Македонија и Косово придонесуваат соседските односи во регионот да се издигнат на највисоко можно ниво, истакнал претседателот на Собранието, Талат Џафери, на средбата со министерот за надворешни работи на Косово, Беџет Пацоли, кој е во официјална посета на земјава.

„Претседателот Џафери, во име на Собранието, изрази целосна подготвеност за споделување на исуствата во процесот на евроинтеграциите со колегите од косовскиот парламент и изрази надеж дека и во косовскиот парламент ќе биде формирана пратеничка група за соработка со Собранието на Република Македонија“, стои во соопштението за средбата и се додава дека Џафери го информирал својот соговорник за актуелната политичка состојба во земјата и за настаните кои следеа по предвремените парламентарни избори во декември минатата година.

Шефот на косовската дипломатија, како што се наведува во соопштението, изразил задоволство што границата ја поминал само со лична карта, „особено поради фактот дека тоа била негова лична заложба во краткиот период додека ја извршувал функцијата претседател на Косово“.