„Mожно и остварливо e Македонија да биде дел од обединета Европа. Граѓаните се обединети како никогаш досега во вредностите што го штитат човековото достоинство, што гарантираат еднаквост пред законот и правда за сите, што обезбедуваат економска стабилност на семејствата и безбедносна стабилност на државата“, вели лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во своето обраќање по повод Денот на Европа и Денот на победата над фашизмот (9 Мај).

Тој додава дека на Македонија, повеќе од кога било ѝ е потребна Европа зашто таа ги повлекува граѓаните на нашата земја во еден просперитетен и надежен свет.

„Пред нас има многу предизвици за кои се потребни уште многу труд, енергија, ентузијазам. Тоа не може да го направи еден човек, ниту неколкумина политичари. Потребни сте сите. Секој со своето знаење, секој со она што е, може да придонесе за изградбата на современа, демократска и европска Македонија. Го заслужуваме тоа по сите предизвици низ кои поминавме“, додава Заев во честитката.

Тој, исто така, вели дека македонското општество 10 години се борело со автократски режим и дека сега е на прагот на слободата, демократијата и на европските перспективи.