Обвинителството бара на Сокол Митревски да му биде забрането да го напушта Скопје


       
Скопје, 1 ноември, 2017 - 17:51 (META) 

Основното јавно обвинителство Скопје денеска соопшти дека е отворена истражна постапка против девет лица за злоупотреба на службената положба и овластување.

Осомничените лица, меѓу кои е и поранешниот градоначалник на општина Ѓорче Петров, Сокол Митревски, се товарат дека во 2014 година постапиле незаконски при одлучувањето во постапки за поднесени барања за утврдување правен статус на бесправни објекти, со што нанеле штета во висина од 4.100.090 денари, односно 66.550 евра.

Според Обвинителството, осомничените незаконски спровеле постапка за легализација на три објекти и приватизација на општинското земјиште по цена од едно евро за еден квадратен метар, иако пазарната цена била значително повисока.

Надлежен јавен обвинител до судија на претходна постапка поднел предлог за определување мерки за обезбедување за шестмина од осомничените. Како мерки за обезбедување се предложени забрана за напуштање на живеалиште, обврска да се јавуваат во суд и одземање на патна исправа.