Завршија разговорите на работните групи на СДСМ и Беса, но без некој конкретен договор. Како што соопштија генералниот секретар на СДСМ, Оливер Спасовски во следните денови се очекува да продолжат преговорите.

– Денеска завршивме со разговор со работната група на БЕСА. Преговорите продолжуваат и во наредните денови. Начелно, разговаравме за принципите на кои треба да биде формирана идната реформска Влада. Принципите во однос на тоа кои луѓе, какви кадри се потребни за да имаме реформи, меѓутоа, тоа е на принципиелни основи и очекуваме дека во наредниот период ќе отвориме малку повеќе детали околу составот на идната влада, се со цел да постигнеме договор и со БЕСА и со другите политички субјекти кои се дел, односно треба да бидат дел од новото парламентарно мнозинство – рече Спасовски.

Тој истакна дека засега нема поделба на ресори, ниту пак се знаат кадровските решенија и додаде дека информациите ќе бидат соопштени кога ќе бидат договорени.

На новинарско прашање дали Беса поставува одредени услови и дали бара министерска позиција во новата влада, Спасовски истакна дека тоа не било тема на денешните разговори.

– Сега разговаравме за принципите, не разговаравме воопшто ниту за поделба на ресори, ниту за други детали кои треба да ги имаме утврдено при праќање на предлогот, така што како за првична средба можам да оценам дека е позитивна, но ќе треба да продолжиме уште многу да работиме Не разговараме за условување на едните и другите, разговараме за принципи. За нас како Социјалдемократски сојуз е важно да има принципи на основа на кои ќе биде формирана идната реформска Влада, а не на основа на условување меѓу партнерите, бидејќи тоа не е добар начин на комуникација – рече Спасовски.

Генералниот секретар на СДСМ одбегна да одговори дали очекуваат Беса да биде дел од новата влада. Тој рече дека тоа ќе се знае откако ќе завршат преговорите.

По средбата со Беса, како што соопшти Спасовски се очекува да имаат внатрепартиски консултации, а од утре најверојатно ќе продолжат со преговараат и со другите партии од идната владина коалиција.