Ревизорскиот извештај открива дека софтвер од 778.000 евра, за потребите на Платежната агенција, не е сметководствено евидентиран! Ова значи дека на повидок е нов скандал со одлевање стотици илјади евра народни пари за софтвери во Министерството за земјоделство и во Агенцијата за земјоделство и рурален развој, обвини денеска на прес-конференција Љупчо Николовски од СДСМ.

– Граѓаните слушнаа од ревизорскиот извештај дека биле вршени исплати на лица за кои нема решенија за субвенции или, обратно, токму поради неусогласеност на двата сектора во Агенцијата задолжени за тоа. И двата сектора имаат софтверски апликации, но нема интегрираност на податоците! А и покрај тоа што постои софтвер за контрола на терен по исплатите, според ревизорот, тој не функционира. Постои уште еден софтвер, во Министерството за земјоделство, преку кој треба да се дефинира пазарната цена на земјоделските производи, но и тој софтвер не функционира! Исто така, постои софтвер за следење на наплатата за закуп на земјиште, но според ревизорот, не се евидентирани голем дел од склучените договори за земјоделско земјиште – рече Николовски.

Тој додаде дека одговорност ќе има за сите злоупотреби на штета на граѓаните.