fbpx
Таг: во тек

таг: во тек

Мета факт: Орце Ѓорѓиевски подзаборави на еколошките проекти против аерозагадувањето

Градоначалникот на општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски пред локалните избори во 2021 година вети општински субвенции за реализација на еколошки проекти со кои ќе се намали аерозагадувањето, нагласувајќи дека загадувањето е еден од најголемите проблеми во општината. Ваквото предизборно ветување е во тек на реализација, иако средствата што ги издвојува Општина Кисела Вода за решавање на проблемот со загадениот...

Мета факт: Новата населба за млади во Кисела Вода допрвa ќе се реализира

Градоначалникот на скопската општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски во предизборната програма има ветено проект - реализација на нова населба за млади „Чупино брдо“. Локалните власти информираат дека на ветувањето се работи, односно дека Деталниот урбанистички план за идната населба ќе биде донесен во 2024 година. Реализацијата на ваквото предизборно ветување е во тек. Во предизборната програма на градоначалникот Ѓорѓиевски „За...

Мета факт: Реконструкцијата на спортската сала „Партизан“ во Карпош е во завршна фаза

Култната спортска сала „Партизан“ во скопската населба Карпош 3 во моментов интензивно се реконструира и се наоѓа во завршна фаза на реализација. Овој спортски објект со години наназад беше разурнат, иако е донација од француската влада по скопскиот земјотрес од 1963 година. Со средства од буџетот на Агенцијата за млади и спорт (АМС), салата „Партизан“ почна да се реконструира...

Мета факт: Фондот за енергетска ефикасност допрва ќе се формира, иако одамна се ветува

Формирање на Фонд за енергетска ефикасност веќе неколку години наназад се ветува од страна на Владата, но активностите за неговото основање до денешен ден не се завршени. Во Програмата на Владата за периодот 2022-2024 година е ветено дека овој фонд ќе се формира со грант средства на Светска банка, но активностите за исполнување на ова ветување сè уште се...

Мета факт: За уредување на речното корито на Серава во Бутел засега има само основен проект

Предизборното ветување на градоначалникот на скопската општина Бутел, Дарко Костовски за уредување на коритото на реката Серава е започнато со реализација преку изработениот основен проект и определување на идниот изглед, но овој проект на терен не е започнат да се гради. Реализацијата на проектот за уредување на речното корито на Серава е во тек. Актуелниот градоначалник на Бутел Костовски во...

Мета факт: Ветениот систем за изнајмување велосипеди од Данела Арсовска чека евалуација

Скопската градоначалничка Данела Арсовска во предизборната „Програма за модерно Скопје“ на граѓаните им вети воспоставување на систем за изнајмување велосипеди во главниот град. И покрај тоа што самата Арсовска во програмата наведува дека на Скопје итно му е потребна модернизација на системот за изнајмување велосипеди, реализацијата на ваквото ветување засега е во тек. Арсовска во „Програма за модерно Скопје“, со која...

Мета факт: Изградбата на мега паркот во Ново Село во тек, ѓубре уште се фрла околу локацијата

Актуелниот градоначалник на скопската општина Ѓорче Петров, Александар Стојкоски за време на предизборната кампања вети чистење на дивата депонија во населбата Ново Село и изградба на мега парк на оваа локација во близина на пречистителната станица за отпадни води на реката Лепенец. Идентично ветување испорача и скопската градоначалничка Данела Арсовска во својата предизборна кампања „Програма за модерно Скопје“. Ова ветување...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...