По барањата на невладините организации да се направат исклучоци од санкции за жени и нивните деца кои го напуштаат домот поради закана и директен ризик од насилство, Министерството за внатрешни работи информираше дека на граѓаните нема да им е потребна посебна дозвола доколку сакаат да пријават кривично дело. Тоа може да го направат преку бесплатниот телефонски број 192 или во најблиската полициска станица.

„Ова ќе важи и за граѓаните на кои поради извршено насилство или друго кривично дело им е потребна помош во здравствена установа“ – велат од МВР.

Оттаму посочуваат дека институциите функционираат и по сите пријави за семејно насилство се постапува координирано со тимовите на центрите за социјална работа.