fbpx
Таг: бесплатна правна помош

таг: бесплатна правна помош

Треба да им се овозможи бесплатен адвокат на луѓето кои не можат да си дозволат да платат

Во Северна Македонија мора да се специфицираат сервисите и правното зајакнување за да се обезбеди пристап до правда. Имаме недостатоци во смисла на обезбедување правна помош во кривична постапка, односно правна одбрана на луѓето кои не можат да си дозволат правна помош. Ова е еден од заклучоците од денешната Конференција на тема „Пристап до прaвда пристапни сервиси и зајакнати...

Граѓаните можат да побараат бесплатна правна помош преку нова веб-страница

Во организација на Советот на Европа и Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија, денеска се одржа официјална онлајн-промоција на веб-страницата www.pravnapomos.mk, преку која граѓаните може да се информираат за правото кое државата им го дава во вид на бесплатна правна помош, информираат од Министерството за правда. Свое обраќање на промоцијата имаше и министерот за правда Бојан Маричиќ, кој...

Здружението „Мултикултура“ нуди бесплатна правна помош за прекршени работнички права

Здружението „Мултикултура“ од Тетово со бесплатни совети и бесплатна правна помош ќе им помага на сите работници чии права се загрозени во време на пандемијата со коронавирусот. „Право на бесплатна правна помош имаат лицата кои, со оглед на својата материјална положба, не би можеле да ги остварат со Устав и закон загарантираните права, без да го загрозат сопственото издржување и...

Граѓаните со лоша материјална состојба ќе добиваат бесплатна правна помош

Денес стапува во сила новиот Закон за бесплатна правна помош, кој на граѓаните со незавидна материјална состојба ќе им овозможи пристап до правдата и остварување на нивните права. Од државниот буџет овие граѓани ќе добиваат бесплатна правна помош од адвокат и ќе можат да ги покријат сите судски и административни трошоци, информираат од Министерството за правда. Заинтересираните граѓани можат да...

Реформаторите на ВМРО-ДПМНЕ даваат правна помош на сопартијци под притисок од власта

Внатрепартиската иницијатива за реформи во ВМРО-ДПМНЕ формираше тим од правни советници, чија цел е, како што велат иницијаторите, да обезбеди „првични правни насоки и консултации за сите членови и симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ кои поради своите политички убедувања или дејствувања се наоѓаат или ќе се најдат под притисок (мобинг, отпуштање од работа и сл.) од новите локални власти низ општините...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...