fbpx
Таг: Менструална хигиена

таг: Менструална хигиена

Барањата за достоинствен менструален циклус во фокус во новата епизода на „Шорткат“

Иако живееме во современо општество, за менструацијата која се смета за прв знак за плодноста или половата зрелост, кај нас сè уште владее стигма и се зборува во кодови кои се употребуваат уште од минатиот век. Милиони девојки и жени не се во состојба да управуваат со својот менструален циклус на достоинствен, здрав начин. Од таа причина, 28 мај...

Менструалната хигиена не е привилегија – институциите ветуваат, но не исполнуваат

Секој месец, околу 1,8 милијарди луѓе ширум светот имаат менструација. Милиони од овие девојки, жени, трансродови мажи и небинарни лица не се во состојба да управуваат со својот менструален циклус на достоинствен, здрав начин. Од таа причина, 28 Мај се одбележува како Светски ден на менструалната хигиена. Почетокот на менструацијата значи нова фаза и нови ранливости во животот на адолесцентите....

Протест за намалување на менструалната сиромаштија – „5% данок на производи за менструална хигиена сега!“

Намалување на менструалната сиромаштија, бидејќи менструалната хигиена не е привилегија, туку прашање од јавен интерес, беше едно од неколуте барања кои активистки од неколку граѓански организации на мирен протест пред Министерството за финансии денес ги упатија до надлежните институции. Тие побараа намалување на ДДВ-то и субвенционирање на менструалните производи во основните и средните училишта и јавните тоалети, на товар на...

Од јануари ученичките во средните училишта во Скопје ќе добијат бесплатни менструални производи

На вчерашната седница на советот на Град Скопје по предлог амандман предложен од страна на советничката Теодора Крстевска изгласани се 2.000.000 денари од буџетот на градот кои ќе бидат наменети за обезбедување на бесплатни менструални производи за средните училишта. „Со тоа ќе се ублажи проблемот со менструалната сиромаштија. Од Јануари 2022 година, секое девојче ќе може нормално да функционира за...

Бесплатни средства за менструална хигиена во училиштата – реалност или неостварлива желба

Што претставува „менструалната сиромаштија“, колку од нашите сограѓанки кои менструираат имаат пристап до средства за менструална хигиена, дали бесплатни средства за менструална хигиена во училиштата може да бидат реалност или само неостварлива желба. Ова се прашањата на кои ќе се дискутира во петок на 12 ноември со почеток во 13 часот, во Europe House во Скопје. На овој настан, Здружението...

Една третина од средношколките не разговараат за сексуално-репродуктивниот период

Триесет отсто од средношколките не разговараат за сексуално-репродуктивниот период, 35 отсто не знаат што претставува овој период, а 55 отсто немаат соодветни услови на училиште за да можат да менаџираат со своето менструално здравје. Ова го покажала анкетата спроведена од граѓанската организација „Новинари за човекови права“. Резултатите беа презентирани денеска на настанот кој се одржа на платото во трговскиот...

Што поскоро данокот на средствата за лична хигиена да се намали од 18 на 5 отсто

Деведесет отсто од ученичките во руралните средини, по четири до пет дена во месецот не одат на училиште во деновите кога имаат месечен циклус, а 75 отсто од ученичките во урбаните средини отсуствуваат од настава два до три дена во месецот заради истите причини. Ова е така заради тоа што во училиштата нема услови за одржување на менструалното здравје,...

Секое училиште треба да обезбеди услови за одржување менструална хигиена

Мијалник, влошки, тампони, менструални чашки, сапун, хартија и две корпи за ѓубре. Ова е сѐ што е потребно да се направи и обезбеди во постоечки училиштен тоалет, за да можат девојчињата во нормални услови да одржуваат менструална хигиена.  Ученичките во основното училиште „Гоце Делчев“ во Ресен, од денеска ги имаат потребните услови, бидејќи беше пуштен во употреба вториот адаптиран...

Граѓани, амбасади и фирми донираа средства за одржување менструална хигиена

Тимот на „Новинари за човекови права“, денеска во ,,Веро Центар" собираше донации во форма на средства за одржување менструална хигиена, кои ќе бидат донирани на девојчиња и жени кои немаат пари за да си купат. Влошки донираа граѓани, фирми, но и амбасади. Во акцијата се вклучија и претставници на Британската амбасада, а присутна беше и амбасадорката Рејчел Галовеј. - Образованието е...

Макрон: Најден е компромис за преговарачката рамка на Северна Македонија

Францускиот претседател Емануел Макрон од Мадрид, на НАТО самитот соопшти оти смета дека е најдено компромисно решение за преговарачката рамка на Северна Македонија, која ја вклучува и Бугарија, јави...