Министерството за здравство информира дека вчера до 13 часот вакцинирани биле 23 деца со МРП (морбили, рубеола, паротитис – или ситна сипаница, крупна сипаница и заушки). Со тоа, до вчера вакцинирани биле вкупно 1.102 деца.

Во моментов, нема нови потврдени случаи на новозаболени лица од морбили (мали сипаници).

Министерството за здравство апелираме до сите родители да ги вакцинираат своите деца.

„МРП вакцината е висококвалитетна, производител е компанијата GlaxoSmithKline од Белгија. Вакциналните пунктови во поликлиниките „Букурешт“, „Бит Пазар“ и „Јане Сандански“, од  денеска ќе работат во две смени од 7:30 до 190 часот.