Обвинител од Основното јавно обвинителство (ОЈО) – Скопје до судија на претходна постапка поднел предлог за притвор за едно лице, а за мерки за претпазливост за две лица, осомничени за кривични дела при упадот и насилствата во Собранието во четвртокот, 27 април, соопшти вечерва ОЈО Скопје.

За други две лица за кои МВР исто така доставило известување до ОЈО Скопје, Обвинителството проценува дека нема основано сомневање дека сториле кривични дела.

„Во однос на другите две лица, во тек е понатамошно преземање активности за утврдување на фактите, за да може да се донесе јавно-обвинителска одлука“, стои во соопштението од ОЈО Скопје.