Путин нареди западните медиуми да се регистрираат како странски агенти


       
Москва, 4 декември, 2017 - 15:11 (META) 

Рускиот претседател Владимир Путин му наложил на Министерството за правда на Русија во посебен регистар да ги заведе  странските медиуми како странски агенти. Указот на претседателот е објавен на официјалниот портал за правни информации. Ресорот има право да решава кој ќе им дава на странските медиуми статус на странски агенти, како и да ги исклучува од списокот.

Првите медиуми – странски агенти – ќе бидат регистрирани веќе оваа недела, изјавил за „Спутник“ извор во Советот на Федерацијата.

– Се работи за девет американски медиуми кои веќе добиле предупредување од Министерството за правда – навел соговорникот на „Спутник“.

Путин го потпиша законот за медиуми – странски агенти на 25 ноември. Законот нема да се однесува на работата на руските медиуми.