fbpx
Таг: граѓански организации

таг: граѓански организации

Управувањето со кризи и спречувањето на насилство во фокус на конференцијата на СМАРТ Балкан

Недоволно сили на терен, недостиг од финансии и поддршка на доброволните противпожарни друштва, како и немање психолошка поддршка за професионалците кои секојдневно се соочуваат со стресни кризни ситуации – ова се дел од главните слабости на системот за управување со кризи во Северна Македонија. Подготвеноста на системот за управување со кризи во земјава беше во фокус на денешната дискусија...

Блупринт групата: Судскиот совет продолжува со незаконито и нетранспарентно постапување

Блупринт групата за реформи во правосудството денеска искажа сериозна загриженост за последниот развој на настаните во Судскиот совет на РСМ (ССРСМ). Односно, како што се вели во јавната реакција на Блупринт групата, вчера во период од помалку од четири часа, ССРСМ одржа дури три одделни седници „на кои, наместо да ги исправи повредите сторени на седницата на 26 април...

„Дигитална трансформација за граѓаните“: Потребно е да се гради култура за дигитален напредок

Дигиталната трансформација на општеството е многу важна тема. Мора да се работи на отпорот кон промена, институците треба да ги имплементират секојдневно дигиталните процеси. Сите во општеството треба да ги имаат потребните вештини за да ги користат услугите кои институциите (ќе) ги нудат. Ова се главните заклучоци на говорниците на отворањето на меѓународната конференција „Дигитална трансформација за граѓаните“, што...

ЕУ Делегација: Граѓанските организации не треба да се воздржуваат од критички однос кон реформите

Повеќе домашни медиуми изминатата недела пренесоа извештај во кој е наведено дека двајца европски дипломати наводно испратиле пораки дека ќе вршат ревизија на организациите и на партнерите со кои соработува Европската Унија во Северна Македонија. Како што беше наведено во новинарските извештаи, делегатите имале забелешки за работата на граѓанските организации и за медиумите поддржани од европските фондови. Самата оваа објава...

Поделбата на родителското отсуство овозможува жените да бидат активни на пазарот на труд

Поделбата на родителското отсуство овозможува промена на вредностите и тоа може да влијае на тоа повеќе жени да се решат да бидат активни на пазарот на труд. Трошоците врз буџетот се зголемуваат, но користа од вклучувањето на повеќе жени на пазарот на труд дава подобра макроекономска слика за македонската економија. Ова го истакна Марија Ристеска, извршна директорка на Центарот...

Истражување: Граѓаните немаат толеранција кон припадници на ЛГБТ заедницата, заболени со ХИВ и уште три категории луѓе

Резултатите од новото истражување на МЦМС „Толеранција и вредности на граѓаните“ покажуваат дека нивото на толеранција во земјава е ниско, а тоа е особено видливо кога станува збор за пет категории луѓе. Според истражувањето, загрижувачки е што големо мнозинство граѓани не сакаат да имаат соседи кои се зависници од дрога (91%), зависници од алкохол (88,6%), луѓе со криминално досие (82%),...

Активисти за човекови права од Украина, Белорусија и Русија добитници на Нобеловата награда за мир

Нобеловата награда за мир за 2022 година им е доделена на белорускиот активист за човекови права Алес Бјалијацки, украинската организација за човекови права Центар за граѓански слободи и руската организација за човекови права „Меморијал“, соопшти денеска Нобеловиот комитет, пренесува весникот „Гардијан“. Активистот Бјалијацки во моментов се наоѓа во затвор поради политички мотивирани обвиненија за затајување на данок, а Нобеловиот комитет...

Анкета на ТАКСО и ЕУ за граѓанското општество на Западен Балкан и Турција

Во име на Европската комисија, Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување преку проектот на ЕУ за Техничка поддршка за граѓанските организации (TACSO 3) го објави линкот до годишната анкета за граѓанското општество за Западен Балкан и Турција. Истражувањето е дел од оценката во однос на ревидираните насоки на Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување за поддршка на...

Со проектот „Заедници инклузивни за млади“ ќе се унапредува младинската инклузија

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) денес ги презентираше целите на остварување на најновиот проект „Заедници инклузивни за млади“ што го имплементира заедно со Фондација за локален развој на заедницата – Штип, СФЕРА Интернешнал – Битола и Youth Empowerment Platform – Гостивар. Главната цел на проектот е, како што велат авторите, да го подобри локалното владеење преку зголемена инклузивност на локалните процеси...

Продолжува прогонот на активистите за човекови права во Белорусија, државата безмилосно затвора

Активностите на државниот апарат на Белорусија против граѓанското општество и заложбите за човекови права продолжува со забранување на веб-страницата на организацијата за човекови права „Хуман Константа“. Оваа организација, што работи во полето на дигиталните права и на заштита на правата на лица што не се државјани на Белорусија, веќе беше насилно затворена во октомври минатата година, јавува меѓународната организација...

Доделени шест грантови за поддршка на проекти поврзани со родова еднаквост

Во склоп на регионалниот проект, „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ”, организацијата Реактор - Истражување во акција и партнерите од регионот доделија 30 грантови на граѓански организации за проекти поврзани со родовата еднаквост и унапредување на положбата на жената во општеството. Во проектот учествуваат организации од земјите на Балканот, Реактор – Истражување во акција од Северна Македонија,...

Компаративна анализа: Граѓанското учество во Западен Балкан

Во рамки на работата на проектот „Вмрежување на Граѓански организации за подобра локална демократија на Балканот“, финансиран од Шведската агенција за меѓународна развојна соработка (СИДА) и имплементиран од Балканската мрежа за развој на граѓанското општество (BCSDN), беа направени три компаративни студии кои го испитуваат нивото на учество на граѓаните во локалното донесување на одлуки во рамките на Западен Балкан....

Гледајќи напред и гледајќи назад – Искуство од регионалната соработка и вмрежување на граѓанските организации во Западен Балкан

Вмрежувањето на регионалните граѓански организации на Балканот стана сè поголем предизвик за повеќето организации вклучени во регионални иницијативи кои ги поттикнуваат човековите права, демократијата, доброто владеење, владеењето на правото, помирувањето или социоекономскиот развој. Може да се забележат најмалку три причини за оваа незавидна ситуација со која се соочуваат и формалните и неформалните регионални мрежи на граѓанските организации од 2020...

Отворен е повик за апликации за поддршка на граѓанските организации за промовирање на Дигиталната агенда

Фондацијата за интернет и општество - Метаморфозис, преку проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, ко-финансиран од Европската Унија, го отвори Повикот за апликации преку кој ќе се обезбеди поддршка на граѓанските организации за промовирање на Дигиталната агенда. „Преку вториот циклус на грантовата шема за мали грантови ЛОТ 2: Доделување на грантови за Иницијативи за застапување за Дигиталната агенда, предвидено...

ИЦЕДА доделува грантови до 7.000 евра за развој на Дигиталната агенда

Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, кофинансиран од Европската унија, а спроведуван од Фондација Метаморфозис и од нејзини партнери од неколку балкански земји, отвори Повик за апликации за поддршка на граѓански организаци (ГО) за промовирање на Дигиталната агенда. Ќе бидат доделени 15 мали грантови на ГО од Албанија, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, во...

Архитекти, професори и граѓански организации бараат од Заев поддршка за суспензија на ДУП-от спроти Холидеј Ин

Неколку граѓански организации, универзитетски професори, архитекти и медиуми упатија јавен повик до премиерот Зоран Заев за поддршка на суспензијата од Општина Центар за Деталниот урбанистички план ЦО8 за паркингот спроти хотелот Холидеј Ин, како и други ДУП-ови во Општина Центар што не се усогласени со Генералниот урбанистички план на Град Скопје. Во барањето се повикуваат Министерството за транспорт и врски...

Секторските работни групи и граѓанскиот сектор треба да го зајакнат партнерството за реализација на ЕУ проектите

Секторските работни групи (СРГ) треба да ја зголемат соработката со граѓанските организации (ГО), која треба да се одвива транспарентно и со партнерски однос, со цел поквалитетно и поефикасно да се испланираат и да се спроведат проектите од ЕУ кои се важни за Република Северна Македонија во евроинтеграциските процеси. Тоа да се однесува за сите СРГ, кои се вкупно 12....

МОН: Граѓанскиот сектор оцени дека реформите се од најдобар интерес на учениците и наставниците

Добиваме огромна поддршка за предложената концепција за основното образование од граѓанските организации. Реформите се оценети дека се во најдобар интерес на учениците и на наставниците и со нив се јакнат основните граѓански вредности како што се: еднаквоста, инклузивноста, мултикултурноста и недискриминацијата, изјави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска по состанокот на Министерството за образование и наука, Бирото...

По победата над „Пејпер Мил“ во Кочани, 12 организации со нова иницијатива „За здрав живот“

Борбата против загадувањето на животната средина и најавената изградба на мини хидроцентрала на браната Гратче, деновиве обедини 12 граѓански организации од Кочани, кои имаа заедничка цел – Кочани да биде почиста средина за живот. На заеднички состанок овие здруженија најавија засилени активности за почиста животна средина. Како што најавија, здружени ќе вршат поголем притисок врз институциите, а ги повикаа да...

Екологистите бараат ревизија на законот и заштита на Шара од нови мали хидроцентрали

Граѓански организации бараат од Министерството за животна средина да направи ревизија на законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк, бидејќи, како што велат, предложениот не нуди заштита од негативното влијание на малите хидроцентрали. Екологисти од 44 здруженија и иницијативи, со заеднички став, побараа и од министерот Насер Нуредини во меѓувреме, додека траат администратиувните процедури, да...

Владата побара да се исчисти ѓубрето во Маврово, нема да има отстрел на мечки

Владата на денешната седница ги задолжи Општината Маврово и Ростуше и Јавната установа Национален парк Маврово да ги отстранат сите помали и поголеми ѓубришта во близина или во населените...