fbpx
Таг: пазар на труд

таг: пазар на труд

Маричиќ од Брисел: Процесот на преговори со ЕУ го отвора пазарот на труд

Во Брисел, во тек е одржувањето на билатералниот скрининг состанок за Поглавје 2 „Слободно движење на работници“, за кое вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ,  вели дека е многу важно поглавје за граѓаните бидејќи со усогласувањето со законодавството на ЕУ се отстрануваат бариерите поврзани со европскиот пазар на трудот, а неговото отворање ќе го направи македонскиот работник повеќе вреднуван. „Со...

Шест милиони франци за поддршка на дуалното стручно образование

Швајцарија ќе обезбеди безмалку шест милиони франци за Р. С. Македонија, за да се развиваат реформите во средното стручно образование, односно да се развиваат стручните вештини кај средношколците. Со оваа инвестиција, како што информираат во Министерството за образование и наука (МОН), поддршката од Швајцарија за нашата земја за оваа намена досега вкупно изнесува 12 милиони швајцарски франци. Министерот Јетон...

Дебата: Какви вештини им се неопходни на младите за да бидат конкурентни на пазарот на труд?

Што им е неопходно на младите за да бидат конкурентни на пазарот, што прави државата на ова поле и какви податоци од терен носат невладините организации и граѓанскиот сектор, беа дел од прашањата што се најдоа во фокус на дебатата „Способностите на младите луѓе и потребите на пазарот: Какви вештини се неопходни?“ што се одржа во Europe House Скопје,...

Расте бројот на социјално ранливите лица меѓу невработените во земјава [инфографик]

Поминаа речиси две години од имплементирањето на проектот „Активација на ранливите групи на пазарот на трудот“, и оттогаш до денес, согласно податоците од Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија (АВРСМ), изработени се 3.075 индивидуални планови за активација на граѓани. Проектот го спроведува Агенцијата за вработување во соработка со центрите за социјална работа и центрите за вработување во општините на...

Започна програмата за кариерно советување на проектот „МладиХаб“

Вчера започнаа групните сесии со првата група на учесници кои се дел од програмата за кариерно советување во рамки на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите“. Како што информираат спроведувачите на проектот, програмата е наменета за млади лица со завршено средно образование и има за цел да им помогне да станат поконкурентни...

Во глобални рамки корона-кризата повеќе ги погоди жените, вели гувернерката Ангеловска Бежоска

Корона-кризата во глобални рамки го нагласи уште повеќе прашањето за родовата рамноправност и степенот на вклученост на жените во општеството, бидејќи согласно со расположливите податоци, таа несразмерно повеќе ги погодува жените од мажите. Пандемијата наметна потреба од рестриктивни мерки коишто најмногу ги засегнаа дејностите коишто се засноваат на социјална интеракција, односно услужниот сектор, но и неформалната економија, каде што...

MOТ: Повеќе од едно на секои шест млади лица останало без работа поради Ковид-19

Повеќе од едно на секои шест млади лица престанало да работи по започнувањето на пандемијата на Ковид-19, додека, пак, работното време на оние што останале вработени било намалено за 23 проценти, покажува најновата анализа на  Меѓународната организација на трудот (МОТ) за влијанието на Ковид-19 врз пазарот на труд. Според „Мониторот на МОТ: Ковид-19 и светот на работата: 4-то издание“, младите...

Жените во Македонија: Само правата им се исти, сè друго е во сенка на мажите

На одбележувањето на празникот 8 Март за родова рамноправност на жените со мажите, иако се чини дека жените во нашата држава ги имаат истите права со мажите, сепак податоците и статистиките говорат дека има уште многу работа на ова поле во државата. Родовата еднаквост е дел од Програмата на Владата за периодот 2017 - 2020 година за реализација на обврската на државата...

ММФ: Владата да се фокусира на слабостите на јавната администрација, пазарот на трудот и правосудството

Структурните политики да се фокусираат на долготрајните слабости на пазарот на трудот, правосудството и јавната администрација за да се зголеми продуктивноста, препорачува Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за Македонија. „Повеќе од дванаесет години откако го доби кандидатскиот статус, прв пат аспирациите на Македонија за отварање преговори за членство во Европската Унија изгледаат надежно. Крајот на политичката криза ги заживеа...

Германската Влада со двајца експерти ќе го поддржи професионалното образование

Тим од Министерството за финансии предводен од министерот Драган Тевдовски одржаа состанок со делегација на „Источниот комитет на Источно - европската асоцијација на германската економија“ предводена од генералниот директор, Мајкл Хармс. Со цел засилување на присуството на германските компании во Македонија, на состанокот се зборувало и за нивните потреби како инвеститори. „Еден од предусловите за влез на пазарот на германските компании е постоењето...

Економски институт: Невработеноста опаѓа затоа што младите ни одат во странство

Последиците од политичката криза во Македонија врз пазарот на трудот се неповолни, иако релативно малку се одразија врз вработеноста и невработеноста, но имаа значајно влијание врз неговата ефикасност, покажува истражувањето „Влијанието на политичката криза врз пазарот на трудот“ на д-р Верица Јанеска и д-р Александра Лозаноска од Економскиот институт при УКИМ. Во него се вели дека намалувањето на невработеноста не...

Во образованието има премногу теорија, а практичната настава ја има само на хартија

Последните анализи бележат голем расчекор меѓу кадрите што произлегуваат од образованието и побарувачката на пазарот на трудот. За тоа кои се причините за ваквата состојба и како да се надмине овој проблем, денеска во Тетово се дебатираше на тркалезна маса под наслов „Образованието за вработување“. Учесниците нагласија дека разликата меѓу понудата и побарувачката на пазарот на трудот е резултат на погрешниот...

Трета ноќ протести во Париз против реформите на пазарот на труд

Стотици демонстранти ноќеска простираа на Плоштадот на Републиката во Париз против реформите на пазарот на труд, што француските власти сакаат да ги спроведат, јавуваат светските агенции. Толпата, која трета ноќ по ред протестира во центарот на Париз, си заминала утрово по интервенцијата на полицијата. На синдикатите и студентските организации, кои во четвртокот, оваа недела, стапија во генерален штрајк поради...

Пост на Фејсбук манипулира дека со дрон намерно се палеле шуми

Станува збор за хеликоптери кои се користат за да се стопира понатамошното ширење на шумски пожар, односно за контролирано палење, при што се прави обрач околу огнот за да...