fbpx
Таг: закон за урбано зеленило

таг: закон за урбано зеленило

Еко-активисти и експерти се дел од новото Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило

Формирано е Работно тело за измени на Законот за урбано зеленило во кое членуваат експерти, претставници на институции и еко-активисти, информираат од Зелен институт. Ова е прв состанок на кој присутните дале поддршка за предложените законски измени, за да се спречи уништувањето на градското зеленило со урбаната експанзија и непочитувањето на законите. Овие измени добиле поддршка и од претставниците на...

Предложени зелени амандмани за подобрување на урбаното зеленило и планирање во Скопје

На денешната јавна расправа што се одржа во Советот на град Скопје беа презентирани сет од предлог-законските измени за урбано зеленило, за урбанистичко планирање и за градење со соодветните правилници. Лилјана Поповска од Зелениот институт рече дека предложените измени биле развиени преку заеднички напор во кој биле вклучени различни засегнати страни како што се Министерството за животна средина и просторно...

Зелениот катастар е само замислена алатка, дрвјата ја губат битката со бетонот

Градското зеленило не се зголемува. Четири години по донесувањето, законот за урбано зеленило кој превиде 25 квадратни метри зелени површини за секој жител, не донесе сериозна промена. Останува впечатокот дека во градовите никнуваат само нови згради, а не и дрвја. Граѓаните и понатаму поголемиот дел од годината се борат за капка чист воздух, а не ретко мораат и самите...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...