Уште еден конвој со хуманитарна помош за граѓаните од Источна Украина тргна од Ногинск, соопшти претставник на руското Министерство за итни случаи.

Околу 60 камиони, утринава тргнаа од московскиот регион, носејќи конзервирана храна, шеќер, стакло и материјали за поправка на покривите, соопшто заменик-шефот на Националниот ценар за управување со кризни ситуации Олег Воронов.

Рускиот заменик министер за итни ситуации Владимир Степанов на почетокот од неделава соопшти дека осмиот конвој ќе испорача 1.000 тони хуманитарна помош.

Од средината на август до средината на септември, Русија испрати седум конвои со 8.000 тона хуманитарна помош за Донецк и за Луганск, на истокот на Украина.