fbpx
Таг: ДЗС

таг: ДЗС

Гранати од Прва светска војна пронајдени во селото Градешница

Жител на селото Градешница, општина Могила, пронашол три стари гранати од Првата светска војна. Како што соопшти Министерството за внатрешни работи, завчера, во СВР Битола, Љ.Ѓ. пријавил дека во селото пронашол три стари гранати. „Следниот ден, пиротехничар од Дирекцијата за заштита и спасување Битола безбедно ги подигнал експлозивните средства и констатирал дека се работи за една артилериска граната калибар 155...

Инфлацијата на крајот на 2023 година заокружена на 9,4 отсто

Инфлацијата, односно индексот на трошоците на живот во Македонија во 2023 година, во однос на 2022 година, забележала пораст од 9,4 отсто, додека индексот на цените на мало изнесувал 7 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. За период од една година, пораст на индексите на трошоците за живот е забележан во групите: Мебел, покуќнина и одржување на домаќинствата...

АНАЛИЗА: Највисоки плати има во Скопскиот регион, најниски во Североисточниот

Големи разлики во стандардот, во платите, БДП по глава на жител. Новата новогодишна публикација „Регионите во РМ 2023“ на Заводот за статистика, ги обелоденува економските показатели за животот на граѓаните во осумте региони во земјава преку повеќе параметри, пишува Порталб.мк. Во четири региони, БДП по глава на жител е над државниот просек, но во четири други региони стандардот на...

Просечната нето-плата во октомври се искачила на 38.843 денари

Просечната нето-плата во октомври 2023 година се зголемила за 17,3 отсто во споредба со истиот месец лани и изнесувала 38.843 денари, соопшти денеска Државниот завод за статистика. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (26,2%), Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување...

Програмерите најплатени, платите во снабдување со струја и гас и фармацевтската индустрија многу над просекот

Највисока просечна нетo плата исплатена во септември годинава била во одделот „Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности и изнесувала 92.568 денари, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Тоа ја прави и целата просечна нето плата во Секторот „Информации и комуникации“, каде се наоѓаат програмерите, највисоката нето плата од сите сектори. Во секторот Преработувачка индустрија најдобро котира одделот Производство на...

АНАЛИЗА: Цените на млечните производи и на маслото со најголем пад на светскиот пазар – дома инфлацијата преполовена

Десетти месец по ред Светската организација за храна на месечно и на годишно ниво регистрира пад на цените на храната, кој на годишно ниво е најголем кај млечните производи и маслото за јадење, пишува Порталб.мк. Дома октомвриската инфлација на годишно ниво изнесува 3,5 отсто и е една од најниските стапки во изминатиот период. Што очекуваат економистите, дали ценовниот притисок ќе...

Младите киснат на социјални мрежи, а 10 отсто од домаќинствата немаат интернет

И во 2023 година, 10,5 отсто од македонските домаќинства немаат пристап до интернет, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Процентот на домаќинства кои имаат пристап до интернет изнесува 88 проценти и е најголем досега, споредено со претходните години. Најголемиот јаз во користењето на интернетот постои кај различните возрасни групи. И додека не постои млад човек на возраст меѓу...

Ако се мери по тоа колку ѓубре правиме, Македонија веќе може да биде членка на ЕУ [инфографик]

Македонија може да стане полноправна членка на ЕУ, барем ако се земе во предвид критериумот за тоа колкаво количество на ѓубре создаваме на национално ниво. Земјава со 452 килограми создаден комунален отпад по глава на жител во 2021 година е конкурентна со европските земји и е блиска со просекот на ЕУ, каде истата година биле создадени 527 килограми по...

Просечната нето-плата во август 2023 зголемена за 14,2 отсто

Просечната нето-плата по вработен во август 2023 година изнесувала 36.390 денари и истата е зголемена за 14,2 отсто во однос на август 2022 година, информираше денеска Државниот завод за статистика (ДЗС). Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Административни и помошни услужни дејности (21,6 отсто), Образование (17,5 отсто) и Градежништво...

Државата од даноци големи пари добива, а малку вложува во животната средина [инфографик]

Институциите собираат даноци за животната средина, кои пак државата и општините премалку ги реинвестираат во заштита на водите, почвата, воздухот, шумите и во управувањето со отпадот. Во земјава во 2021 година биле платени даноци за животна средина во висина од 14.273,4 милиони денари или над 231,7 милиони евра, што е за 13,7 отсто повеќе во споредба со 2020 година,...

Аерозагадувањето нема да го снема со 50.000 нови автомобили, колку што Скопје добило деценијава [инфографик]

Европската недела на мобилност завршува денеска, а во изминативе денови низ македонските општини се одржаа бројни настани со возење на велосипеди и изјави на функционерите со поуки за користење на алтернативен превоз. Но, во реалноста, официјалните бројки говорат за пораст на бројот на возила во земјава, во услови и кога весникот Гардијан деновиве известуваше за лошиот квалитет на воздухот...

Просечната нето-плата во јули се искачила на 36.286 денари

Зголемување од 14,1 отсто на просечната нето-плата регистрирал Државниот завод за статистика во текот на јули 2023 година. Исплатената нето-плата во седмиот месец изнесувала 36.286 денари. Според податоците на Државниот завод за статистика, ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Градежништво (19,5 отсто), Образование (17,2 отсто) и Јавна управа и...

Државата, општините и бизнисот лани вложиле само 5,7 милиони евра за почист воздух!

Многу зборување, малку дела. За загадувањето на воздухот во Македонија постојано се говори со години наназад, но пораст на инвестициите за зголемен квалитет на воздухот нема. И тоа не важи единствено за почист воздух, туку и за надминувањето на проблемот со постапувањето со отпадот, управувањето со отпадните води и заштитата на шумите. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека...

Антикорупциска: ДУИ го прекршила Законот за финансирање на политичките партии

антикорупциска комисија
Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на денешната седница утврди дека ДУИ го прекршила Законот за финансирање на политичките партии бидејќи во 2022 година примила донации кои биле поголеми од законски дозволените суми, а вишокот средства не ги вратила веднаш или во рок од 15 дена по приемот, туку дури во јули 2023 година. Членот на Државната комисија за...

Македонија во БРИКС: Реалност или фантазија на евроскептиците? [инфографик]

Неодамнешниот самит на земјите од БРИКС, кој се одржа кон крајот на август годинава во Јужноафриканската Република повторно ги отвори вратите за радикалните проруски структури на Балканот кои трагаат по алтернативи за членството на земјите од Западен Балкан во Европската Унија. Вакви оддеци има и во Македонија. На прашањето колку Македонија во БРИКС би профитирала од некакво членство во...

ДЗС: Инфлацијата во јули намалена на 8,4 проценти

Забавување на годишната стапка на инфлацијата бележи Државниот завод за статистика во текот на јули 2023 година. Индексот на трошоците на животот во јули 2023 година, во однос на идентичниот месец од минатата година, бележи зголемување од 8,4 отсто, додека индексот на цените на мало бележи зголемување од 4,9 отсто. На годишно ниво, најголем раст на инфлацијата е регистрирана кај...

ЦУК: Пожарот во Богданци сè уште не е ставен под контрола

Пожарот кој пред неколку дена избувна во близина на Богданци сè уште не е ставен под контрола, информираат во Центарот за управување со кризи (ЦУК). „Во овој момент нема активно горење на пожарот кај Богданци, чад има на повеќе места и пожарот сè уште не е ставен под контрола. Пожарникарите од Гевгелија, Валандово, Кавадарци и Штип, заедно со тим од...

Ја уништуваме природата: Лани пораст на испуштените непречистени отпадни води [инфографик]

Пречистителните станици во дел од македонските општини лани не си ја вршеле својата дејност во континуитет. Ова е заклучокот од најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) за 2022 година, кои покажуваат алармантен пораст на отпадните води кои непречистени се вливаат во реките, езерата, подземните води и акумулациите во Македонија. За само една година, процентот на непречистени отпадни води...

Апсурд: Најголем дел од водата за пиење се губи пред да стигне до граѓаните [инфографик]

Наместо да ја користат граѓаните или компаниите, најголемото количество од водата за пиење во Македонија се губи во водоводните системи на јавните претпријатија. Загубите на вода за пиење во услови на непредвидливите климатски промени со кои се соочува земјава не се сфаќаат сериозно, што пак може во иднина да доведе до сериозни проблеми со водоснабдувањето во некои општини. Според најновите...

ДЗС: Просечната нето-плата во април зголемена на 36.134 денари

Просечната нето-плата во април 2023 година во земјава изнесувала 36.134 денари и е зголемена за 14,6 отсто во споредба со истиот месец од лани, информираше денеска Државниот завод за статистика (ДЗС). Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (28,1 отсто), Административни и помошни услужни...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...