Специјалното обвинителство одзело документи од Државниот архив, во рамките на предистражна постапка, објави телевизија „Телма“.

Од СЈО не коментираат за каков тип документи се работи, ниту што е предмет на нивната предистражна постапка.

Директорот на архивот, Филип Петровски, изјави дека се работи за документи поврзани со проектот „Скопје 2014“.

И Петровски и од СЈО велат дека соработката била коректна и дека немало никакви проблеми, но директорот Петровски сепак смета дека обвинителството е автор на лажни информации кои се појавија на интернет дека имало инциденти во архивот меѓу него и обвинителите во кои била инволвирана и полиција и тврди дека не порталите, туку СЈО преку нив диригирало напади кон него денеска во јавноста.