fbpx
Таг: глуви и наглуви лица

таг: глуви и наглуви лица

[ВИДЕО] Знаковен толкувач во здравствениот систем ќе ги намали тешкотиите со кои се соочуваат глувите лица

„Поради недостиг на акустичка перцепција, глувите лица во здравствените инстиуции се соочуваат со низа потешкотии“, гласи слоганот на членовите Клубот за демократско учество при ДУЦОР „Партенија Зографски“ под кој изработија видео со цел подигање на свесноста за проблемите со услугите во здравствениот систем и понуди за решение за аспектите кои ги засегаат глувите лица. Членовите на клубот поткрепени со активистите...

ТРИ: Првата професионална детска претстава на знаковен јазик ја покажува и еко-катастрофата

Веселите Лила, Розе, Синка и Sвонко Бонбонко од ATO утре ќе ја дочекаат публиката на првата професионална претстава на знаковен јазик со детската претстава ТРИ. Премиерата во битолскиот Центар за култура ќе биде утре 29 октомври во 18.00 часот. Претставата ТРИ е наменета е за широката детска публика и истовремено за децата кои се глувонеми и наглуви. Актерите Никола Пројчевски,...

Здружението „Млад знак“ креираше видеа за деца со оштетен слух

Младинското здружение на глуви и наглуви „Млад знак“ креираше над 200 видеа со знаци наменети за децата со оштетен слух. Нивна цел е преку кратки видеа да ги поттикнат родителите на децата со оштетување на слухот да го научат знаковниот јазик. „Овие видеа се изработени со многу љубов за време на карантин“ - велат од „Млад Знак“. Сите оние кои сакаат...

ССНМ билтен: Положбата на жените во медиумите и предизвиците со кои се соочуваат

Положбата на жените во медиумите и предизвиците со кои се соочуваат, изложеноста од ризици за вербални закани, навреди и физички напад, важноста од обезбедување на економска стабилност е главната...