На Економски институт – Скопје утре со почеток во 10 часот ќе се одржи работилница на тема „Финансирање на меѓународните организации: Искуства, можности и предизвици”.

Најавено е учеството на меѓународни и регионални организации, високообразовни установи и организации од граѓанскиот сектор. Настанот се организира во соработка со МВР.

На темата ќе говорат директорот на институтот, проф. д-р Зоран Јаневски и Магдалена Несторовска, државен секретар во МВР, како и Тања Левајковиќ, помошник-министер за внатрешни работи и Драганчо Апостоловски од Министерството за надворешни работи. Покрај нив, ќе учествуваат и Мелита Груевска – Грахам, Катерина Кулишевска, Келменд Зајази и уште неколкумина претставници на неколку меѓународни организации. Работилницата ќе биде модерирана од проф. д-р Силвана Мојсовска.

Во програмата е предвидено да бидат презентирани неколку меѓународни организаии, а ќе се дискутира и за состојбите, искустава и перспективите во финансирањето не само на меѓународните, туку и на регионалните организации.

Втората тематска целина е посветена на предизвиците во финансирањето на организациите, како и на можностите за зголемување на изворите на финансирање преку меѓуинституционална соработка.

Адресата на Економски институт – Скопје е ул. Пролет бр. 1, а програмата за утрешната работилница може да се види тука.