Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, г.г. Стефан, со порака за мир и за обединување, на православните верници им го честиташе големиот празник, Раѓањето Христово – Божиќ.

„Живееме во време во кое, како никогаш досега, злото го притиска светот! Ова е време преполно со искушенија на сите страни! Но, да не губиме надеж. Господ никогаш не нè оставил и нема да нè остави, туку ќе биде со нас во сите дни, сè до свршетокот на светот“, вели г.г. Стефан.

Добро здравје и духовен мир, со отворено срце да ја прославиме радосната вест за раѓањето на Господ Исус Христос, им порача претседателот на државата, Ѓорге Иванов, на сите христијани кои го слават Божиќ.

„Во деновите кои следат ќе го славиме животот, семејството и новите почетоци. Ова е период од годината кога во духот на евангелието треба да пронајдеме сили и да ги надвладееме суетите и искушенијата, простувајќи си едни на други. Ако сакаме да градиме општество на почитување и на достоинство, треба да научиме да подадеме рака и да го отвориме срцето со искреност и со доверба едни кон други“, се вели во честитката на Иванов.

Премиерот Емил Димитриев порача дека Божиќ е денот кој е симбол на љубовта божја кон луѓето и порача срцата да бидат исполенти со среќа и со радост, а домовите со мир и со спокој.

„Вредностите што ги симболизира овој празник да ни дадат сила да продолжиме со работа во интерес на народот, да го подобруваме секојдневието на сите граѓани, да обезбедуваме пораст и развој на економијата и подобрување на стандардот на населението, да продолжиме со развој на општество и култура на меѓусебно почитување, меѓусебна толеранција и заемна соработка, и со развој на можностите во секоја општествена сфера, за понатамошни успеси на Република Македонија“, пишува Димитриев во честитката.