fbpx
Таг: Комисија за заштита од дискриминација

таг: Комисија за заштита од дискриминација

Советот на јавни обвинители не ѝ се извини на Ленче Ристоска за утврдената дискриминација

Иако Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) препорача поранешниот претседател на Советот на јавни обвинители, а сега член, Антонио Јолевски да ѝ се извини на обвинителката Ленче Ристоска за дискриминација, тоа не било сторено на вчерашната седница на Советот, иако се дискутирало за таа точка. За случајот извести Коалицијата „Сите за правично судење“, од каде изразија сериозна загриженост,...

КСЗД: Обвинителката Ристоска е дискриминирана, Советот на јавни обвинители да ѝ се извини

Поранешниот претседател на Советот на јавни обвинители, а сега член, Антонио Јолевски треба писмено да ѝ се извини на обвинителката Ленче Ристоска за дискриминација, во рок од 30 дена од приемот на мислењето на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Ова е препораката на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) која утврди дека обвинителката била дискриминирана при...

Бугарскиот весник „Труд“ осуден за „угнетување“ преку ширење руска пропаганда за хомосексуалците

Петју Б'лсков, сопственикот на бугарскиот весник „Труд“ и неговата фирма „Труд медиа“ добија судска пресуда за угнетување на групи од бугарското население преку распространување материјали од руските медиуми оформени како класична антизападна и прокремљовска пропаганда, јави бугарскиот новински сајт mediapool.bg. Станува збор за материјал со наслов „Педерастите в САЩ бият тревога“ преведен и објавен идентично на оригиналот во онлајн-изданието на...

Комисијата за заштита од дискриминација постапувала по 90 претставки во првите пет месеци од годинава

Парада на городста
Во првите пет месеци, новата Комисија за спречување и заштита од дискриминација постапувала по 90 претставки, информираат тие. Од нив, 78 се преземени од претставките поднесени до поранешната Комисија за заштита од дискриминација, додека останатите 12 се поднесени до Комисијата по нејзиното основање согласно новиот закон кој беше донесен на 27 октомври лани. Од вкупниот број на разгледувани предмети за...

Собранието го изгласа новиот состав на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Со 61 глас „за“, без против и без воздржани, Собранието на РСМ вчера ја усвои одлуката за избор на седумте члена на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. За членови на Комисијата со мандат од пет години избрани се Игор Јадровски, дипломиран правник со положен правосуден испит од Скопје, Неда Чаловска-Димовска, дипломиран правник од Скопје, Лимко Бејзароски, политиколог и...

Здружението ЕСЕ бара транспарентна постапка за избор на членови на Комисијата за заштита од дискриминација

Здружението ЕСЕ бара да се смени праксата за поставување партиски кадри во Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Како што велат од здружението, ранливите категории граѓани се најчести жртви на институционална дискриминација и како последица на тоа се соочуваат со проблеми да ги остварат своите законски гарантирани права. „Единствено со поставување стручни, професионални и непартиски членови ќе се подобри...

Граѓанските здруженија ги повикаа партиите да потпишат декларација за приоритетно донесување на Законот за заштита од дискриминација

Девет мрежи на здруженија на граѓани кои заедно бројат повеќе од 100 здруженија ги повикуваат политичките партии кои учествуваат во парламентарните избори да ја поддржат декларацијата за приоритетно донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација од страна на идниот парламентарен состав. „Целта на декларацијата е политичките партии да се обврзат дека овој Закон ќе го донесат веднаш по...

Лани се регистрирани 119 случаи на дискриминација, велат од Хелсиншкиот комитет

Хелсиншкиот комитет за човекови права лани регистрирал вкупно 119 случаи на дискриминација по разни основи, што претставува раст од 30 отсто во споредба со 2017 година. Најмногу случаи на дискриминација во 2018 година биле пријавени во областа на работните односи (45), а по нив следуваат пријавите за пристап до добра и услуги (23) и здравство (20). Значителен е порастот...

Кадриу и Дехари велат дека во емисијата на Миленко Неделковски имало дискриминација

По претставката поднесена на 14 март против телевизијата „Алфа“ за емисијата на Миленко Неделковски од 27 јануари годинава, мнозинството на Комисијата за заштита од дискриминација пред неколку дена донесе мислење дека емисијата на Неделковски бил надворешен проект, па телевизијата не може да одговара за тоа што се емитува како надворешен проект. Но со тоа не се согласуваат двајца членови...

Хелсиншки комитет: Дискриминацијата во 2017 година најзастапена во образованието

Во текот на 2017 година, се регистрирани 82 случаи на дискриминација по основа на пол и род, попреченост, етничка припадност, политичка припадност, сексуална ориентација, здравствена состојба и религија, посочува Годишниот информатор за дискриминација за 2017 година, изработен од Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Од вкупниот број случаи, регистрирани од здруженијата на граѓани,...

ААВМУ констатирала мизогинија и сексизам на програмите на три радио-станици

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) констатирала ширење на мизогинија и сексизам во аудиопораки од заедничката кампања, во сопствена продукција на „Сити радио“, „Клуб ФМ“ и „Метрополис радио-мрежа“, која, како што се вели во нив, е наменета за „сите пре-еманципирани жени“, а која деновиве се емитува на трите радио-станици. Според Агенцијата, кампањата претставува дискриминација врз основа на пол, ширење...

Две штипјанки ги загубиле работните места бидејќи останале бремени

На две штипјанки не им биле продолжени договорите за работа, бидејќи останале бремени. Тие случаите ги пријавиле во Комисијата за заштита од дискриминација при Општината Штип, но тоа не ги спасило од статусот невработени мајки. Ова како податок го изнесе Снежана Санева од Комисијата за заштита од дискриминација, а дека отказите не добиле завршница во институциите на системот, потврди и...

МЗМП: Комисијата за заштита од дискриминација ги прекрши законот и прописите за работа

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) оцени дека Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) не го почитувала законски пропишаниот рок во случајот со користењето навредлив, омаловажувачки и понижувачки говор кон лицата со хомосексуална ориентација во скрипта што се користи на Филозофскиот факултет во Скопје. Во анализата на МЗМП се наведува дека Здружението за критички пристап кон родот и сексуалноста „Субверзивен фронт...

Излезе играта „Senua’s Saga: Hellblade 2“

Излезе играта „Senua's Saga: Hellblade 2“, изработена од фирмата Ninja Theory. Во играта контролирате женски лик со проблеми со менталното здравје. Сенуа има свое алтер его што ја води...