Судијката Татјана Михајлова вчера си поднесе оставка од функцијата в.д. претседател на најголемиот и најважниот суд во државата, Основниот суд Скопје 1. Причините за ненадејната одлука на Михајлова сè уште не се познати, иако една од шпекулациите е дека тоа го сторила затоа што Врховниот суд поништи седум од осумте прераспоредувања што таа ги потпиша. Молчи и претседателот на Судскиот совет на Република Македонија, Зоран Караџовски, институцијата која е надлежна за избор на судиите и на претседателите на судовите, а до кого, според досегашните информации, Михајлова вчера ја поднела оставката.

Михајлова се најде во фокусот на јавноста со донесувањето на новиот годишен распоред на судиите во Основниот суд Скопје 1 и по контроверзните одлуки како судијка во случајот на Специјалното јавно обвинителство за настаните пред Општина Центар, во јавноста познат како „Шамари“, а во кој обвинет е поранешниот премиер и актуелен лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Од штурата биографија на Михајлова, објавена на официјалната интернет-страница на судот, може да се види само дека е родена во 1961 година и дека работи на кривична материја (ова е според стариот распоред на судот).

Михајлова беше истражна судијка во случајот „Ликвидација“, во кој меѓу обвинетите, а потоа и осуден на четири и пол години затвор беше и новинарот Томислав Кежаровски.

Еве кои се последните значајни датуми од минатата и оваа година поврзани со работата на Михајлова:

20 септември – Обвинението на СЈО за насилствата пред Општина Центар беше распоредено кај судијката Михајлова;

5 декември – Михајлова е избрана за в.д. претседател на Кривичниот суд Скопје 1 на седница на Судскиот совет. Нејзиниот избор го поддржаа девет членови на Советот, а четворица беа против;

16 декември – Михајлова на подготвителното рочиште за случајот „Шамари“ донесе решение со кое забрани дел од „бомбите“ и заштитен сведок да бидат користени како докази во судењето против Груевски и другите 13 обвинети;

3 февруари – СЈО поднесе жалба на решението на Михајлова. Апелацискиот суд Скопје сè уште нема донесено одлука по жалбата;

21 февруари – медиумите објавија дека в.д. претседателката на Основниот суд Скопје 1 донела нов годишен распоред, со кој дел од судиите од кривичниот беа префрлени во прекршочниот или други оддели во судот. Дел од експертите новиот распоред го оценија како чистка во судот поради предметите на СЈО. Судот ги демантираше ваквите тврдења;

22 февруари – Михајлова ги казни специјалната јавна обвинителка Катица Јанева и обвинителката на СЈО, Фатиме Фетаи, по 2.000 евра бидејќи на рочиште ја нарекоа „фалсификатор“ (Обвинителката Фетаи, откако не ѝ беше даден збор од Михајлова, стана и ѝ рече дека не е дојдена во судот за да види колку е убава, а потоа ја обвини Михајлова дека направила фалсификат со записникот од претходното рочиште);

27 февруари – Јанева и Фетаи до Основниот суд Скопје 1 поднесоа жалби за паричните казни од Михајлова, а Јанева претходно најави и кривична пријава против судијката, поради записникот;

2 март – Врховниот суд прифати седум од вкупно осумте приговори на прераспоредени судии и го поништи нивното прераспоредување;

7 март – Михајлова си поднесе оставка на функцијата в.д. претседател на Основниот суд Скопје 1.