fbpx
Таг: странски влијанија

таг: странски влијанија

Вистиномер: Дезинформациски трендови поврзани со странски влијанија во Република Северна Македонија

Со цел идентификување на трендовите на медиумското известување, како и клучните дезинформациски трендови поврзани со странските влијанија во земјава, во периодот од ноември 2021 до април 2022 година е направен мониторинг на домашните медиуми. За утврдување на главните дезинформациски трендови беше спроведена анализа на повеќе од 300 антидезинформациски написи, од кои 160 директно се однесуваа на откривање дезинформации поврзани...

СТРАТКОМ: Користењето на политиката за богатење е најголемата опасност во економскиот сектор во Македонија

Македонија има низок ризик за странски штетни влијанија во економскиот сектор, но најголем проблем, со оценка „критично“, е злоупотребата на политиката за богатење, оценува анализата на ризикот од странски влијанија изработена од НАТО Центарот за извонредност во стратешките комуникации (Стратком). По Србија, Македонија е втора според степенот на безбедност од надворешни влијанија во економијата, но клучни проблеми се корупцијата...

Стратком: Македонија особено ранлива на хибридни закани и невоени и сајбер напади

Македонија и Црна Гора се најотпорни во регионот на штетни влијанија во сферата на надворешната политика и безбедноста, покажуваат анализите на НАТО Центарот за извонредност во стратешките комуникации (Стратком). Но, и покрај добрата вкупна оценка, Македонија е оценета со „критично ранлива“ во подобласта на „национална отпорност“, односно во отпорноста на хибридни закани, а ризикот го зголемуваат околностите што земјата...

Граѓаните повеќе веруваат во политички „грб“ и лажни вести отколку во институциите (инфографик)

Корумпираните медиуми се директна рута за странско штетно влијание во општеството, во кое расте поделбата поради социјалната нееднаквост, ниската доверба во институциите и политичкиот фаворитизам. Тоа е сублимирана оценка на четири анализи, студии и истражувања на НАТО Центарот за извонредност во стратегиските комуникации (Стратком), спроведени во период од една година во шесте земји на Западен Балкан. Македонија, по Албанија,...

Поради корупцијата и клиентелизмот, политиката најподложна на странски штетни влијанија (инфографик)

Политиката е област со најголем ризик за странски штетни влијанија во Македонија, покажува серија студии наСТРАТКОМ - Центарот за извонредност во стратегиски комуникации на НАТО, спроведени од првата половина на минатата до мај оваа година. Како најголеми ризици се наведени корупцијата, слабите институции и судскиот систем и концентрацијата на моќ во партиите. „Генерално, земјата има релативно задоволително политичко претставување, но...

Стратком: Во Северна Македонија сериозен проблем се слабите институции, корупцијата и политичкиот фаворитизам (инфографик)

Македонија е најмалку подложна на странски влијанија во регионот на Западен Балкан, покажува серија студии и истражувања на НАТО Центарот за извонредност во стратегиски комуникации (СТРАТКОМ). Но, сериозни проблеми и најголеми ризици се концентрацијата на моќ во политичките партии, слабите институции и недовербата на граѓаните во нив, високото ниво на корупција, неказнивоста на политичките елити и силниот политички фаворитизам. „Севкупно,...

Димитров: Не ни требаат стотици споменици за да бидеме горди Македонци

„Оваа Македонија која ја претставувам е позрела Македонија. Нам не ни требаат стотина споменици на плоштадот во Скопје за да бидеме горди Македонци. Оваа Македонија им пристапува на своите соседи без предрасуди и страв“, изјави шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров, во интервју за регионалната телевизија „Н1“. Во интервјуто дадено во Дубровник, за време на Самитот на земјите учеснички во Процесот...

МО: Лицето кое упатува погрдни зборови кон полицијата не е дел од „Волците“

Откако на социјалните мрежи и во дел од онлајн медиумите се појави видео во кое наводен член на специјалната единица „Волци“ упатува навреди и закани кон припадниците на полицијата,...