Внатрепартиската иницијатива за реформи во ВМРО-ДПМНЕ формираше тим од правни советници, чија цел е, како што велат иницијаторите, да обезбеди „првични правни насоки и консултации за сите членови и симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ кои поради своите политички убедувања или дејствувања се наоѓаат или ќе се најдат под притисок (мобинг, отпуштање од работа и сл.) од новите локални власти низ општините во Република Македонија“.

Тимот ќе функционира секоја недела во периодот од 12 часот до 15 часот во просториите на Клубот на новинари во Скопје.

Како што велат од правниот тим на внатрепартиската иницијатива за реформи во ВМРО-ДПМНЕ, доколку има основаност во наводите, членовите на партијата ќе добијат соодветна првична правна помош, насока или консултација, без надомест.