fbpx
Таг: Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници

таг: Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници

Синдикати: Кривична одговорност за работодавачите кои зедоа државни пари за плати, а не ги исплатија работниците

Шест синдикати, неколку здруженија и асоцијации ги осудија сите работодавачи кои зедоа државни пари за исплата на плати, а не им ги дадоа на своите вработени. Во нивното заедничко соопштение се вели дека целта на државната финансиска поддршка утврдена со владината уредба за справување со кризата од ковид-19 беше да се зачуваат работните места на работниците, а не работодавачите...

ССНМ, ЗНМ и Советот за етика со прашања до политичките партии

Во пресрет на изборната кампања која започнува денес, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) јавно поставија десет прашања до политичките партии и коалиции кои ќе настапат на предвремените парламентарни избори 2020 година. Дел од прашањата се однесуваат на ставовите на партиите за реформите...

Федерацијата на новинари објави совети за медиумските работници во време на корона кризата

Меѓународната федерација на новинари (МФН) најголемата организација во светот која претставува 600.000 членови од 146 земји ги објави советите за медиумите да преземат мерки на претпазливост и почитување на препораките од здравствените експерти во ова време на здравствена криза. Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, како членка на МФН ги сподели препораките за новинарите во земјава: ЗДРАВЈЕ НА...

Европските колеги ги поддржаа новинарските здруженија против измените на Изборниот законик

Европската федерација на новинарите (ЕФН) даде силна поддршка на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и на Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), кои се спротивставија на последните измени на Изборниот законик. Според измените, и во приватните медиуми ќе се спроведува платено политичко рекламирање во изборна кампања платено од државата,...

Лидерот на бугарската „Преродба“ бркаше новинари од прес-конференција и медиуми нарече „странски агенти“

Три дена по парламентарните избори, на првата прес-конференција по гласањето, Костадин Костадинов, претседателот на проруската политичка партија „В'зраждане“ (Преродба), инаку нарекуван и „бугарскиот Копејкин“, почна со расправија и обиди...