fbpx
Таг: општини

таг: општини

(АНАЛИЗА) Наплата на даноци и трошоци за плати и комуналии во 2023: Струга, Тетово, Чаир и Скопје

„Договорни услуги“ во износ од стотици илјади евра, платите и придонесите доминантна трошковна ставка во буџетите на локалните власти. Во второто продолжение на „Анализа“ се претставуваат податоци за приходите и трошењата на општините Струга, Тетово, Чаир и Град Скопје, пишува Порталб.мк. Приходи и расходи на општините Поголема наплата од планираното по основ на данок на доход и добивка, помала од данок...

Анализа на Метаморфозис: Потребна е национална стратегија за општински услуги и дигитализација

Новата анализа спроведенa од Фондација за интернет и општество „Метаморфозис“, со фокус на е-услугите што ги нудат општините во Р. С. Македонија, покажа дека е потребно да се креира национална стратегија за општински услуги и дигитализација, за да може сите, без оглед дали единицата е од град или село, да имаат ист дигитален напредок. Дури и со значајно унапредување за...

АНАЛИЗА: Долговите на општините и јавните претпријатија – меѓу најзадолжените Тетово, Гостивар и Скопје

Град Скопје со доспеани, а неплатени, обврски во износ од 7,3 милиони евра, на крајот на 2023 година се најде меѓу најзадолжените. Во првите десет должници и натаму котираат Тетово и Гостивар. На новата должничка листа, со милионски долгови, се голем број јавни претпријатија формирани од државата, Град Скопје и од општините. Порталб.мк ги рангира десетте најзадолжени општини и јавни...

Општините потпишаа декларација дека активно ќе работат на Зелената агенда

Градоначалници на повеќе општини од целата земја денеска потпишаа Декларација за активна заштита на животната средина и ублажување на климатските промени, со која се обединуваат, заедно со Министерството за животна средина и граѓанскиот сектор, заеднички да работат на справување со локалните еколошки предизвици и да преземаат акции за прилагодување и ублажување на климатските промени. Министерката за животна средина, Каја Шукова...

Шукова: Општините мора да имаат мерки против аерозагадување и да се посветат на нивна реализација

Општините да имаат Планови за воздух и да спроведуваат мерки за справување со аерозагадувањето, апелираше денеска министерката за животна средина Каја Шукова. Таа информираше дека во четири градови во земјава, Скопје, Битола, Куманово и Тетово се спроведува проект финансиран од Европската Унија, вреден 10 милиони евра, со кој ќе се заменат застарени системи за затоплување со еколошки во 70...

Уличните кучиња и локалните власти – многу пари за отштети на граѓани, малку активности на терен

Бројот на бездомни кучиња во општините се зголемува, но се зголемува и бројот на каснати граѓани кои бараат отштета од надлежните институции (општините, јавните претпријатија, операторите). Некои општини издвојуваат десетици илјади евра за судски трошоци и отштети. Наместо да се занимаваат со последиците, локалните власти мора поактивно и поангажирано да ги користат општинските пари и капацитети за решавање на...

Владата одвои 2 милијарди денари за реализација на 66 проекти низ општините

Нови градинки, училишта, патишта и други градежни проекти ќе се реализираат во општините со средства издвоени од државниот буџет. Владата на денешната седница донесе одлука за пренамена на буџетски средства од две милијарди денари коишто ќе бидат насочени за реализација на 66 проекти во најголем дел општини низ целата држава, меѓу кои Град Скопје, Центар, Ѓорче Петров, Сарај, Аеродром,...

Општините се соочуваат со финансиски потешкотии и загаден воздух, велат од ЕК

Финансиските тешкотии, јавните набавки, аерозагадувањето и занемарувањето на граѓанското општество при одлучувањето се дел од многуте критики што Северна Македонија ги доби за локалната самоуправа од Европската комисија во Извештајот за 2023 година за нејзиниот пат кон евроинтеграциите. Порталб.мк анализираше што пишува во Извештајот за општините. Во извештајот се наведува дека реформите во локалната самоуправа, главно оние поврзани со фискалната децентрализација,...

Невозможно е над 40 градоначалници на ВМРО-ДПМНЕ да имаат „нула резултати за 2 години“

И теоретски е невозможно во над половина од општините во Северна Македонија, кои ѝ припаднаа на ВМРО-ДПМНЕ по последните избори, да не се случувало ништо. Може да се зборува и да се има аргументи дека некаде потфрлиле, како што пратеникот Каевски го набројува специфичниот пример со Град Скопје, но да се тврди дека сите општински власти на ВМРО-ДПМНЕ покажале...

Пратеник за пратеник, медиуми за пари – државните кампањи ќе се гласаат по скратена постапка

Со предложените измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги кои се наоѓаат на разгледување пред пратениците, повторно ќе се овозможи одлив на милиони евра од државниот буџет за организирање на владини и општински кампањи во телевизиите и радио-станиците. Денеска пратениците од сите политички партии, со исклучок на Левица, ја поддржаа потребата од донесување на измените на Законот...

Локалните младински совети само на хартија и во албанските општини во земјава

И покрај законската обврска, Локалните младински совети на најголемите општини со албанско мнозинско население во Северна Македонија не се активни и не служат за целта за која се формирани - учеството на младите во креирањето на младинските политики, кои политичарите и партиите постојано ги нагласуваат како нивен приоритет. Општините ги формираа овие совети само колку да ја исполнат законската...

На градоначалниците им измина половина мандат – многу ветувања сè уште стојат во фиоки

Пред точно две години, во Македонија се одржа првиот круг од локалните избори, на кои општините добија нови градоначалници и совети. Опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ и нивната коалиција во двата изборни круга освоија градоначалници во 40 општини вклучувајќи го и Градот Скопје, СДСМ доби 18 градоначалнички места, додека ДУИ 13. На граѓаните им се ветуваа „брда и долини“, па така...

АНАЛИЗА: Општински буџети – најмногу се троши за плати, главен приход се трансферите

Општина Сарај со највисока стапка на реализација на приходите по основ на данок на имот во период од половина година. Дел од општините имаат позначајни приходи и од наплата на такси и надоместоци. Платите, придонесите и надоместоците се доминантна расходна ставка во општинските буџети, пишува Порталб.мк. Приходи и трошења на Струга, Тетово, Чаир, Сарај, Липково...   Општина Струга во првата половина...

Анализа: Општините најмногу трошат за плати, мала наплата на данок на имот

Највисоки трошоци за плати, придонеси и надоместоци. Најголема приходна ставка се трансферите. Наплатата на данок на имот во првите шест месеци е со бавно темпо. Колку и по кој основ се полнеле и трошеле локалните буџети? Порталб.мк во две продолженија на анализата ќе објави детали за буџетските сметки во првата половина од годинава. Милионски суми за договорни услуги, комуналии и...

ЦГК: Нетранспарентно се издаваат спортските објекти во општините и во училиштата

Од вкупно 42 објекти за спорт во Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово, Чаир и Штип, дури 7 се вон употреба поради оштетувања и застареност, а со 12 спортски објекти (лоцирани во Битола, во Струмица, Тетово и Чаир) не ни располагаат локалните власти, туку се добиени на трајно користење, откако ЈП за стопанисување со објекти за спорт во сопственост...

Анализа на „Порталб“: Најзадолжено претпријатие е МЖ Инфраструктура, а најзадолжена општина – Тетово

Само првите пет најзадолжени јавни претпријатија на централно и на локално ниво, на крајот од јуни имале доспеани, а неплатени обврски во износ од 68 милиони евра, а петте најзадолжени општини (во кои е вклучен и град Скопје), на крајот од првото економско полугодие, заедно должеле 33,1 милион евра, пишува Порталб.мк. Кои се најзадолжените општини и јавни претпријатија рангирани...

Импровизации, изговори и оправдувања од општините за (не)отворање на младински центри

Бавно оди спроведувањето на Законот за младинско учество и младински политики донесен во јануари 2020 година. Иако беше создаден со цел да ги подобри животот и положбата на младите во државата преку креирање на младински центри, локални младински совети, канцеларии и други сервиси за млади на локално и национално ниво, спроведувањето на законот може да се опише со истечени...

Во општините Центар, Аеродром и Карпош најлесно се вози велосипед

Општина Центар ја понесе титулата за Највело општина во Скопје и околината за 2023, признание кое за првпат годинава го воведуваат Здружението на граѓани Центар за одржливи иницијативи заедно со групата ентузијасти со цел подобро велосипедско Скопје - НаТочак. Бодувањето на општините се извршило врз база на критериум (методологија) развиен во рамки на проектот „Граѓанските организации во акција за климатските...

Лани била намалена вредноста на општинските тендери за една третина

Центарот за граѓански комуникации денеска ја објави Базата на податоци на тендерите на општините во 2022 година, според која 80-те општини и Градот Скопје во 2022 година вкупно склучиле 3.508 договори за јавни набавки во вредност од 7,3 милијарди денари, односно 118 милиони евра. „Вредноста на јавните набавки на 80-те општини и Градот Скопје во 2022 година е намалена за...

ЦГK: Транспарентноста на министерствата стагнира, а на општините се подобрила

Просечната активна транспарентност на министерствата, на Владата и на општините за 2023 година изнесува 76 отсто и во однос на лани е подобрена за три процентни поени (од 73% на 76%). Ова го покажало годишното рангирање на институциите кое го прави Центарот за граѓански комуникации. Во рангирањето биле вклучени 98 институции, односно Владата и сите министерства и општини. „Својата активна...

Поради предизборни митинзи, утре и во недела изменет режим на сообраќај во Скопје

Поради одржување на митинзи од изборната кампања за претседателските избори, овој викенд ќе биде воведен изменет режим на сообраќај во Скопје, информираше попладнево Министерството за внатрешни работи (МВР). Поради партиски...