fbpx
Таг: обновливи извори на енергија

таг: обновливи извори на енергија

Енергетската транзиција ќе нè ослободи од јагленот, загадениот воздух, но и од увозот на струја

Замена на јагленот со чиста енергија, особено од сонцето кое го имаме во изобилие е една од главните заложби кон кои цели земјава на полето на енергетиката. Транзицијата на секторот кој се смета за еден од најголемите загадувачи на воздухот и емитери на стакленички гасови е приоритет поставен во повеќе стратешки документи, со кои С. Македонија се приклучува кон...

За да биде правична, идеите за енергетската трансформација треба да потекнат од граѓаните 

Инвестициите во обновливи извори на енергија и во енергетската ефикасност, се двата основни столба на зелената енергетска транзиција. Овој процес мора да биде и праведен и транспарентен и да потекне првенствено од локалните заедници во двата региони, кичевскиот и битолскиот, кои се зависни од употреба на фосилни горива. Ова се само дел од поентите на учесниците на панел-дискусијата „Зелена енергетска...

„Еко-свест“ бара законски измени: Секој нов објект да има фотоволтаичен систем

Секоја нова куќа или зграда што ќе се изгради или пак што ќе биде целосно реновирана да мора да има инсталирано фотоволтаичен систем. Ова е еден од предлозите дадени во Анализата на регулативите за обновливи извори на енергија, изработена од Центарот за истражување и информирање за животната средина Еко свест, Македонското здружение на млади правници, Институтот за економски и...

Обезбедени инвестиции од три милијарди евра за замена на јагленот со обновлива енергија

Во рамките СОР28 беше потпишана заедничка декларација за Инвестициската платформа за праведна енергетска транзиција за Северна Македонија, преку која треба да се мобилизираат до три милијарди евра инвестиции за забрзување на енергетската транзиција на земјата преку обновливи извори на енергија. На настанот за презентирање на платформата присуствуваа министерката за животна средина Каја Шукова и министерот за економија Крешник Бектеши, по...

„Еко-свест“: Земјоделското земјиште не смее да се пренаменува за производство на енергија

Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ денеска реагираше на предложените измени и дополнувања на Законот за земјоделско земјиште и побара да се преиспита потребата од законски измени со кои се овозможува трајна пренамена на земјоделските земјишта во градежни земјишта за развој на обновливи извори на енергија. Од еколошката организација нагласуваат дека во време кога светот се...

Бектеши: Приоритет ни е зелената транзиција

Една од главните цели на енергетската политика на С. Македонија е привлекување на инвестиции за изградба на енергетски објекти и зголемување на искористувањето на обновливите извори на енергија односно инвестирање во зелена енергија која ќе придонесе во заштита на животната средина и ублажување на климатските промени. Ова го кажа министерот за економија Крешник Бектеши во своето обраќање на Инаугуративна конференција...

Македонија со соларни и ветерни централи може да произведе двојно струја од тоа што го троши за цела година

Над 14.000 хектари деградирано земјиште, каменести предели, стари индустриски објекти, рудници и јаловишта се мапирани како најдобрите потенцијални локации за изградба на соларни и ветерни централи. Според студија изработена од МАНУ и Еко свест со поддршка на The Nature Conservancy, на овие површини може да се инсталираат централи со капацитет од 11 гигавати за сончева фотоволтаична енергија и 0.35 гигавати...

Со вистински инвестиции во обновливи извори на енергија, Битола и Кичево имаат можности за праведна транзиција

Можностите за поставување на фотоволтаични системи во Кичевскиот и во Битолскиот регион се големи, особено кај домаќинствата, покажуваат анализите подготвени од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко свест“, во соработка со повеќе домашни експерти. Според грубите пресметки, процесот на декарбонизација на двата региони зависни од производство на нечиста енергија од фосилни горива би чинел околу три милијарди...

Во Новаци започна со работа најголемата фотоволтаична централа на Балканот

Денеска свечено беше отворена приватната фотоволтаична централа „ФЕЦ Новаци“, која во моментов е и најголема на Балканот. Со вкупен капацитет од 55 мегавати, проектирано е годишно да произведува 85.000 мегаватчасови струја, што според Владата претставува „електрична енергија која е доволна за задоволување на потребите на 30.000 семејства“. На отворањето на „ФЕЦ Новаци“ се обрати премиерот Димитар Ковачевски, кој истакна дека...

Соларен саем: Со инвестиции до 2030 година, обновливата енергија би ја зголемиле до 38 отсто

Повеќе од 20 компании од С. Македонија и од земјите од Западен Балкан од денеска до недела ќе изложуваат соларна опрема на Соларниот саем што се одржува во Скопје Сити Мол, во организација на Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ и Македонската Соларна Асоцијација. На повеќе штандови посетителите можат да се запознаат со потребна опрема која...

Шукова: Трендот на мали хидроцентрали треба да престане и да се насочиме кон ветерната и соларната енергија

Градењето на мали хидроцентрали како енергетски објекти треба да престане, а инвеститорите повеќе да се насочат кон обновливите извори на енергија како што се ветерните паркови и фотонапонските централи. Министерката за животна средина Каја Шукова за Мета.мк вели дека државата ги почитува препораките на Бернската конвенција да не се издаваат концесии во заштитените подрачја, но законот сè уште дозволува...

Еко-свест: Граѓаните имаат многу пречки за да ги користат обновливите извори на енергија

Потребно е усогласување на законите и подзаконските акти со моменталните состојби со цел да се создаде овозможувачка околина за зголемено користење на обновливите извори на енергија од домаќинствата - процес кој ќе ја забрза енергетската транзиција и ќе ги ублажи последиците од климатските промени, велат од Центарот за истражување и информирање за животната средина Еко-свест Скопје. Центарот, заедно со Македонското...

Не е точно дека Германија им забранува на своите граѓани употреба на дрва за греење

Станува збор за дезинформација дека Германија им забранува на своите граѓани употреба на дрва за греење. Германската влада во април годинава донесе одлука за измени и дополнувања на Законот за енергенси со која официјално е почнат преминот на греењето кон обновливи извори на енергија. Меѓутоа, оваа одлука не значи дека Германија забранува користење на дрва за греење. Амандманот не...

Фотонапонски централи и ветерници треба да се градат само на деградирано земјиште

Фотонапонски централи и ветерни паркови можат да се изградат на камењари и неплодно земјиште без поголема вредност за природата и живиот свет, кои во земјава ги има на повеќе локации. На нив може да се постават обновливи извори на енергија, кои можат да задоволат и двојно поголема потреба за струја од сегашната, покажува истражувањето направено од Македонската академија на...

РКЕ лани издала 267 лиценци за капацитети од обновливи извори со вкупна моќ од 152,2 мегавати

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ) во 2022 година има издадено 267 лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори (ОИЕ) со вкупен инсталиран капацитет од 152,2 мегавати, кои се приклучени или на преносна или на дистрибутивна мрежа и веќе произведуваат електрична енергија. Од нив 106,5 мегавати се фотонапонски електроцентрали, 36 мегавати ветерни електроцентрали, 7,2 мегавати...

„Еко свест“: Изградба на обновливи извори на енергија на деградирано земјиште за излез од енергетската криза

Пет локации во земјава со деградираното земјиште може да се искористат за изградба на капацитети за производство на енергија од обновливи извори, кои ќе имаат потенцијал да заменат голем дел од електраните на фосилни горива. Ова е едно од решенијата на еколошката организација „Еко свест“, како одговор на прашањето за надминување на енергетската криза во земјата. Екологистите сметаат дека решението...

Јагленот не е решение за енергетската криза, туку инвестициите во обновливи извори

Државата не се справува со енергетската криза на правилен начин, а враќањето на јагленот и маутот за производство на енергија ќе остават големи последици на животната средина и здравјето на луѓето. Од граѓанската организација „Еко свест“ денеска апелираа земјава да почне сериозно да инвестира во обновливи извори на енергија, со што ќе ги испочитува меѓународните обврски кои ги преземала,...

Инвестицијата во фотоволтаици за домаќинство се исплатува за пет до шест години

Колку повеќе енергија произведеме од сонцето, толку помалку ќе ни треба РЕК Битола. Замената на нечистата енергија од фосилни горива со зелена од сонцето е една од најголемите придобивки од инсталирањето на фотоволтаични системи, иако и намалувањето на зависноста на земјата од увоз на скапа електрична енергија е голема мотивација. Инвестицијата во сончеви панели од шест киловати во земјава чини...

Од 1 јули домаќинствата ќе можат да произведуваат струја од фотоволтаици и да ги продаваат вишоците

Домаќинствата и компаниите кои произведуваат струја од обновливи извори на енергија од 1 јули ќе можат да ги продаваат вишоците на пазарот. Министерот за економија Крешник Бектеши ги потпиша измените и дополнувањата на Правилникот за обновливи извори на енергија, со кои се предвидува производство на електрична енергија за сопствена потрошувачка. Обврската на универзалниот снабдувач - ЕВН хоум ќе биде да...

Нова студија: Зелената енергија „стагнира“, доминираат фосилните горива

Светот користи повеќе фосилни горива повеќе од кога било порано, додека транзицијата кон зелената енергија забавува, јавува „Би-би-си“, повикувајќи се на податоци од нова студија. Според Извештајот за глобалниот статус на обновливите извори за 2022 година, уделот на ветерот и сончевата енергија во глобалното енергетско производство се зголемил минимално во последната деценија. Иако учеството на обновливите извори на енергија во секторот...

Двојно убиство во село Габреш, 67 годишник со пиштол си ја убил сестра си и внукот

Основното јавно обвинителство Куманово донесе Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за кое постои основано сомнение дека сторило две кривични дела – Убиство од член 123 став...