Објавен извештај за имплементацијата и реализацијата на планот 3-6-9


Скопје, 17 април, 2018 - 15:20 (META) 

Заедно со објавувањето на Извештајот на Европската Комисија ЕК) за состојбите и напредокот на земјава на патот кон почеток на преговорите со ЕУ,  истече периодот за имплементација на Планот 3-6-9. Деталниот фактографски извештај за имплементацијата на Планот 3-6-9, точно на полноќ беше објавен на веб страната на Секретаријатот за европски прашања.

Според овој извештај, во изминатите девет месеци Македонија успеала да испорача исклучително продуктивна реформска агенда, односно од Планот 3-6-9 реализирани се преку 90% од предвидените реформи и 100% од неговата суштина.

Планот 3-6-9 беше усвоен во јули минатата година.


Османи му го предаде извештајот за реализацијата на планот „3-6-9“ на Жбогар


Скопје, 16 април, 2018 - 16:15 (META) 

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, во пресрет на утрешното излегување на Извештајот за состојбите и напредокот на Република Македонија, му го предаде на Евроамбасадорот Самуел Жбогар, финалниот фактографски извештај за реализација и имплементацијата на реформите од Планот „3-6-9“.

– Реализиравме преку 90 отсто од предвидените реформи во Планот „3-6-9 “и 100 проценти од неговата суштина. Планот ја постигна неговата цел и ја врати земјата на евроатланскиот пат – рече Османи и додаде дека очекува убави вести утре од Брисел за Македонија, при претставувањето на Извештајот на Европската Комисија за земјава.

Од Секретаријатот за европски прашања потсетуваат дека Планот „3-6-9“ беше усвоен во јули минатата година и дека неговата цел била да се одмрзне реформскиот процес во Република Македонија и враќање на државата на евроатланскиот пат.

„Делот „3“ беше финализиран со одржувањето на фер, слободни и кредибилни избори во ноември минатата година, додека делот „6“ заврши со излегувањето на Стратегијата на Европската Комисија за проширување со земјите од Западниот Балкан 2025. Периодот за имплементација на делот девет, т.е. на целиот План 3-6-9 истекува утре, 17 април, со објавувањето на Извештајот на Европската Комисија за состојбите и напредокот на земјава“, велат од СЕП.


Османи: Планот „3-6-9“ е 90 отсто реализиран, Иванов да го потпише Законот за јазици


Скопје, 13 април, 2018 - 12:37 (META) 

Реформскиот план „3-6-9“ на Владата е реализиран 90 отсто и со тоа успеавме да ја вратиме Македонија на вистинскиот, евроатланскиот пат, рече вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи.

Вицепремиерот рече дека ќе биле реализирани и 95 отсто од мерките, но некои од реформските закони, како законот за судови, за кои е потребно двотретинско мнозинство од пратениците во Собранието, не биле изгласани вчера поради барањето на опозицијата за дополнителни консултации.

– Меѓу другите мерки кои што не се реализирани се гласањето на законот за бесплатна правна помош кој е вратен во владата на доработка, носењето на етичкиот кодекс во Собранието, кој е во нацрт верзија но за него треба консензус од сите парламентарни политички партии кој очекуваме да биде постигнат во мај за време на средбите од процесот „Жан Моне“. Пред усвојување е и Стратегијата за соработка помеѓу владата и граѓанскиот сектор и законот за странци кој е во собраниска процедура – рече Османи и додаде дека со завршување на планот „3-6-9“ не завршуваат реформските процеси.

Тој потенцираше дека сите реформи биле донесени низ транспарентен и инклузивен процес и дека биле имплементирани забелешките и од граѓанскиот сектор и од опозицијата

– Пренесувам порака од Брисел дека Македонија успеа да реализира продуктивна реформска агенда и повторно е вратена патот кон ЕУ. Планот „3-6-9“ е успешно спроведен и на 17 април очекуваме да биде крунисан со позитивен извештај, најдобар за Македонија до сега и чиста безусловна препорака за почеток на преговори – вели Османи.

Во анализата на владата, како завршена мерка стои и усвојувањето на Законот за јазици иако тој не е ставен во функција поради таканареченото џебно вето на претседателот Ѓорге Иванов. Османи вели дека оваа мерка е обележана како исполнета затоа што ги поминала сите процедури и додаде дека овој закон ја искажува волјата на парламентарното мнозинство и на граѓаните. Тој го повика Иванов да го потпише законот и да биде кохезивен фактор во општеството.

– Иванов избира да остави празна книга за неговиот мандат, иако може да биде кохезивен фактор. Има уште неколку дена да го направи тоа. Ако не го направи, постојат други начини како законот да се стави во функција, но ќе почекаме да видиме што ќе одлучи Иванов – додаде Османи.


Османи ќе го презентира статусот на спроведувањето на Планот „3-6-9“


Скопје, 13 април, 2018 - 9:15 (META) 

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска на прес-конференција во Владата ќе го презентира статусот на имплементацијата на Планот „3-6-9“.

Презентацијата е во пресрет на објавувањето на Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија на евроинтегративниот пат на 17 април.

Напредокот во имплементацијата на Планот „3-6-9“ Османи вчера во Брисел го презентираше пред високата претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини.

Тој ја информирал Могерини дека Македонија ги испорачала реформите во соодветниот период за извештајот на Комисијата позитивно да го оцени напредокот на државата.


Пратениците денеска ќе ги гласаат реформските закони


Скопје, 12 април, 2018 - 10:10 (META) 

По гласањето за интерпелацијата за владата поднесена од ВМРО-ДПМНЕ, денеска на дневен ред во Собранието се реформските закони кои се носат со двотретинско мнозинство. На собраниската расправа и гласање ќе бидат присутни и пратениците на ВМРО-ДПМНЕ кои четири месеци ја бојкотираа собраниската работа, но најавија дека ќе ги поддржат законите од планот „3-6-9“ на владата.

На дневен ред на 34. седница е реформскиот Закон за судовите, на 35-та се дополнувањата на Законот за јавното обвинителство и Законот за кривична постапка, во второ читање, а на 22. седница има една заостаната точка, измени и дополнувања на законот за Заштита на сведоци, по скратена постапка.

Закажана е и 41. седница на која на дневен ред се дополнетите предлози на законите за Оперативно – техничка агенција и на законот за следење на комуникациите, двата во второ читање.

Реформските закони ќе се гласаат во пресрет на објавувањето на Извештајот на Европската комисија за напредокот на земјата на 17 април.


Социетас Цивилис: Од планот 3-6-9 во вторите 3 месеци исполнети половината активности


Скопје, 5 март, 2018 - 14:41 (META) 

Од вкупно предвидените 31 активност во вторите три месеци од планот 3-6-9, исполнети се  16 активности (52%), додека пет активности (16%) – се делумно исполнети, шест активности се неисполнети (19%) и четири активности, односно 13 отсто од вкупниот број се немерливи, утврдил Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), кој во соработка со фондацијата Конрад Аденауер го следи спроведувањето и исполнувањето на реформите од Планот 3-6-9.

Во извештајот презентиран денеска за второто тромесечие од владиниот реформски план, односно до крајот на годината, се вели дека сепак во него е постигнат напредок во однос на првото тромесечие, односно делот „3“. Така, во однос на првиот дел процентот на исполнети активности е во пораст од 41% на 52%, но пораснал и процентот на неисполнети активности од 14% на 19%. Процентот на делумно исполнетите активности останува ист, односно 16%, а се бележи пад во процентот на немерливи активности од 29% на 13%..

„Се забележува подобрување на планот на зголемување на неговата мерливост и предвидливост. Друг позитивен момент е што Владата, овој пат, го објави планот во целост, односно ги објави активностите кои треба да бидат преземени за целото времетраење на планот 3-6-9. Исто така, како позитивно се оценува и направената приоретизација во однос на реформски области. За разлика од претходниот план, овојпат, акцентот е ставен на реформите во правосудството, безбедносните и разузнавачките служби и јавната администрација“, велат од ИДСЦС.

Во однос на препораките од извештајот на Прибе од 2015 година и Итните реформски приоритети на Европската комисија, активностите во делот 6 го запазуваат истиот опфат како со делот 3. Така, во вториот дел осум активности од вкупно 31 може да се поврзат со двата погоренаведени извештаи. Слична е ситуацијата и со усогласеноста на мерките во делот 6 со Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија 2016 – 2018 и нејзиниот анекс 2017 – 2020. Додека во делот 3, осум од 73 мерки, односно 11 отсто од вкупната бројка произлегуваат и се усогласени со Националната програма и  нејзиниот анекс, во делот 6 само три од 31 мерка, односно 10 отсто од мерките покажуваат таква усогласеност. Мало, незначително подобрување од 25% на 29% се забележува во адресирање на препораките од вториот извештај на Прибе од 2017 година.


„Евротинк“: 62 отсто не знаат за планот „3-6-9“, а 73 отсто не чуле за Извештајот на Прибе


Скопје, 24 јануари, 2018 - 20:15 (META) 

Над 63 отсто од граѓаните сметаат дека членството во ЕУ е добра работа, за 13 проценти повеќе отколку пред три години, покажува анкетата на невладината организација „Евротинк“.

Слична е поддршката и за членство на земјата во НАТО – 65,8 отсто од испитаниците се согласуваат дека е тоа добро, додека скоро 20 отсто не се согласуваат. Гледано по етнички групи, околу 90 отсто од Албанците се за членство во НАТО, во споредба со 60 отсто од Македонците. Гледано пак, по партиската припадност, најголема поддршка за западната воена Алијанса има меѓу приврзаниците на ДУИ – 88 отсто, следат СДСМ со скоро 80 отсто, додека само половина од приврзаниците на ВМРО ДПМНЕ сметаат дека членството во НАТО е добра работа.

Околу 55 отсто испитаници од ВМРО ДПМНЕ сметаат дека Македонија треба да бара сопствен модел на развој, надвор од Европската Унија, што наидува на поддршка од само 16 отсто припадници на ДУИ.

Необични резултати сондажата покажува во врска со информираноста на граѓаните околу владината програма и реформите. Дури 73 отсто испитаници одговориле дека не слушнале за Извештајот од Прибе, а само половина од тие што слушнале знаат дека се работи за име на личност. Над 62 отсто испитаници не слушнале ниту за планот на Владата наречен „3-6-9“.


Формиран Советот за реформи на јавната администрација со кој ќе претседава Заев


Скопје, 21 декември, 2017 - 18:53 (META) 

Премиерот Зоран Заев, како претседател и уште 12 членови го сочинуваат Советот за реформа на јавната администрација кој денеска се формираше во Владата, а кој треба да ја следи реализацијата на Стратегијата за реформи во овој сектор, како дел од планот „3-6-9“, соопшти владината прес-служба.

Членови на Советот се вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи; вицепремиерот задолжен за Рамковниот договор и политички систем, Хазби Лика; министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски; министерот за финансии, Драган Тевдовски; министерот за правда, Билен Саљији; министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска; министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу; министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспаретност, Роберт Поповски; генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски; директорот на Агенцијата за администрација, Спасе Глигоров; градоначалникот на Скопје како претседател на ЗЕЛС, Петре Шилегов и Лила Пејчиновска-Миладиновска, секретар на Секретаријатот за законодавство.

Целта на Стратегијата, како што заклучил Советот, е ефикасна, продуктивна и професионална јавна администрација.

– Да поттикнеме мотивираност и посветеност, преку почитување на професионалноста и стручноста, преку напредување во кариера и награди, преку продуктивност и ефикасност на јавната администрација, со цел квалитетни услуги кон граѓаните на Република Македонија – порачал премиерот Зоран Заев.

На средбата е договорен начинот на работа на Советот што ќе ја следи реализацијата на оваа важна реформа, согласно насоките од Европската комисија.


И покрај најавите за бојкот во Собранието, Владата очекува поддршка за реформите


Скопје, 6 декември, 2017 - 16:19 (META) 

Владата очекува опозицијата да ги покаже во пракса декларативните заложби за евроинтеграција на земјата, соопштија од Владата одговарајќи на прашање на „Мета“ дали имаат план „Б“, по најавите на опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека нема да учествува во носењето на законите и на реформската агенда поради притворањето на шест од нејзините пратеници.

– Владата смета дека реформските приоритети предвидени во планот „3-6-9“ се од исклучително значење во насока на забрзување на интеграција на земјата во НАТО и во ЕУ. Очекуваме дека сите политички субјекти во Македонија, покрај декларативните заложби за евроинтегративните процеси, имаат разбирање и за чувствителноста на актуелната состојба во која се наоѓа земјата и очекувањата на Владата се дека сите активности во рамките на планот „3-6-9“ за кои е потребен политички консензус во Собранието ќе бидат соодветно поддржани во интерес на севкупниот развој на земјава и на просперитет на сите граѓани – изјави Бошњаковски.

Откако минатата недела беа приведени 36 лица за насилствата во Собранието од 27 април, опозициската ВМРО-ДПМНЕ ја блокираше работата на Комисијата за финансирање и буџет, а координаторот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, изјави дека го смениле својот став за поддршка на планот „3-6-9“.

Судот вчера им одреди притвор на пратениците Крсто Мукоски, Љубен Арнаудов и Сашо Василевски, осомничени за насилствата во Собранието од 27 април, а нивните колеги, Жаклина Пешевска, Јохан Тарчуловски и Љупчо Димовски, добија куќен притвор. По ваквата судска одлука, Александар Николовски на синоќешниот протест на ВМРО-ДПМНЕ рече дека „невозможен е политичкиот дијалогот во Собранието ниту, пак, да се гласа за закони, за европска агенда, за буџет и за реформи“.


Димовски: Ставот за поддршка на планот „3-6-9“ е променет поради политичкиот реваншизам


Скопје, 3 декември, 2017 - 13:25 (META) 

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, рече дека ставот на партијата за поддршка на владините реформи од планот „3-6-9“ е променет, јавува телевизија „Алсат-М“.

Димовски додаде дека на оваа промена влијаеле последните случувања, односно одземањето на имунитетот на шесте пратеници на ВМРО-ДПМНЕ.

„СДСМ покажа дека нема потреба од опозиција во Собранието. Отсега понатаму сè е можно. Нашиот став е променет многу поради политичкиот реваншизам“, вели Димовски.

Собранието на 1 декември, на пленарна седница го одобри барањето на Основниот суд Скопје за одземање на имунитетот и за притворање на пратениците Крсто Муковски, Љубен Арнаудов, Јохан Тарчуловски, Сашо Василевски, Љупчо Димовски и Жаклина Пешевска, поради нивното учество во насилствата што се случија на 27 април годинава во Собранието.

Претходно, ставот на опозицијата беше дека ќе ги поддржи реформите на Владата што ќе го забрзат процесот за интеграција на државата во НАТО и во Европската Унија.