Изјавата на претседателот на Владата на Република Северна Македонија (РСМ), Зоран Заев дека на 29-ти март е распишан тендер за набавка и инсталација на нови електростатски филтри во РЕК Битола, „Вистиномер.мк“ ја оценува како „недоследна“.

„Инвестицијата се проценува на 20,4 милиони евра, пари кои компанијата ги обезбедува од сопствени извори, што дополнително не радува нас како Влада. Една од најзначајните компании во државна сопственост инвестира повеќе од 20 милиони евра кои сама ги заработила. Тоа значи дека во минатото останале времињата кога државните електрани кубуреа со струја, увезуваа скапа струја и парите оделе во непотребни инвестиции. Сега ЕСМ е насочена кон производство на струја со која ги задоволуваат потребите на потрошувачите во земјата, а како што неодамна слушнавме, врши и продажба на вишоци, со што остварува добивка и за сопствениот и за државниот буџет“, изјави Заев.

Изјавата на Заев и констатциите во неа може да се целосно точни, но за „Вистиномер“, сепак, конкретната изјавата што ја оценува е од аспект на нејзината доследност поради можен судир со Изборниот законик.

Проблемот со доследноста произлегува поточно во член 8-а, став 1  од Изборниот законик.

Целата анализа можете да ја прочитате на „Вистиномер.мк“.