На Антарктик на 24 март годинава е забележан најтоплиот ден откога е почнато мерењето на температурата на овој дел од Земјата.

Како што јавува американската телевизија „Ен-Би-Си“, повикувајќи се на извештајот на „Ведар андерграунд“, температурата се искачила до 17,5 Целзиусови степени, што е за 0,5 степени повисока температура од претходниот рекорд забележан во 1976 година.

„Антарктичкиот полуостров, на кој е забележан рекордот претставува „една од точките со најбрз пораст на температурата на Земјата“, стои во извештајот на „Ведар андерграунд“, кој предупредува дека се забрзува трендот на глобалното затоплување.