Ристо Поповски, еден од најпознатите македонски новинари, почина вчера на 74 години, по кратко боледување.

Во долгата и богата кариера, Поповски работел како новинар за Радио Скопје и новинската агенција Танјуг, а бил и дописник од Москва за време на историските промени на почетокот на 90-тите години. Toj е автор на првата вест во светот воопшто за почетокот на распаѓањето на Советскиот Сојуз.

Во 1992 година Поповски ја основал независната новинска агенција „Макфакс“, првата приватна новинска агенција во поранешна Југославија.

Своите новинарски ставови како коментари ги објавуваше и во неделникот „Глобус“ и дневниот весник „Слободен печат“, а беше и коментатор од Македонија за „Ал Џазира Балканс“. Добитник е на Наградата за животно дело на Здружението на новинари на Македонија.