Бизнисмените од дијаспората ќе помогнат во економскиот развој на Македонија


       
Њујорк, 19 септември, 2017 - 11:44 (META) 

Премиерот Зоран Заев, придружуван од шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров, и од министерот без ресор задолжен за дијаспората, Едмонд Адеми, во Њујорк се сретна со претседателот на групата „Македонија 2025“, Роберт Арсов, познатиот бизнисмен од дијаспората, Џон Битов, како и со повеќемина други претставници на оваа група, соопшти владината прес-служба.

– Владата на Република Македонија се отвори кон сите кои можат да придонесат за економски напредок на државата. Дијаспората и конкретно активирањето на претставниците на групата „МК 2025“ во Македонија, ќе значи силен импулс за нови инвестиции во државата, особено зашто станува збор за почитувани и успешни бизнисмени на светско ниво – рекол Заев на средбата.

Претставниците на групата „МК 2025“, како што информираат од Владата, изразиле поддршка на реформските политики во кои гледаат реална можност за вклучување и за придонес на дијаспората за развој на економијата во Македонија.

Инаку, за денеска попладне предвидени се првите конкретни активности поврзани со 72. Генерално собрание на Обединетите нации во Њујорк, на кои ќе учествува и македонската делегација предводена од премиерот Заев.