fbpx
Tag: возови

tag: возови

RMV, deri në fund të vitit do të ndahen 6.5 milion euro për transportin e pasagjerëve, nuk ka zgjidhje për trenat e prishur kinez

Të Dielën, 13 Dhjetor, hyn në fuqi orari i ri i trenave të pasagjerëve për vitin 2021, i cili nuk sjell ndryshime të rëndësishme në numrin e trenave në trafikun hekurudhor të pasagjerëve në vend. Numri i trenave vitin e ardhshëm mbetet i njëjtë me vitin e kaluar, me përjashtim të anulimit të trenit ndërkombëtar për në Beograd dhe Selanik...

Ministria e Transportit po kërkon fonde nga BE për studim për të ndërtuar hekurudhë deri tek Aeroporti i Shkupit

Ministria e Transportit dhe Lidhjeve e ka parashtruar për shqyrtim planin e investimit për përgatitjen e një studimi për ndërtimin e një linje hekurudhore për në Aeroportin ndërkombëtar të Shkupit në kuadër të programit të ri IPA III, që duhet të shqyrtohet nga Delegacioni i Bashkimit Evropian, informon “Meta.mk” nga kjo ministri. Kjo lëvizje vjen pas treni deri në aeroport...

Numri i aksidenteve hekurudhore po ulet, udhëtimi me tren është më i sigurti për qytetarët (Infografik)

Pavarësisht vështirësive financiare me të cilat përballet hekurudha dhe investimet e vogla në afat të gjatë, treni ka qenë mjeti më i sigurt i transportit në vend vitin e kaluar. Asnjë udhëtar nuk është regjistruar në bilancin e aksidenteve hekurudhore që kanë ndodhur në vendin tonë. Në vitin 2019, ka pas gjithsej 81 ngjarje ë jashtëzakonshme në transportin hekurudhor,...

Stacionet hekurudhore në Tetovë, Gjevgjeli dhe Shkup po rikonstruohen, në stacionet janë reduktuar udhëtarët

Tre stacionet hekurudhore në Tetovë, Gjevgjeli dhe Shkup është parashikuar që këtë vit të sanohen me mjete financiare të siguruara nga Ndërmarrja Publike për Infrastrukturë Hekurudhore – Hekurudhat e Maqedonisë. Në Tetovë është në rrjedhë rikonstruimi i tërësishëm i objektit të stacionit, me të cilën do të rinovohen pritoret, biletaria, tualetet dhe hapësirat e tjera në kuadër të stacionit...

Në trenat e Maqedonisë ende nuk mund të transportohet biçikletë, nisma qytetare “Në biçikletë” me peticion

Nisma qytetare “Në biçikletë” para zgjedhjeve parlamentare nisi peticionin #MojataCrvenaVeloLinija (#LinjaImeKuqePërBiçikletë) me të cilën politikanëve (deputetëve dhe anëtarëve të ekzekutivit) iu vendosën 10 kërkesa konkrete për të përmirësuar trafikun me biçikleta në vend. Midis tyre, lartë në vendin e katërt është kërkesa që Hekurudhat e Maqedonisë të mundësojnë transportimin e biçikletave në trena gjithandej në vend. Online peticionin deri më tani e...

Projekti për kalim kufitar të përbashkët hekurudhor midis Maqedonisë dhe Serbisë do të përfundojë deri në fund të korrikut

Dokumentacioni i projektit për ndërtimin e pikës kufitare të përbashkët hekurudhore midis Maqedonisë dhe Serbisë afër Tabanovcit do të përfundojë deri në fund të korrikut. Deri në këtë datë, konsulentët pritet të paraqesin dokumentacionin për rrugën e ardhshme të hyrjes që duhet të lidhë hekurudhën me vendkalimin rrugor në Tabanovce, informojnë për “Meta.mk” nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve. Tashmë është...

Treni për në aeroport prioritet në projektet për transport për të cilat do të kërkojmë mjete nga BE-ja

Ministria për transport dhe lidhje e ka përfshirë si prioritar projektin për ndërtim të lidhjes hekurudhore nga Qendra transportuese deri në Aeroportin ndërkombëtar Shkup në listën e projekteve për të cilat në të ardhmen do të kërkojnë mbështetje nga BE-ja dhe nga institucionet tjera ndërkombëtare financiare. Nga kjo ministri për “Meta.mk” thonë që në gjysmën e dytë të vitit...

Në vend që të tërheq përpara, hekurudha e frenon ekonominë dhe transportin (Infografik)

Nga të gjitha vendet nëpër të cilat kalon Korridori 10 hekurudhor, Maqedonia për momentin është vendi i vetëm që nuk ka treg të liberalizuar hekurudhor, e me pamundësimin e qarkullimit të operatorëve privatë nëpër hekurudhat, vendi jonë është frenuesi kryesor për zhvillimin e korridorit panevropian. Shteti, ka disa vite që i prolongon reformat në sistemin hekurudhor, që rezulton me...

Trena të pasagjerëve gjithnjë e më pak, ministria thotë se çdo vit ka dhënë mjaft mjete (infografik)

Hekurudhat e RMV–Transporti deri në vitin e ardhshëm do të pranojë 430 milionë denarë për t’i mbuluar humbjet nga trafiku hekurudhor për pasagjerë në vitin 2020, mirëpo subvencionet e këtilla nuk do të jenë të vetmet që do t’i pranojë për qarkullim të rregullt të trenave të pasagjerëve. Nga Ministria për transport dhe lidhje për Meta.mk theksojnë që me...

Ndërtimi i vendkalimit të përbashkët kufitar hekurudhor me Serbinë në pritje të grantit të premtuar

Dokumentacioni i përgjithshëm teknik për vendkalimin e përbashkët kufitar hekurudhor ndërmjet Maqedonisë dhe Serbisë në Tabanovc është i gatshëm dhe është dërguar në Ministrinë për transport dhe lidhje. Nga kjo ministri për “Meta.mk” theksojnë që Aplikacioni për grant investues tashmë është përpunuar dhe është dërguar deri te Korniza investuese për Ballkanin Perëndimor (WBIF), prej nga do të marrim mjete...

Hekurudha deri në Aeroportin e Shkupit ka ekzistuar deri në vitin 1980, në trase sot ka vetëm hedhurina

Aeroporti i Shkupit ka pasur lidhje të drejtpërdrejtë hekurudhore deri në hekurudhën Shkup – Kumanovë, deri në vitin 1980, prej kur është ndërprerë funksionimi. Aeroportit ushtarak “Petrovec” është furnizuar me karburant për aeroplanët, nëpërmjet kësaj hekurudhe, por pas vitit 1980 në stacionin Milladinovci ka qenë i ndërtuar karregjata ushtarake dhe tubacioni për transfer të karburanteve në cisternat aeroportit, i...

RMV, ideja ekziston, s’ka vullnet për të investuar në trenin e aeroportit (VIDEO)

Udhëtimi nga lagjet e Shkupit deri te Aeroporti ndërkombëtar mund të kushtojë deri në 20 euro në një drejtim, përkatësisht të jetë më i shtrenjtë se vetë fluturimi i një kompanie me kosto të ulët. Nëse nuk përdoret taksi, çmimi i biletës për linjën e drejtpërdrejtë të autobusit deri te aeroport është 180 denarë, por orari nuk korrespondon gjithmonë...

Trenat rrugës për të vdekur, numri i udhëtarëve minimal (infografik)

Nga Stacioni Hekurudhor në Shkup në periudhën janar-qershor 2019 ka pasur nga 16 nisje trenash për udhëtarë në ditë, ndërsa vitin e kaluar nga stacioni kryesor janë nisur nga 19 trena në ditë. Me më pak trena që kanë qarkulluar çdo ditë, Hekurudha RMV- Transporti në gjysmën e parë të vitit ka arritur të transportojë numër pothuajse identik të udhëtarëve...

Interes i vogël për trenin drejt Beogradit dhe Selanikut, do të udhëtojë deri më 16 shtator

Edhe këtë vit treni ekspres “Helas ekspres” në drejtim të Beogradit dhe Selanikut do të udhëtojë vetëm deri në fund të verës. Lidhja e vetme hekurudhore për udhëtarët e Maqedonisë së Veriut drejt jashtë vendit do të ndalet më 16 shtator. Nga Hekurudhat e RMV – Transport, për “Meta.mk” thonë se treni këtë vit do të udhëtojë si linjë...

Për veturat një kontroll kufitar midis Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë – për trenat do të presim edhe pesë vjet

Për udhëtim më të shpejtë të trenave dhe vendosje të kontrolleve të përbashkëta kufitare midis Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë do të presim deri në vitin 2023. Për t’i zbatuar ato, duhet të ndërtohet objekt i ri kufitare pranë stacionit të trenit Tabanovce e për ndërtimin e tij autoritetet e Maqedonisë së Veriut aktualisht po grumbullojnë fonde nga Bashkimi...

Mungesa e vendkalimeve të përbashkëta kufitare e vështirëson punën e hekurudhës

Maqedonia dhe Kosova kanë nënshkruar marrëveshje për vendosje të kontrolleve të përbashkëta kufitare në trafikun hekurudhor qysh në vitin 2011, por deri më tani ndërtesa e përbashkët për shërbimet doganore, policore dhe inspektuese nuk është ndërtuar. Sipas informatave nga Ministria e transportit dhe lidhjeve për “Meta.mk” objektin duhet ta ndërtojë pala kosovare në Han të Elezit dhe pas kësaj...

Lokomotivat e reja kineze këtë verë do të fillojnë të qarkullojnë në Hekurudhat e Maqedonisë

Më së voni deri në prill do të arrijë një nga katër lokomotivat për Hekurudhat e Maqedonisë – Transport, të furnizuar nga kompania kineze CRRC Xhuxhou. Nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve për “Meta.mk” informojnë se lokomotivat tjera do të arrijnë muajt në vijim, ndërsa investimi i përgjithshëm arrin 7 milionë euro për rinovim. Lokomotivat elektrike kineze do të përdoren...

Izolimi hekurudhor: Shkup- Bllacë është treni i vetëm ndërkombëtar i vendit (Infografik)

Nga kryeqyteti i Maqedonisë me tren jashtë shtetit mund të udhëtohet vetëm deri në Bllacë. Treni i shpejtë deri në Prishtinë është destinacioni i vetëm deri ku mund të udhëtojnë qytetarët, njofton Meta.mk Në orarin aktual të trendëve të Hekurudhës së Maqedonisë – Transport është theksuar se treni për në Selanik dhe Beograd do të jetë në qarkullim vetëm verës....