This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sun Dec 16 8:45:43 2018 / +0000 GMT

Кукан се надева на значителен пресврт во кризата во Македонија и на Балканот
Европратеникот Едвард Кукан, известувач во сенка за Македонија во Европскиот парламент, во интервју за „Еуропиан Вестерн Балканс“ (European Western Balkans) вели дека во наредните месеци очекува значителен пресврт во политичките случувања во Македонија и во другите балкански земји зафатени од „трендот“ на блокада и на бојкот на клучните институции.

- Ние се соочуваме со сериозна политичка криза во Македонија и во Албанија. Во другите земји во регионот, на пример, Црна Гора и Косово, се борат со бојкот на парламентите. Се чини дека ова е регионален тренд, кој е контрапродуктивен за демократскиот развој во земјите кои европскиот праг. Се надевам дека во следните месеци ќе видиме значителен пресврт во овој тренд. Сепак, тоа е првиот и најфундаментален Копенхашки критериум - вели Кукан.

Кукан во интервјуто зборува за перспективата на Европската Унија, политиката на проширување и за состојбите во земјите од Западен Балкан - кандидати за членство во Европската Унија.
Post date: 2017-04-21 10:09:07
Post date GMT: 2017-04-21 08:09:07
Post modified date: 2017-04-21 12:07:04
Post modified date GMT: 2017-04-21 10:07:04
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com