fbpx
Tag: ДЗС

tag: ДЗС

RMV, do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve, mbi 200 kompani me kushte më të mira për investim

Do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve (LMFI) që të lehtësohen kriteret për aplikim dhe pagesë të mbështetjes financiare për kompanitë prodhuese. Ndryshimet në këtë ligj duhet të lehtësojnë kushtet për 245 kompani që kanë kontrata aktive, dhe veçanërisht për kompanitë potencialisht të reja që kanë investuar në vitin 2020 ose do të investojnë në 2021. Ndryshimet...

Për shkak të Kovid-19, transporti ndër-urban me autobus vitin e kaluar kishte 3 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia me covid-19 bëri që transportuesit e autobusëve në vend vitin e kaluar të regjistronin rekord historikisht negativ në numrin e udhëtarëve të transportuar jashtë qytetit, por edhe në transportin ndërkombëtar. Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, në vitin 2020, me transportin ndër-urban janë transportuar 2.794.000 udhëtar, përderisa me linjat e autobusave për në vendet e huaja kanë udhëtuar vetëm...

RMV, kriza kovid vitin e kaluar e vendosi në “mbështetje të oksigjenit” edhe transportin publik

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror për Statistikë, në vitin 2020, me transportin urban/ndër-urban në Maqedoninë e Veriut kanë udhëtuar vetëm 40.523.000 udhëtar. Bëhet fjalë për numrin historik më të ulët të udhëtarëve të transportuar me transport publik nëpër komunat e vendit, i cili është kryesisht rezultat i pandemisë kovid, shkruan Meta.mk. Krahasuar me vitin 2019, numri i pasagjerëve në transportin...

RMV, aq shumë mbeturina prodhojmë saqë nuk mund as t’i mbledhim (Infografik)

Nga viti në vit krijojmë gjithnjë e më shumë mbeturina komunale, ndërsa pothuajse një e treta e plehrave që gjenerojmë u humbasin gjurmët. Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, 915,943 ton mbetje komunale u gjeneruan në vend vitin e kaluar, shkruan Meta.mk. Sasia vjetore e mbetjeve komunale të gjeneruara në vitin 2019 ishte 456 kilogramë për kokë banori,...

RMV, Qeveria do të vazhdojë të subvencionojë Wizz Air-in pasi t’i riaktivizojë linjat ajrore

Qeveria e RMV-së do të vazhdojë të paguajë fondet për mbështetjen financiare të kompanisë ajrore “Wizz Air” për futjen e fluturimeve të reja nga dy aeroportet e Maqedonisë, pasi linja ajrore me kosto të ulët do t’i riaktivizojë linjat ajrore në përputhje me dispozitat dhe kushtet e parashikuara në Marrëveshjen e përfunduar për periudhën 2019-2022, informojnë për Meta.mk nga Ministria e...

Numri i aksidenteve hekurudhore po ulet, udhëtimi me tren është më i sigurti për qytetarët (Infografik)

Pavarësisht vështirësive financiare me të cilat përballet hekurudha dhe investimet e vogla në afat të gjatë, treni ka qenë mjeti më i sigurt i transportit në vend vitin e kaluar. Asnjë udhëtar nuk është regjistruar në bilancin e aksidenteve hekurudhore që kanë ndodhur në vendin tonë. Në vitin 2019, ka pas gjithsej 81 ngjarje ë jashtëzakonshme në transportin hekurudhor,...

RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte zvogëlohet RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen...

Gjatë shtatë viteve të fundit, numri i studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte gjatë shkollimit ka rënë për 29 përqind. Internatet për nxënës dhe konviktet ofrojnë akomodim dhe ushqim, por numri i atyre që qëndrojnë në to me kalimin e viteve po zvogëlohet. Kështu, nëse në vitin akademik dhe akademik 2012/2013 numri i tyre i përgjithshëm ishte 8.134...

Numri i subjekteve afariste aktive në MV po rritet, vetëm 0.3 përqind e tyre vitin e kaluar kanë pas mbi 250 punonjës

Numri i subjekteve afariste aktive në vendin tonë vitin e kaluar ka qenë 75.914, që është një rritje prej 5% krahasuar me një vit më parë, tregojnë të dhënat e reja Enti shtetëror për Statistikë. Të dhënat për strukturën e subjekteve afariste aktive sipas numrit të të punësuarve tregojnë se pjesa më e madhe prej 80.7 përqind, ose gjithsej 61.265 në numër,...

Lumi Vardar, burim i sëmundjeve, a mund ta pastrojmë deri në vitin 2026? (VIDEO)

Në aspektin bakteriologjik, në kategorinë më të lartë të katërt të ndotjes, kurse kimikisht mund të ndodh të jetë ndërmjet kategorisë së katërt dhe të pestë të ndotjes, varësisht nga stina e vitit dhe niveli i ujit. Ky është rezultati i dhimbshëm nga testimi i cilësisë së ujërave të Lumit Vardar në rajonin e Shkupit të cilin vite me...

Brenda 15 vitesh është dyfishuar numri i çiklistëve të lënduar në aksidente trafiku (infografik)

Numri i aksidenteve në trafik, ku janë përfshirë çiklistë, brenda periudhës prej një dekade e gjysmë pothuajse është dyfishuar. Të dhënat e Entit Shtetëror Statistikor tregojnë se në vitin 2019, tre çiklistë kanë humbur jetën në aksidente trafiku, ndërsa 232 çiklistë janë lënduar. Ky numër është më i ulët në krahasim me vitin 2018, por dukshëm më i lartë...

Trenat po qarkullojnë pjesërisht, autobusët assesi nuk po mund të nisen

Stacioni i autobusëve ndërurban në Shkup është i zbrazët, ndërsa e njëjta gjë vlen edhe për stacionet në qytetet tjera të vendit. Koronavirusi i ka ndërprerë disa qytete të vendit sa i përket transportit. Sipas të dhënave të Inspektoratit shtetëror për transport, në periudhën 12-18 maj, janë realizuar gjithsej 114 inspektime dhe është arritur në përfundimin se trafiku ndër-komunal...

Ora policore tregon se sa trafiku vërtet ndikon në ndotjen e ajrit në Shkup (Infografik)

“Meta.mk” vazhdon me hulumtimin e ndikimit të trafikut në cilësinë e ajrit në Shkup. Ishte epidemia e koronavirusit të kësaj pranvere që edhe një herë vërtetoi se frekuenca e zvogëluar e rrugëve të Shkupit e ka zvogëluar praninë e grimcave PM-2.5 dhe PM-10 dhe dyoksidit të azotit në ajrin e Shkupit gjatë prillit 2020. NP “Rrugët dhe rrugicat” i dorëzoi...

Ende vozitemi me mijëra kilometra rrugë lokale prej dheu dhe makadami (infografik)

Edhe në shekullin e 21, ekzistojnë qindra rrugë në vend prej dheu dhe makadami, nëpër të cilat qytetarët voziten. Asfalt, beton ose kub, si rrugë kanë vetëm 62.6% e rrugëve të Maqedonisë së Veriut. Të dhënat nga Enti Shtetëror i Statistikave tregojnë se në vitin 2018-të ka pasur 4.191 kilometra rrugë me truall dhe rrugë jo të prera, derisa...

RMV, punësimet e përkohshme janë hyrje e përhershme në administratën publike

Mundësia për angazhim të personave nëpërmjet agjencive për punësime të përkohshme dhe për punësim në kohë të përcaktuar masovikisht përdoret për punësim në sektorin publik. Këtë e konfirmon edhe analiza e “Transparensi interneshënëll – Maqedoni” dhe Komisioni shtetëror për parandalim të korrupsionit dhe konflikt të interesave (KSHPK) në projektin “Vlerësimi i lëndueshmërisë nga korrupsioni në politikat dhe procedurat për punësim, me...

Veturat i duam pa kufi, autobusët dhe trenat herë pas here

Transporti me autobus në vendin ton është shumë më i zhvilluar se në vendet-anëtare të BE-së, por krejt kjo për shkak të numrit të vogël të udhëtarëve që udhëtojnë me tren dhe infrastrukturës hekurudhore të pazhvilluar në vend. Në mënyrë identike si në BE, qytetarët e Maqedonisë më së shumti e përdorin makinën për udhëtime, megjithëse përqindja e përdorimit...

Поплави во Кумановско, се излеале три реки

Три реки на територијата на општина Куманово се излеале, по обилните врнежи вчера и денеска наутро и поплавиле куќи, фарми, паркиралишта и пешачки патеки, информираат од Дирекцијата за заштита и спасување. - На територија на општина Куманово има излевање на Липковска Река, кај локалитетот „Водовод“, каде што се поплавени дел од паркиралиште со возила и пешачки патеки што служат за пристап...