fbpx
Таг: 2019 година

таг: 2019 година

Стапката на сиромаштија во 2019 година се намалила за 0,3 отсто во однос на претходната 2018 година

Стапката на сиромашни лица во Македонија лани изнесувала 21,6 отсто и била намалена за 0,3 отсто во однос на 2018 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. И покрај континуираното намалување на стапката на сиромаштија, и во 2019 година високи 448.100 лица во земјава живееле под прагот на сиромаштијата. Притоа, 41,7 отсто од невработените лица во земјава спаѓале...

МРТ лани имала 232 новинари или 29 отсто од вкупниот број вработени во јавниот сервис

Македонската радио-телевизија (МРТ) на крајот на минатата година имала вкупно 814 вработени лица, од кои 768 во редовен работен однос, додека 46 биле хонорарно ангажирани. Од вкупниот број на вработени во јавниот сервис, 232 биле новинари, додека дури 80 биле уредници на радио и телевизиските програми. Новинарите учествувале со 29 отсто во вкупниот број на вработени во МРТ, се...

Сител имал најголеми приходи, Алфа била најпрофитна телевизија лани, МРТ останува проблем (инфографик)

Вкупните приходи на македонските радио и телевизиски станици во 2019 година изнесувале околу 39,5 милиони евра, покажува Анализата на пазарот на аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за 2019 година. Од нив, најголем дел од приходите биле остварени од комерцијалните телевизии што емитуваат програма на национално ниво, како и од Македонската радио-телевизија како јавен радиодифузен сервис. Приходите на МРТ лани биле...

Лани за првпат сме имале помалку од 20.000 живородени во земјава (инфографик)

Бројот на живородени во нашата земја лани изнесувал 19.845 деца и за првпат во изминативе 25 години падна под границата од 20.000 на годишно ниво, откриваат податоците од новата публикација за природното движење на населението на Државниот завод за статистика. Споредбата на податоците од периодот 1994-2019 година покажува драстично намалување на бројот на живородени и пораст на бројот на починати...

Центар за граѓански комуникации: 48 отсто од фирмите сметаат дека има корупција во јавните набавки

Најниската цена и натаму е проблем број еден за компаниите, а дури 48 отсто од нив  сметаат дека има корупција во јавните набавки. Тоа го покажува најновиот Извештај на Центарот за граѓански коминикации (ЦГК) од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2019 година, како и добиените резултати од анкетата на фирмите за нивното искуство при учеството на тендерите...

Секој втор ученик во основно или средно училиште во Скопје бил жртва на врсничко насилство

Околу половина од учениците во основните и во средните училишта во Скопскиот Регион или 48,3 отсто биле жртви на врсничко насилство или булинг, еднаш или повеќе пати во текот на изминатата школска година. Вкупно 37,4 отсто од учениците еднаш или повеќе пати биле жртви на психолошко насилство, 29,5 отсто биле жртви на социјална агресија, повреда на сопственост доживеале 19,4 отсто,...

ДЗС: Негативниот природен прираст на населението лани изнесувал минус 601

Природниот прираст на населението во државава минатата година е негативен, минус  601, односно за толку имало повеќе починати лица отколку родени. Во градските подрачја негативниот природен прираст изнесувал минус 1.059 лица, наспроти позитивниот во селските, плус 458 лица. Во шест региони во државава имало појава на негативен природен прираст, и тоа во: Вардарскиот, Источниот, Југозападниот, Југоисточниот, Пелагонискиот и Североисточниот...

ЦГК: Град Скопје лани склучил најмногу тендери со најголема вредност од 21 милион евра

Општините и Градот Скопје во 2019 година склучиле 3.686 договори за јавни набавки во вкупна вредност од околу 8 милијарди денари, односно 130 милиони евра. Споредено со претходната година, вредноста на јавните набавки во 2019 година бележи пораст од 33 милиони евра, односно за 33,8 отсто, покажува  Базата на податоци за јавни набавки на општините во 2019 година, која...

Лани немало дивоградби во Сарај, Гази Баба и Арачиново, а за Центар, Карпош и Аеродром нема податоци

Годишниот извештај на Државниот завод за статистика (ДЗС) за бројот на бесправно изградени објекти за 2019 година полн со нејаснотии. Статистичарите информираат дека не добиле податоци за бројот на дивоградби за поголемите скопски општини Центар, Аеродром и Карпош. Во овие општини има интензивни градежни активности, додека во скопскиот регион со години наназад најмногу се инвестира во нови објекти. Покрај тоа...

ДЗС: Kомпаниите лани извршиле градежни работи во вредност од 500 милиони евра

Во минатата година во државава деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност извршиле градежни работи во вредност од 30.478.753 илјади денари или 500 милиони евра, соопшти Државниот завод за статистика, ДЗС. Од нив, 12.303.726 илјади денари биле потрошени за објекти во индивидуална сопственост. Вредноста на извршените градежни работи во виоскоградбата изнесувала 12.330.427 илјади денари, а во нискоградбата 12.328.645 илјади...

ДЗС: Бројот на починати лица во земјава лани пораснал за 3,6 отсто

Бројот на починати лица во државава лани е поголем за 3,6 отсто, во однос на претходната 2018 година, и изнесува 20.446 умрени лица, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС), од кои најголемиот број се во Скопје - 5.510. Поголем број од починатите се од машки пол, и тоа 10.616 или 51,9 отсто. Бројот на умрените доенчиња изнесува 112, a нивното...

Лани имало 2.000 нови приклучоци на парно во Скопје, но нема развој на дистрибутивната мрежа

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) лани регистрирала 2.000 нови приклучоци во трите системи за снабдување со топлинска енергија во Скопје. Според Годишниот извештај за работењето на РКЕ во 2019 година, бројот на потрошувачи на топлинска енергија се зголемил на 57.517, од кои над 53.000 се приклучени на системот на БЕГ. Станува збор за рекорден број на корисници на централното...

Инвестирањето во намалување на загубите на води е до 40 пати поевтино од барањето нови извори (инфографик)

Македонија е една од земјите во кои најголем потрошувач на водата за пиење се самите системи за снабдување со вода на општинските јавни претпријатија. Со дотраените цевки од кои протекува вода, неконтролирањето на дивите потрошувачи на вода, непоставените мерачи за потрошена вода и неутврдениот начин на контрола на питката вода што се троши за полевање на јавните површини и...

Загубите на вода во скопскиот водоводен систем лани биле минимално намалени (инфографик)

Јавното претпријатие „Водовод и канализација“ од Скопје лани успеало само минимално да го намали годишниот процент на неприходувана вода. За една година, нефактурираната вода во скопскиот водоводен систем опаднала за само 0,55 отсто, и тоа од 62,93 отсто на 62,38 отсто. Генерално земено, екипите на ова јавно претпријатие успеале да ги намалат физичките губитоци на водата за пиење во...

Расте бројот на неодговорени и одбиени барања за пристап до информации од јавен карактер (инфографик)

Лани пораснал бројот на неодговорени, одбиени и пренесени барања за слободен пристап до информации од јавен карактер од страна на институциите, покажува Годишниот извештај за работењето на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер за 2019 година. Правните и физичките лица лани поднеле вкупно 8.752 вакви барања, и тоа најчесто до државните институции,...

Лани пораснал бројот на поднесени жалби за прекршување на пристапот до информации од јавен карактер (инфографик)

Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер лани регистрирала 755 жалби против молк на имателите на информации или против управни и реални акти на првостепени органи, што е за 133 повеќе во споредба со 2018 година. Зголемувањето на поднесените жалби за прекршување на правото на пристап до информации од јавен карактер е забележано...

Јавен превоз лани користеле 72 милиони патници, продолжува трендот на опаѓање (инфографик)

Со јавен превоз во сите градови од земјава лани биле превезени 72.040.000 патници, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Со линиите од градскиот превоз во 2019 година патувале 42.404.000 патници, додека автобусите од приградските линии превезле 29.636.000 патници. Во овие бројки се вклучени податоците од главниот град, но и од градско-приградскиот превоз што се одржува во Куманово, Велес,...

БиХ и лани била главен странски пазар на македонските градежници

Македонските градежни компании лани на странските пазари реализирале помалку проекти, но затоа пак успеале да склучат повеќе договори за градежни активности што допрва ќе се реализираат, покажуваат годишните податоци на Државниот завод за статистика. Извршените градежни работи на македонската оператива во странство лани изнесувале над 4,5 милиони евра, што е за 77,3 отсто помалку во споредба со 2018 година. Од...

Јавните пари во медиумите ја убија новинарската критика (инфографик)

Државата повторно станува еден од најголемите огласувачи во медиумите, со што се отвара можност политичките партии да влијаат на начинот на известување на новинарите. Од 2015 година, кога под притисок на новинарските здруженија и на меѓународниот фактор, владата на Груевски беше принудена да прогласи мораториум на владиното рекламирање, последните две години количеството на јавни пари во медиуми во разни...

Лани сме имале рекордни 1,2 милиони туристи, за 5,1 отсто повеќе од 2018-та

Македонија минатата година остварила рекорден резултат во бројката на домашни и странски туристи што ги посетиле туристичките локалитети. Во 2019 година се регистрирани 1.184.963 туристи, односно за 5,1 отсто повеќе во споредба со претходната година. Кај домашните туристи има зголемување од 1,9 отсто, додека порастот кај странските туристи е за 7,1 отсто во споредба со 2018 година. Како што...

Деновите од изборите ќе се одработат, учениците подолго ќе престојуваат во училиште

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласање - 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември кога беше организиран Самитот на ОБСЕ...