк шпед“ од Тетово, „Аерус“ од Пробиштип, „Силотер“ од Струмица.


Предлог- законот за енергетика е во прилог на граѓаните, оцени Анѓушев


Скопје, 13 декември, 2017 - 17:50 (META) 

Предлог-законот за енергетика нуди европски решенија во енергетскиот сектор и е целосно хармонизиран со ЕУ-регулативите, рече денеска министерот за економија, Крешник Бектеши на заедничката прес-конференција со вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев и директорот на Секретаријатот на енергетската заедница, Јанез Копач.

– Покажавме политичка волја и капацитет да ги откочиме задоцнетите процеси во енергетскиот сектор во Македонија. Предлог-законот за енергетика е усогласен со третиот пакет на енергетски мерки на ЕУ, со што, ги исполнуваме обрвските преземени со потпишување на договорот за пристапување во енегетската заедница. За неспроведување на преземените обврски кон Македонија се покренати два спора, а со новиот закон, овие спорови ќе бидат анулирани. Она што е посебно важно е што со новиот закон, на граѓаните го враќаме одземеното право на избор – рече Бектеши.

Анѓушев посочи дека со предлог- законот се овозможува сигурност, стабилност, безбедност и квалитет во снабдувањето со енергенси на крајните потрошувачи.

– Предлог-законот е во прилог на македонските граѓани, ќе овозможи повисока конкурентност во поглед на снабдувањето со сите енергенси. Каде што постои конкуренција има намалување на трошоците, нема регулирани бизниси, нема неоправдани трошоци и ја нема комоцијата енергетските компании да пријавуваат неоправдани трошоци кои ќе ги плаќаат сите граѓани – потенцираше Анѓушев.

Денеска се одржа и јавна расправа во врска со предлог-законот, на која присуствуваа претставници од јавни и приватни компании од енергетскиот сектор, а која беше отворена и за претставниците на медиумите.


Заев во официјална посета на Косово, ќе се сретне со Харадинај и со Тачи на 12 декември


Скопје, 8 декември, 2017 - 12:27 (META) 

Премиерот Зоран Заев ќе престојува во еднодневна официјална посета на Косово, на 12 декември (вторник), информираат од Владата. Во рамки на посетата, предвидена е средба на Заев со неговиот косовски колега Рамуш Харадинај, по што ќе следи и заедничка прес-конференција.

Во текот на денот, премиерот ќе оствари средба и со претседателот на Косово, Хашим Тачи, како и со претседателот на косовското Собрание, Кадри Весели. Истиот ден е предвидена и средба со претставници на Македонско-косовската бизнис-заедница.

Делегацијата предводена од премиерот Заев ќе ја сочинуваат министерот за економија, Крешник Бектеши, министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, како и министерот без ресор задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми.

„Посетата на Косово на владината делегација предводена од премиерот Зоран Заев воедно е и прва официјална посета на премиер на Република Македонија на Република Косово“, информираат од Владата.