Претседателот Ѓорге Иванов денеска ги повикал српските бизнисмени да инвестираат во Македонија, а македонските бизнисмени да соработуваат со нивните колеги од Србија, бидејќи тоа придонесува за економско зајакнување на регионот, јавува дописничката на „Мета“ од Белград.

На отворањето на бизнис-форумот Србија – Македонија во Стопанската комора на Србија, на кој учествувале 200 бизнисмени од двете земји, Иванов истакнал дека трговската размена меѓу двете земји во првата половина од годината изнесувала 340 милиони долари.

Заедно со српскиот претседател Томислав Николиќ, заклучиле дека тоа не е доволно. Николиќ истакнал дека Македонија и Србија како соседи добро се познаваат, дека економиите се комплементарни и предностите треба да се искористат.

Тој ги повикал бизнисмените од двете земји меѓусебно да се поврзат во партнерства кои ќе бидат конкурентни на регионалните и на светските пазари.

Претседателот Иванов во Србија отпатува по повод одбележувањето на 70-годишнината од доселување на Македонците во Војоводина и денеска се сретна и со српскиот премиер Александар Вучиќ, со кој разговарале за ситуацијата во регионот, мигрантската криза и за инфраструктурни проекти.