fbpx
Таг: индустрија

таг: индустрија

Огромни 85,8 отсто од отпадните индустриски води се испуштаат непрочистени во природата [инфографик]

Испуштените води од индустријата во земјава во огромно мнозинство се вливаат како непречистени во македонските реки, езера и акумулации. Овој алармантен податок го објави Државниот завод за статистика и за 2021 година. Од вкупно испуштените води од индустријата, само 14,2 отсто лани биле пречистени. Преостанатите 85,8 отсто од индустриските води биле испуштени како непречистени во природата, се наведува во...

Загадувањето на воздухот изминативе денови не е од индустријата, велат од Инспекторатот за животна средина

Нема загадување на воздухот од големите индустиски капацитети, информираше денеска на прес конференција директорот на Државниот инспекторат за животна средина, Сретен Стојковски. Инспекторите направиле контроли во повеќе индустриски капацитети, меѓу кои и „Макстил“, Цементарницата „Усје“, во депонијата „Дрисла“ и во големите енергетски компании, каде констатирале дека нема отстапувања на емисиите од дозволените вредности. Повеќето од овие компании имале и...

Технологијата на зафаќање и складирање на јаглерод е клучна за индустриите да ги достигнат своите климатски цели

Индустриите, од производство цемент, железо и челик, до рударство, создаваат планови за ограничување и намалување на емисиите на стакленички гасови кои ја затоплуваат планетата, а многу од нив зависат од технологијата за зафаќање и складирање на јаглеродниот диоксид, која е сè уште во развој, пишува „Ројтерс“. Постојат два главни начина на зафаќање на јаглеродот и негово складирање - едниот е...

УЈП: Скопјанка со 7,35 милиони евра бруто доход на првото место по примања во 2020 година

Според податоците што денеска ги соопшти директорката на Управата за јавни приходи (УЈП), Сања Лукаревска, минатата година во земјава највисок годишен бруто доход остварила скопјанка, со 453,1 милиони денари или 7.355.520 евра. Согласно податоците за највисоки приходи во 2020 година, 11 граѓани во 2020 оствариле над 100 милиони денари (1,62 милиони евра), а 557 граѓани оствариле приходи кои се движат...

Индустриското производство во март зголемено за 7,6 отсто, бројот на вработени намален за 3 отсто

За првпат годинава, индустриското производство во март бележи зголемување. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во март 2021 година, во однос на март 2020 година, изнесувал 107.6, односно пораснал за 7,6 отсто. И покрај ваквиот раст, индексот на индустриското производство во првиот квартал годинава, во однос на периодот јануари - март 2020 година, бележи...

Индустриското производство во февруари намалено за 12,2 отсто, бројот на вработени помал за 3,9 отсто

Ковид кризата продолжува негативно да влијае на индустријата во земјава. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, изнесува 87,8, односно истото е намалено за 12,2 отсто во однос на истиот месец лани. Индексот на бројот на работниците во индустријата во февруари 2021 година, во однос...

Индустриското производство во јануари намалено за 13,5 отсто, бројката на вработени помала за 3,7 отсто

Пандемијата на ковид-19 продолжува негативно да влијае врз македонската индустрија. Индустриското производство во јануари 2021 година било намалено за 13,5 отсто во споредба со идентичниот месец лани. Бројот на работниците во индустријата во првиот месец од 2021 година бил намален за 3,7 отсто во однос на истиот месец од 2020 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). „Гледано...

Нова мапа ќе ги лоцира сите загадувачи од индустријата во целата земја

Нова мапа на загадувачи, ќе им помогне на граѓаните да ги лоцираат индустриските капацитети во нивната околина кои може да се причина за лошиот квалитет на воздухот. Веб страната www.mapanazagaduvaci.mk , изработена од еко-активистот Горјан Јовановски од „Мој воздух“, во соработка со здружението „Зелен институт“, од неодамна е пуштена како пилот-верзија и на неа веќе се поставени педесетина капацитети...

Индустриското производство во ноември помало за 4 отсто во однос на лани, опаднал и бројот на вработени

Статистичките податоци покажуваат дека негативните последици од корона кризата пополека се ублажуваат во делот на индустриското производство и бројот на вработени во индустријата во земјава. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во ноември 2020 година, во однос на ноември 2019 година, изнесува 96, односно падот на индустриското производство изнесувал 4 отсто. Бројот на вработени...

ДЗС: Во септември намален број на работници во индустријата за 4,7 отсто

Индексот на бројот на работниците во индустријата во септември годинава, во однос на истиот месец лани, изнесува 95,3 или нивниот број е помал за 4,7 отсто, објави Државниот завод за статистика. Притоа, бројот на вработените во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2020 година, споредено со септември 2019 година, бележи опаѓање од 0,7 отсто, во секторот Преработувачка...

Во јули индустриското производство помало за 9,5 отсто, бројот на вработени опаднал за 6,2 отсто

Корона кризата продолжува да го зема својот данок преку намалување на индустриското производство и бројот на вработени во индустријата во нашата земја. Од јануари до јули 2020 година, индустријата регистрирала опаѓање на бројот на вработени за 4,6 отсто во споредба со лани, а најголема причина за ова е падот на индустриското производство од 13,8 отсто во првите седум месеци...

Пораст на платите иако е криза

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2020 година, изнесува 26.867 денари, што е зголемување за 6,6 отсто во однос на истиот месец од минатата година, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика(ДЗС). Просечна плата е зголемена и во однос на мај, годинава кога изнесувала 26.390 денари иако македонската економија е на удар од кризата предизвикана од...

Каков „економски багаж“ ќе легне на „грбот“ на новата Влада?

По серија на месечни падови, во јули за прв пат од почетокот на ковид-19 здравствената криза, се појавија првите симптоми на заздравување на домашната економија, односно приходите од ДДВ се во пораст. Дел од економистите што ги консултираше Порталб.мк велат дека последиците од повеќемесечната економска криза ќе се прелеат и во следните месеци. Идната Влада ќе има тежок “економски багаж“...

За 4,4 отсто помалку вработени во индустријата во првите четири месеци од годинава

Кризата во економијата што настана поради корона вирусот предизвика и намалување на бројот на работниците во индустријата. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), индексот на бројот на работниците во индустријата во јуни годинава, во споредба со истиот месец лани, изнесува 94,8 или бележи намалување од 5,2 отсто. За првите четири месеци од 2020 година е регистриран помал број...

Народна банка: Ковид-19 сè уште негативно влијае на економијата

Каматната стапка на благајничките записи од 1,5 проценти останува на исто ниво, одлучи Народната банка на редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика. На седницата беа разгледани и најновите економски показатели во домашната економија. Генерално, ширењето на вирусот ковид-19 во глобални рамки и во домашната економија резултираше со негативни ефекти врз деловната активност и влијаеше поизразено врз довербата и...

Корона вирусот во мај го намали за 5,1 отсто бројот на вработени во индустријата

Индексот на бројот на работниците во индустријата во мај 2020 година, во однос на мај минатата година, изнесува 94,9, односно за една година е намален за 5,1 отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Бројот на работниците во секторот рударство и вадење на камен во мај годинава, во однос на истиот месец лани забележал опаѓање од 0,9 отсто, во преработувачката...

Корона вирусот во април ја турна македонската индустрија во негатива

Продолжуваат негативните резултати во економија, како последица на корона кризата. Од месец во месец, статистиката евидентира сè поголем пад на производството во индустријата и на бројот на вработените во неа. Додека во март годинава падот на индустриското производство изнесуваше 13,4 отсто, во споредба со истиот месец лани, веќе во април производството во индустријата падна за рекордни 33,5 отсто во...

Индексот на бројот на работници во индустријата во март опаднал за 4,5 отсто

Корона вирусот уште во март почнала да влијае на намалување на бројот на работници во македонската индустрија. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работници во индустријата во март 2020 година, во однос на март 2019 година, изнесува 95,5. Намалувањето од 4,5 отсто за третиот месец од годинава влијаело и на вкупното намалување на индексот...

Во јануари за 3,2 отсто помалку вработени во индустријата

Бројот на работници во индустријата во јануари годинава е помал за 3,2 отсто во споредба со јануари 2019 година, објави Државниот завод за статистика, ДЗС. Тоа е резултат на намалувањето на бројот на работниците во сите сектори. Така, во секторот рударство и вадење на камен има опаѓање од 1,3 отсто, во преработувачката индустрија од 3,5, а во секторот снабдување...

Бизнис конфедерација: Корона вирус ќе предизвика остар пад во услужниот сектор, туризмот и индустријата

Корона вирус ќе предизвика остар пад во услужниот сектор, туризмот и индустријата, нарушувања во синџирот на снабдување, ослабена побарувачка за стоки и пад на довербата на потрошувачите, се вели во соопштението на Бизнис конфедерацијата на Македонија. „Ковид-19 (коронавирус) се рашири насекаде низ светот без исклучок, треба да бидеме реални и да ни биде јасно дека и Македонија е дел од...

Пендаровски: Ако од бугарска страна пак се спори идентитетот, да се повлечеме од преговорите

По денешната средба со членовите од Советот за безбедност, кажав дека откако францускиот предлог ќе влезе во Владата, очекувам во заклучоците на Влада, да стои дека од денот кога...