Асоцијацијата за заштита на печатените медиуми се приклучи на Мрежата за борба против говорот за омраза во медиумите, чиј иницијатор и координатор е Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ).

Претседателката на Управниот одбор на СЕММ Катерина Синадиновска истакна дека во справувањето со говорот на омраза во медиумите особено е значајно да се продолжи со промоцијата на новинарските стандарди и соработката со сите институции кои се надлежни за санкционирање на оваа појава. Мрежата е отворена за соработка за сите граѓански организации, здруженија, институции и медиуми кои сакаат да придонесат во превенција на говорот на омраза во медиумите во нашата земја.

Лирим Дулови, претседател на Асоцијацијата за заштита на печатените медиуми и основач на дневниот весник Коха, нагласи дека целта на кампањата за борба против говор на омраза која ја води оваа Асоцијација е подигнување на свеста за штетните последици од користењето на таквиот говор, нагласувајќи дека е особено значајно да се бара одговорност и од институциите.

Претседателот на Здружението на новинари Младен Чадиковски истакна дека говорот на омраза и повикувањето на насилство против новинарите е апсолутно неприфатливо и претставува директен напад врз слободата на говорот. – Смртните закани со кои новинарите често се соочуваат имаат за цел да ги вознемират новинарите и да се замолчи критиката во медиумите – рече Чадиковски.

Тој уште еднаш потсети дека одговорност на Владата и на институциите е да гарантира безбедна средина за работата на новинарите, а тоа може да се постигне единствено доколку соодветно се казнува говорот на омраза кон новинарите и со прекинување на неказнивоста на оние кои напаѓаат новинари.

Мрежата за борба против говорот за омраза во медиумите официјално се формираше на 30 јануари годинава.