fbpx
Tag: образование

tag: образование

RMV, Platforma për mësim mund të punojë në pothuajse të gjithë kompjuterët, celularët ose tabletët e blerë në tre vitet e fundit

Para fillimit të vitit të ri shkollor në kohën e kovid-19, shumë prindër në ditët e fundit të shtatorit, në vend që të blinin pajisje shkollore, fletore, lapsa, nxituan të blinin ndonjë kompjuter ose laptop të ri. Ata pranuan rekomandime nga Ministria e arsimit dhe shkencës se cili duhet të jetë konfigurimi minimal (forca dhe shpejtësia) e kompjuterit që...

Nxënësit e shkollave të mesme protestojnë të hënën: “Probleme komplekse nuk mund të zgjidhen me përgjigje të thjeshta”

Mësim të kombinuar ose hibrid si mënyra më efektive e mësimdhënies në kohë të pandemisë dhe qasje e decentralizuar – secila komunë dhe shkollë të vendosë veçmas për mënyrën më të sigurt për të realizuar mësimin, do të kërkojnë nxënësit e shkollave të mesme në protestën e planifikuar për të hënën. Protesta do të fillojë para Ministrisë së Arsimit...

Për shkak të rasteve të shitjes, kompjuterët e rinj për onlajn mësim do të jepen në revers

Nga 1 shtatori, mësuesit që nuk kanë pajisjen e tyre për të realizuar mësimin, do të përdorin kompjuterët që tani ndodhen në kabinetet e informatikës në shkolla. Është planifikuar që këto kompjuterë të shpërndahen dhe vendosja e tyre në secilën klasë, në mënyrë që orët të mund të zhvillohen pa pengesa, thotë Elizabeta Naumovska, zëvendës ministre e arsimit dhe...

PUS: Provimet në internet do të kenë manipulime provimesh

“Nëse fillojmë të aplikojmë testimin e njohurive në internet, stafi mësimdhënës nuk do të ketë kurrfarë kontrolli mbi kushtet për realizimin e provimit, nuk do të ekzistojë mekanizëm që do të sigurojë mbikëqyrje të plotë të provimit dhe do të mundësohen manipulime me provimet. Kjo mënyrë e kontrollit të njohurive do të rrënojë edhe më tej arsimin edhe ashtu...

Aceski: Pasojat e vërteta në arsim nga kriza korona do t’i shohim pas disa viteve

Kjo është një goditje e madhe për arsimin. Sistemet tona nuk janë të përgatitura për kriza të këtilla, për situata të këtilla të paparashikuara. Ne jemi jashtë rrjedhave moderne të mësimit. Teknikisht jemi të pajisur relativisht, por vetë modelet dhe qasjet nuk i zbatojmë. Keni profesor në Fakultetin Filozofik të cilët akoma shkruajnë me shkumës”, deklaroi për Meta, profesori...

Sektori joqeveritar shqetësohet për shkak të shkurtimit të mjeteve buxhetore për arsimin

Organizatat civile në vend e shprehin shqetësimin e tyre për zvogëlimin e financave në sektorin e arsimit me rebalancin e buxhetit të këtij viti. Arsimi është në vendin e tretë sipas shumës së shkurtimeve në rebalancin e buxhetit, njofton Meta.mk. Siç theksohet në deklaratën e 14 OShC-ve, më së shumti mjete janë shkurtuar në arsimin e lartë – 329 milion...

“Plenumi i nxënësve të shkollave të mesme”: testimi ekstern ka shumë parregullsi

Testimi ekstern ka shumë parregullsi dhe lëshime teknike dhe për këtë nxënësit do të degradohen dhe dëmtohen, thonë nga “Plenumi i shkollave të mesme”. “Dita e katërt kur një prej reformave më të dobëta në arsimin e Maqedonisë zbatohet edhe këtë vit. Sërë parregullsish, lëshimesh teknike ndjekin këtë proces edhe këtë vit, për çka deri te “Plenumi i nxënësve të...

Marsh kundër reformave në arsim

Arsimtarë, nxënës të shkollave të mesme dhe prind sot marshuan nëpër qendër të Shkupit për shkak të reformave të këqija në arsim. Me parullat “JO për testimin ekstern”, por edhe me thirrje deri tek qytetarët tjerë “Eja dhe përfshiu edhe ti” në organizim të “Plenumit të arsimtarëve”, protesta ka për synim të gjithë reformat negative të MASH.

Përse Ivanovi nënshkroi dekretet e ligjeve?

Kryetari Gjorge Ivanov dje i nënshkroi dekretet e shpalljen e ligjeve në sferën e arsimit, të cilat Kuvendi i Republikës së Maqedonisë i solli në seancën e mbajtur më 14 janar 2015. Kjo shkaktoi një protestë të plenumit të profesorëve dhe studentor, të cilët paralajmëruan se do të vazhdojnë e aksionin kundër tyre, për ata, ligje antikushtetuese. Reagime kishte edhe...

Gruevski : Nëse ekzistojnë argumente thelbësore, do ta tërheqim ligjin

„ “Ligji nuk është sjellë. Faza e parë është kaluar, ka edhe fazë të dytë, ka mundësi për amendamente. Asgjë nuk ka përfunduar. Ne jemi të gatshëm ta tërheqim, dhe sërish ta lëshojmë ligjin në formë të korrigjuar. Mirëpo, duhet të dëgjojmë argument thelbësorë për këtë”, tha kryeministri Nikolla Gruevski në ditarin e lajmeve të Sitlit -Kishte debat serioz, kishte njerëz...

Ademi: Do të pranohen propozimet në formë të amendamenteve nga grupet e deputetëve

Deri në fund do të angazhohem që t'iu jepet fund dukurive negative në arsim, sepse përgjegjësia jonë është që të sigurojmë arsim cilësorë për shoqëri të shëndosh dhe vizion evropian të shtetit tonë. Shpresoj që për këtë të kem edhe mbështetjen e juaj, të komunitetit të akademikëve- theksoi ministri i arsimit dhe shkencës, Abdilaqim Ademi, në debatin publik që...

Gruevski : Ju ftuam që të argumentoni e jo të anuloni

Debati për Ligjin e arsimit të lartë filloi në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, por në të nuk marrin pjesë profesorët e “Plenumit të Profesorëve” dhe anëtarët e “Plenumit të Studentëve”. Më herët, me kërkesë të profesorëve, kryeministri Nikolla Gruevski e zhvendosi debatin prej hotelit “Aleksandar Palas” në Kuvendin e R. së Maqedonisë. Kryeministri Nikolla Gruevski tha se shpreson që në...

Reagime të ashpra: Nënçmuese janë masat e reja qeveritare në arsim

Profesorët ashpër reagojnë ndaj zgjidhjeve të reja të propozim- ligjeve të cilat Qeveria i miratoi në seancën e djeshme. Thonë se masat e reja, pushteti vetëm e nënçmon opinionin akademik dhe se populli patjetër duhet të del dhe të ankohet sepse kjo është duke shkuar kah shitja e shtetit. Profesori Lubomir Cuculovski thotë se ndryshimet e tilla për të kanë...