fbpx
Таг: Национален младински совет

таг: Национален младински совет

Преку платформата „Млади претприемачи“ може да се соберат пари за бизнис идеја

Ако имате идеја за младинско социјално претпријатие, но немате почетен капитал кој можете да го вложите во негово основање или унапредување, финансии може да обезбедите преку платформата „Млади претприемачи“, информира Националниот младински совет на Македонија. „Млади претприемачи“ е алатка за друштвено финансирање на која младите можат да ги претстават своите иницијативи за социјални претпријатија и потоа да соберат финансиска...

Објавени добитниците на наградите за младинско учество на Националниот младински совет

Националниот младински совет ги објави добитниците на наградите за младинско учество во рамки на проектот за граѓанско учество на УСАИД. Во секоја од трите категории беа прогласени по двајца победници, според бројот на гласови од публиката. Во индивидуалната категорија победници се Бленди Ходаи и Ален Умер. Бленди Ходаи ја доби наградата за неговата улога како младински активист и  претседател на Сојузот на...

Порталб: Почна кампањата „Правата на младите работници“ за кревање на свеста за неправдите

Вчера започна кампањата „Да ги информираме младите за нивните права“ со панел-дискусија на платформата „zoom“ каде многу застапници на правата на младите во земјава зборуваа на темата за правата на младите работници. Говорници беа Вилдан Дрпљанин, Ивана Стојановска, Блажен Малески, Слободан Трендафилов и Ирена Ивановска, пишува „Порталб.мк“. Правникот Вилдан Дрпљaнин, вработен во Хелсиншкиот комитет за човекови права, посочи на една...

Наградата за младинско учество на НМСМ ги препознава трудот и ангажманот на младите во општеството

Во понеделник, на 20 јули истекува рокот за номинации за Наградата за младинско учество кои ја доделува Националниот младински совет на Македонија, во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество. Наградата се однесува на млади индивидуалци, неформални групи на млади и младински организации кои дале придонес кон општеството преку активно граѓански учество. Нивните активности треба да се реализирани...

НМС доделува Награда за младинско учество за млади кои што направиле позитивни промени во заедницата

Во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project-North Macedonia), Националниот младински совет доделува Награда за младинско учество за млади кои што направиле позитивни промени во заедницата или во општеството изминатата година, односно во периодот јануари 2019 - јули 2020 година. Сите поединци, институции, медиуми, бизниси или членови на заедницата можат да поднесат номинација за индивидуална млада...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...